X. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál Soponyán – 2016.09.03.

10. alkalommal adott otthont Soponya az országos fesztiválnak. Az esemény a magyar erdész- és vadásztársadalom egyik kiemelkedő rendezvénye, minden, a magyar vadászkultúra, a vadgasztronómia és a helyi kulturális örökség iránt érdeklődő látogató számára nagyszerű program.

DSC01501 DSC01498

A VADEX Mezőföldi Zrt. rendezte e rangos esemény ünnepi megnyitója dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének Jenik Péter kabinetfőnök által tolmácsolt szavaival kezdődött. Majoros Gábor, a VADEX Zrt.vezérigazgatója köszöntötte a fesztivál résztvevőit, majd dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke értékelte az esemény jelentőségét és a VADEX ezzel kapcsolatos tevékenységét. Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a vadhús ősidők óta számos magyar vidék ételeinek és a nemzetközi konyha egyes finomságának is alapanyaga. Kiemelendő a gímszarvas, mely hazánk egyik legismertebb vadja. Nem véletlen, hogy a Bocuse d’Or szakácsverseny tavaszi Európa Bajnokságának budapesti fordulóján erre a vadhúsra esett a választás. Nagy eredmény és elismerés, hogy a versenyre és az 5 hónapos felkészülési időre a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai üzeme és az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. biztosította a prémium alapanyagot. A soponyai üzembe évente 1.500 tonna vadhús kerül. Az ebből készült termékek 90%-át külföldön értékesítik – emelte ki az államtitkár. A rendezvényen 80 főzőcsapat méri össze a tudását. Az esemény célja a magyar minőségi vadhústermékek széles körű megismertetése, valamint az állami erdészetek közjóléti tevékenységének bemutatása és népszerűsítése.

DSC01490

Az államtitkári beszéd után Pechtol János, az OMVK főtitkára e szervezet és egyben a OMVVV nevében kitüntetéseket adott át:

Jüllich Ádám úrnak a Hubertus kereszt ezüst fokozatát,

– a VADEX Mezőföldi Zrt-nek pedig a X. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál alkalmából elismerő oklevelet, mellyel megköszönte a clg vezetőinek és dolgozóinak a vadászat és a vadgazdálkodás, a vadászati kultúra, azon belül elsősorban a vadgasztronómia népszerűsítése érdekében végzett munkát.

DSC01499 DSC01509 DSC01508 DSC01515

 A megnyitó után pedig felavatták azt az emlékoszlopot, amelyen a VADEX Mezőföldi Zrt-nél, valamint jogelődeinél valaha élt és dolgozott erdész- és vadász szakszemélyzet tagjainak neve szerepel. Az emlékoszlop avatásakor Balsay Miklós, a cég korábbi vezérigazgatója és Gulyás Andrea, az FM Közigazgatási államtitkára mondott beszédet, majd dr. Bitay Márton Örs és Gulyás Andrea FM államtitkárok leplezték le az emlékoszlopot.

DSC01522 DSC01523

 Az Országos Vadgasztronómiai Fesztivál célja a magyar minőségi vadhústermékek széles körű megismertetése, valamint az állami erdészetek közjóléti tevékenységének bemutatása és népszerűsítése. A rendezvényre látogatók az óriásbográcsban 400 kg szarvashúsból készült pörkölt és a nyárson sült vaddisznó mellett a főzőversenyen induló 61 főzőcsapat ételeit is megkóstolhatta. A versenyművek szakmai értékelését a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetségből és a “Stílusos Vidéki Éttermiség” Egyesület séfjei közül delegált elnökségi tagok végzték. A bírálóbizottság elnöke Hamvas Zoltán, a Bocuse d’OR Akadémia elnöke volt.

DSC01518 DSC01517

Műsorunkat szeptember 17-én, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz