Közös nyilatkozatot írtak alá a Visegrádi Csoport környezetvédelmi miniszterei Tucznoban – 2016.10.03-04

A V4-ek, kiegészülve Románia, Bulgária és Ukrajna környezetpolitikáért felelős vezetőivel kétnapos tanácskozáson egyeztették álláspontjaikat a klímaváltozás és a biológiai sokféleség aktuális kérdéseiről október 3-án és 4-én

Az ülésen szó volt a Natura 2000 területek kezelésével kapcsolatos aktuális ügyekről, az ökoszisztéma szolgáltatások értékeléséről, azon belül kiemelten a beporzó fajok – méhek, lepkék – kiemelt védelmének lehetőségeiről.

A találkozón Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a biológiai sokféleség védelmével kapcsolatos célkitűzéseinket csak akkor érhetjük el, ha azokat más ágazatokba, például a mezőgazdaságba, a vízügybe és a területfejlesztésbe tudjuk integrálni.

A találkozó végén a politikusok a klímaváltozással és a biológiai sokféleség megőrzésével kapcsolatos közös nyilatkozatot írtak alá, melyben kiemelték, hogy a természetvédelmi szempontoknak a gazdasági és társadalmi fejlesztések fontos részeivé kell válniuk, valamint szorosabbra kell fűzni az együttműködést ezen a területen is a V4 országai között.

Forrás:FM Sajtóiroda, Kép:Hazai Erdész