SZERELMES GÍMEK! – Elindultak az igazi gemenci szarvasbőgés-hallgató túrák

A Gemenc Zrt. különleges kirándulásokat szervez lovasfogattal, kisvasúttal és külön a gyermekeknek is

A gímszarvasok szerelmes hangjától zengő Gemenci erdőben idén is szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt. A túrák 2016. szeptember 2-3-án és 9-10-én indulnak Gemenc északi (Keselyűs) és déli kapujából (Pörböly, Ökoturisztikai Központ). A szürkületben kezdődő és késő este befejeződő túrák a Gemenci erdő vadregényes helyszínén, a világrekorder gímszarvasok hazájában biztosítanak lehetőséget a résztvevőknek arra, hogy megtapasztalják a bikák hangjától zengő erdő különleges hangulatát. Erdei vasúttal vagy lovaskocsival is lesz mód a szarvasbőgés meghallgatására, sőt a gyermekek számára külön program nyújt lehetőséget a különleges élmény átélésére. Akik pedig kulináris élvezetekkel együtt kívánnak szerelmes szarvasbikákat hallgatni, azok számára a lovasfogattal indított túrák vacsorával és borkóstolóval együtt biztosít egyedülálló élményt az erdőgazdaság.

2016. szeptember 2-án (péntek), 3-án (szombat), valamint 9-én (péntek) és 10-én (szombat) az erdőgazdaság részletes programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvas bikák különleges bőgése érdekel. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről, valamint Gemenc északi kapujából, a Keselyűsi Fogadóépülettől a Gemenci Erdei Vasút megszépült állomásáról 17.00-kor indulnak a túrák. A kalandra vágyók először egy „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtott agancs bemutatót, majd Mosonyi Szabolcs „A gemenci szarvasok” című természetfilmjét tekintik meg. Ezt követően 18 órakor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan a túrázók 21 óra körül érkeznek vissza a kiinduló állomásra.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szeptember 2-án külön gyermekeknek szánt túrát szerveznek az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A gímszarvas bikák szerelmes hangjától zengő erdőt nemcsak a Gemenci Erdei Vasúttal lehet megközelíteni, hanem az erdőgazdaság lovasfogataival is.

Szeptember 3-án borkóstolóval egybekötött vacsorán tapasztalhatják meg a résztvevők a gemenci vad és a szekszárdi szőlőtő termésének csodálatos összhangját. Fácánpástétom, tejfölös fácánleves vadas zsemlegombóccal, és túrós rétes, valamint a Schieber pincészet válogatott borai biztosítják a harmóniát a menüben. Ez a program itt is „Gímvallatással” kezdődik 17:00 órakor, majd a vacsora után 18:30-kor indulnak a fogatok az erdőbe és 21 órakor térnek vissza.

A program szervezői a lovas fogatokra csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat.

 

TOVÁBBI RÉSZLETES INFORMÁCIÓ A PROGRAMOKRÓL: http://turizmus.gemenczrt.hu/igazi-szarvasboges/

 

GEMENCI SZARVASBŐGÉS – VIDEÓ: https://www.youtube.com/watch?v=08kKZxmgxcg

Forrás: gemenczrt.hu

Fotó: Krizák István, Téma: Bőgő gemenci gímszarvas bika