Országos CACT Vizsla Főversenyt rendeztek Soponyán – 2016.10.15-16. – Filmekkel!

Az Országos Magyar Vadászkamara a vizsla fajták tartásának és vadászatra való kiképzésének, használatának ösztönzésére, legfőképpen a hagyományos vizslás vadászat sokszínűségének és kultúrájának népszerűsítése érdekében rendezi meg az újkori Országos Vizsla Főversenyt, amelyre 2016. október 15-16-án kerül sor, a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Ökoturisztikai Központjának területén.

Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár kiemelte, a vizslák, elengedhetetlen segítőtársaink az eredményes vadászatban. Főleg az apróvad vadászatban tapasztalhatjuk rendre, hogy nélkülük milyen sok vad megy veszendőbe. Nem véletlen, hogy több szakmai szervezet is kimutatta, hogy a kutyák segítségével megkerített vad komoly vagyont, százmillió forintokban mérhető értékmentés jelent.

Still1018_00030

Still1018_00000

Still1018_00012

A kontinentális vizsláink között büszkék lehetünk magyar vizsla fajtáinkra, manapság más országokban, akár tengerentúlon is találkozhatunk szép, egészséges és kiválóan dolgozó kutyákkal. A mai főversenyen a legkiválóbb egyedeket felvonultató vezetők és nagyszerű munkát produkáló tanítványaik láthatóak. Soponya mindig is a kiváló vízivadas és fácános vadászatairól, felkészült szakszemélyzetéről és a nagyszerű kutyák munkájáról volt ismert – mondta az államtitkár.

Bitay Márton hangsúlyozta, a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő, tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló parlamenti határozat kilenc őshonos magyar – 5 pásztor és 4 vadász – ebfajtát sorol fel.

Still1018_00010 Still1018_00005 Still1018_00006

Szakmailag üdvözlendő, hogy nemzeti kincseink közé tartozó őshonos magyar ebfajták génmegőrzési célú fenntartása állami felügyelet alá kerül. Ugyanakkor fontos rámutatni, hogy a fajtaklubok továbbra is zavartalanul folytathatják eddigi munkájukat. Az állami fenntartású génmegőrzés célja, hogy a fajtákra jellemző legjobb felépítésű, egészséges, igazi munkakutyákat, mint állami nukleusz állományokat tartsunk fenn. Ennek egyik legfontosabb értékmérője a fajtára jellemző vadgazdálkodási feladatokban a munkateljesítmény számonkérése és követése – emelte ki Bitay Márton.

 

Still1018_00023

Forrás: FM Sajtóiroda, Képek, filmek: Hazai Vadász

A versenyről készült filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz