Az erdőterületek növelése, jóléti funkciójának bővítése a Nemzeti Erdőstratégia célja

Az egymillió hektárnyi, 22 állami erdőgazdaság kezelésében lévő állami erdővagyon nemzeti kincs, törvények által védett, nem forgalomképes, nem elidegeníthető közvagyon –mondta az M1-csatornának adott ma reggeli interjújában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

Still1019_00006

Közölte: a most elfogadott Nemzeti Erdőstratégia egyik kiemelt célja az erdőterületek növelése. Jelenleg csaknem kétmillió hektár erdő borítja Magyarország területét, a következő ötven évben pedig legalább 600 ezer hektár új erdőt kellene telepíteni a kívánatos 27%-os erdősültségi szint eléréséhez, és annak érdekében, hogy a klímaváltozás hatásai ellen védekezni tudjunk. Az elkövetkező öt évben mintegy 20-25 ezer hektár erdő telepítésére közel ötvenmilliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre. Az erdőkben az elmúlt években komoly közjóléti fejlesztések zajlottak csaknem 11 milliárd forint értékben: bejárhatóak lettek az erdők, turistaútvonalakat nyitottunk, kerékpárutakat, kilátókat, szálláshelyeket létesítettünk – sorolta a beruházásokat a miniszter.

11

Fazekas Sándor szólt arról is, hogy a jövő év őszén újra kinyit az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). Több mint ezer kiállítóra és százezres látogatóra számítanak a magyar mezőgazdaság eredményeit felvonultató seregszemlén. A vidék legjava mutatkozik majd be Budapesten, és arra is számítunk, hogy határon túlról, illetve távolabbi országokból is jelentős számú érdeklődő érkezik – fogalmazott a tárcavezető, aki bejelentette: az OMÉK díszvendége 2017-ben az igényes piacáról ismert, jó néhány magyar élelmiszert is importáló Japán lesz.

23

Forrás: FM Sajtóiroda, képek: Hazai Erdész