Méhesházzal bővült a ravazdi erdei iskola – 2016.09.10 – Filmekkel!

Szeptember 10-én késő délután családias hangulatú ünnepség keretében avatták fel a ravazdi erdei iskola új büszkeségét, az 1740-ből származó, muzeális értékekkel is bíró, hazai viszonylatban egyedülállónak számító méhesházat.

Az épületet Pintér Éva, Mosonmagyaróváron élő festőművész adományozta a Kisalföldi Erdőgazdaságnak. A méhesházat szakszerű bontást követően, autentikus formában építették újra az iskolához tartozó területen. A több száz éves épület eredeti funkciója mellett egy állandó méhészeti tárlat bemutatásának is helyet ad.

Still0916_00002

Still0916_00007 Still0916_00006

Mint azt Dr. Nagy István, FM parlamenti államtitkár köszöntőjében elmondta, a méhészet és az erdőben dolgozó emberek hosszú ideje élnek szimbiózisban. A magyar méztermelők szakmai fejlődése, európai mércével is mérhető munkája hosszú távon akkor lesz még sikeresebb, ha egyfelől a szakmai háttér biztosított, másrészt olyan ellenőrzött és szakemberek által művelt területek állnak a méhészek rendelkezésére, amelyek a prémium minőségű méz előállításának alapját jelentik. Ugyanakkor hangsúlyozta a fogyasztók megfelelő tájékoztatásának fontosságát, hiszen nem elég jó mézet csinálni, el is kell tudni adni azt. Ennek egyik fontos momentuma lehet a most átadott gyűjtemény, ugyanis a ház mellett számos tradicionális méhészeti eszköz és kellék került a tárlatba a környékbeli méhészeknek köszönhetően.

Az ünnepség  presztízsét emelte, hogy a vendégek között nagy számban voltak jelen azok a szakemberek, akik a Győrben zajló nemzetközi méhészeti konferencia vendégeként érkeztek Ravazdra.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. részéről Orbán Tibor vezérigazgató köszöntötte a jelenlévőket.
Mint elmondta, következetesen és lépésről lépésre építik „nyitott erdő” programjukat, amelynek szerves része volt a mostani iskolabővítés. Az asztalos- és kovácsműhely mellett innentől a jövő nemzedéke a méhészet fortélyaiba is bepillantást nyerhet majd.

Nemcsak hangzatos szavak ezek, hiszen szeptember 3-án a kapuvári körzethez tartozó göbösmajori erdei iskolát adták át, ahol többszáz négyzetméteren valósulhat majd meg az erdei iskola program. Úgy tűnik, élnek a lehetőséggel és komolyan veszik a gyerekek környezettudatos nevelését, a helyi közösséggel való konstruktív munka pedig példaértékű. E két dolog együttesen mindenképpen túlmutat a szimpla társadalmi szerepvállaláson.

Forrás: Szöveg: KAEG Zrt., Filmek, képek: Hazai Erdész

Műsorunkat hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz