“A hagyományaink őrzésében az erdészek meghatározó munkát végeznek” – Kovács Gyula pomológus, Tündérkertek V. Találkozója – 2016.09.24

Idén a Budakeszi Tündérkert adott otthont a Tündérkertek Találkozójának, mely szakmai rendezvény tradicionálisan a hazai őshonos gyümölcsfák megőrzésének fontosságára, egyben a biológiai sokféleségre hívta fel a figyelmet

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben csatlakozott az országos Tündérkert kezdeményezéshez, és kezdte meg a Budakeszi Erdészetnél található gyümölcsöskert, a Budakeszi Tündérkert létesítését. Jelenleg 7 fafaj összesen 888 példánya található ott, 2016-ra pedig már 285-re bővült a támogatott fafajták száma.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben, őshonos magyar gyümölcsfákkal kezdte meg a Budakeszi Erdészetnél található gyümölcsöskert, a Budakeszi Tündérkert létesítését. A facsemeték Kovács Gyula, a magyar Tündérkert-mozgalom úttörőjének kertjéből érkeztek, mely mozgalom célja az őshonos gyümölcsfajták megőrzése. Ennek megfelelően a szakemberek almát, körtét, cseresznyét és szilvát ültettek, valamint egyes sorok végére elszórtan birs és galagonya is került. Az almát 5,5×5, míg a körtét és a szilvát 6×6, a cseresznyét pedig 7×7 m-es térállásba helyezték. A Budakeszi Tündérkert 3 hektáros területét ezután vadhálóval kerítették körbe, továbbá három helyen vezetékes víz-vételi lehetőséget is kialakítottak.

2011 folyamán a Pilisi Parkerdő Zrt. sikerrel pályázott az Európai Unió génmegőrzési pályázatára, melynek köszönhetően 5 éven keresztül, 193 fafajta fenntartására kapott támogatást.

2013 januárjában és februárjában a társaság oltóvesszők gyűjtését kezdeményezte a Zsámbéki-medencében. A helyi településekre eljuttatott felhívás a vártnál is nagyobb sikert aratott: összesen 257 fáról érkezett oltóvessző. Ezt követően, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is gyűjtöttek szaporítóanyagot, melynek mintegy kétharmada – a szakemberek nagy örömére – meg is eredt a kertben.

Still0926_00003 Still0926_00007

2016-ban a Pilisi Parkerdő Zrt. újabb ötéves pályázatot nyert, mellyel immár 285-re bővült a támogatott fafajták száma. A pályázat feltétele volt, hogy a negyedik év végéig a termésekről az erdőgazdaság munkatársai fényképet készítsenek, és fajtánként legalább két fát neveljenek. Ebből kifolyólag jelenleg tervbe van véve a terület további bővítése.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a gyümölcs felhasználását illetően kisebb, de akár néhány hetes tárolásra is alkalmas hűtőházat és aszalót tervez létesíteni a Budakeszi Tündérkertben.

Still0926_00004

Műsorunkat október 15-én, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.facebook.com/fhmag
http://www.idokep.hu/erdomezo
www.facebook.com/echotelevizio