Tisza-tó – Ilyen volt a 2016. augusztusi ivadékhelyzet!

t-1

Augusztus végén újra felmértük a Tiszafüredi-Holt-Tisza ivadékainak fajösszetételét és mennyiségi viszonyait.A minta legnagyobb hányadát ezúttal is a bodorka és küsz ivadéka tette ki. E két fajból közel 500 egyedet azonosítottunk. A bodorkaivadék átlagos standard testhossza 45,8 mm, ami 8,5 mm-es növekedést jelent júliushoz képest és jelentősen jobb eredmény, mint a tavalyi (37 mm). Másképpen megközelítve, az idei bodorkaivadék júliusban volt olyan hosszú, mint a tavalyiak augusztusban.

t-2

A tározó egyéb víztereiben szerzett tapasztalatok szerint is az idei esztendő rendkívül kedvez a bodorkának. A vörösszárnyú keszeg ivadéka 5 mm-t nőtt egy hónap alatt, augusztusban 41,5 mm az átlagos testhossz (2015: 33 mm). A balinivadék szintén 5 mm-t nőtt júliushoz képest. Most 62,8 mm hosszú, ami 8,8 mm-rel haladja meg a tavalyit.

t-3

Érdekesség, hogy a védett, őshonos fajunkból, a vágócsíkból az eddigiekhez képest több egyedet sikerült fognunk, melyek között ivadék is volt.Látható, hogy több halfaj növekedése intenzívebb a tavalyihoz képest. Amennyiben növekedésük töretlen ütemben képes tovább folyni, akkor az idei ivadéktömeg jelentős része megfelelő vitalitással várhatja a telet.

(forrás: http://www.sporthorgasz.eu/hu )