Beharangozó– Országos CACT Vizsla Főverseny

Az Országos Magyar Vadászkamara a vizsla fajták tartásának és vadászatra való kiképzésének, használatának ösztönzésére, legfőképpen a hagyományos vizslás vadászat sokszínűségének és kultúrájának népszerűsítésére felvállalta az Országos Vizsla Főverseny újkori megrendezését, amelyre 2016. október 15-16-án kerül sor, a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Ökoturisztikai Központjának területén

Still1003_00001

A korábban MAVOSZ által alapított Főverseny a legrangosabb hazai vizslás munkaverseny volt évtizedeken keresztül. Az OMVK szándéka, hogy – a MEOESZ-szel megkötött együttműködés alapján – fajtakluboktól függetlenül emelje ismét a legmagasabb szintre a vadászok vizslaversenyét. Ennek megfelelően az országos rendszer és a többszintű válogatók megmaradtak az eredeti gondolatból, így az OMVK területi szervezetei rendezésében tartott válogatóversenyekről a legjobb 3-3 vizsla jut be a két regionális (alföldi-dunántúli) válogatóba, majd innen a legjobb 8-8 kutya érkezik be az országos rendezvényre, ahol CACT cím kiadására is sor kerül.

A megyei válogatóversenyek rendezője az OMVK illetékes megyei területi szervezete. A regionális versenyek rendezője a Békés és Baranya megyei OMVK területi szervezete, míg az Országos Főversenyt az OMVK, a MEOESZ a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Ökoturisztikai Központjának területén rendezi, 2016. október 15-16-án.

Still1003_00005

Bírálat, értékelés, minősítés

– A verseny a MEOESZ által kiadott Vadászkutya vizsga- és versenyszabályzat utolsó aktuális – 2004-ben kiadott – verziója szerint (Vízi-mezei verseny vizslák részére) kerül megrendezésre. A kutyákat elbírálni, értékelni és minősíteni, valamint a versenyek egyéni helyezésének sorrendjét is ez alapján kell megállapítani.

A sokrétű és alapos válogatás eredményeként reménykedhetünk, hogy Magyarország legjobb mindenes vizslái vetélkednek majd ezen a versenyen a vadászok, a kutyások, de leginkább a vadászkutyások legnagyobb örömére. A verseny nemcsak hagyományokat támaszt föl, nem titkolt célja a 2021-es Vadászati Világkiállítás vadászkutyás rendezvényei között az egyik legrangosabb verseny nemzetközi környezetben történő felépítése. Erre a nemzetközi megmérettetésre – sok egyéb mellett – jól képzett és gyakorlott rutinos versenyzőkre és kimagasló minőségű vadászkutyákra van szükségünk.

A Főverseny központi rendezvénye alatt – az impozáns soponyai környezetben – a civil közönséget is szívesen látják a házigazdák. Vizslás ismeretterjesztő bemutatók népszerűsítik a vizslafajták vadászatban betöltött sokrétű szerepét, tárlat formájában áttekinthető lesz a Főversenyek története, valamint egy szakmai fórum is csatlakozik a rendezvényhez „A vadászkutyázás aktuális helyzete az újjáalakuló jogszabályi környezetben” címmel.

A szervezők bíznak abban, hogy munkájuk eredményeként egy szakmailag színvonalas és jó hangulatú vizslás hétvégén kimagasló teljesítményű vizslák és vezetőik munkájában gyönyörködhetünk.

Forrás: OMVK; Képek: Hazai Vadász

9

A versenyről készült filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz