Legyél Te is kis Erdész – Ipoly Erdő Zrt – III. rész – 2016.08.20

“Nemes cselekedet valóra váltani egy, a társadalom szemében beteg, szerintem különleges, kisgyerek álmát..” (L.K)

Nemes cselekedet igen,amit nagyon hálásan köszönünk az Ipoly Erdő Zrt-nek.

Viszont azt mindenképpen meg kell jegyezzem,hogy az autizmus NEM betegség,sajnos a társadalom szemében igen, puff neki sztereotípiák. Mi azon dolgozunk,hogy leromboljuk a negatív megítélést,amiben az Ipoly Erdő Zrt mérnöke egyben Közönségkapcsolati vezetője Lengyel László Zoltán és két Kerületvezető-erdésze, Locskai Milán (Királyrét) és Szabó Ferenc (Nyugat-Cserhát) a héten rengeteget segített.

Különlegesek – Autisták…de ugyanolyan emberek,mint Te vagy én..Kicsit több odafigyelést igényelnek,na bumm,kicsit máshogy kell bemutatni nekik a Világot..Gond??

Ugye nem..

Az ERDÉSZEKNEK sem volt az! Mi csak köszönni tudjuk Nekik és nagyon hálásak vagyunk érte!

Ipoly Erdő Zrt – Nyugat-Cserhát Erdészet

Zalán Cserháti programját Szabó Ferenc Kerületvezető-erdész és felesége Erika szervezte.Egy igazi fákkal foglalkozó napot,ahol megismerkedhetett terepen a fadöntéssel,és egy igazi Fafeldolgozó Teleppel,sőt a végén Feri “bácsit” még egy KéK túra bélyegzésre is rávette.Ráadásul egy kis csavar is került a történetbe,mert Levente,Zalán öccse aki sokkal sérültebb az autizmusában is részt vett mindenben,legalább is megpróbálta Feri és Erika mindenbe bevonni.RESPEKT és köszönet érte!

A délután Bánkon indult,ahol Zalánt egyenesen a saját házukba invitálták.

IIIP-1Számítógépen megnézték az erdőrészletet Borsosberény mellett,ahol az igazi Fás délután kezdődött.

IIIP-2Majd a védőfelszerelések és a láncfűrész előkészítése után elindultak Borsosberény mellé az erdőbe.

IIIP-3Be a sűrűbe.Ahol Zalán választhatott fát,ami döntésre került.

IIIP-4Zalán kiválasztott egy magas csertölgyet.Amibe Feri először hajkot vágott,amit Zalán még nézhetett,de azután mivel a favágás veszélyes üzem hátrább kellett álljon amikor kivágta azt.

IIIP-5Feri elmondta Zalánnak,hogy az erdésznek bizony a fanevelés,és a vadászat mellett fát is kell tudni vágnia,és profi módon kezelni a láncfűrészt.De traktort is kell vezetnie.

IIIP-6A döntés után Zalán és Feri lemérte a fát,megbecsülte a korát.A Csertölgy 80 éves volt,és 24 méter magas cca.

IIIP-7Majd egyszer csak a legnagyobb meglepetésünkre Levente is bemerészkedett az ERDŐBE.Ugyanis Levente nagyon fél a hangos gépektől,szenzoros hangérzékenysége miatt.

IIIP-8A fadöntés és a mérés után Zalán feltette a kérdéseit Feri bácsinak.

IIIP-9Sőt Feri egyes kérdések megválaszolását,igen demonstratívan,és Zalán autizmusa miatt,vizuálisan megsegítő módon oldott meg! Óriási köszönet érte.

Az ebben a kerületben lévő összes fellelhető fafaj levelét odahozta Zalánnak,így megtudta a lurkó,hogy a kocsányos tölgynek fülcimpája van.

IIIP-10Levente is nagyon jó érezte magát,Szabolccsal fadöntős videókat nézett.

IIIP-11A Fás munka után irány Szátok a falu-akácfa-  Fafeldolgozó telepe. De közben Zalán útközben szedrezett,csipkézett,kökényezett,málnázott,somozott..és rávette Ferit és Erikát,hogy Borsosberényben a vasútmegállónál várják meg a kis Piroskát.

IIIP-12Volt rönkmászás…

IIIP-13a “kötelező” Sztár-fotó.. 🙂 🙂 🙂

IIIP-14Erőnléti séta a fatelepen,közben kihozatal számítás.

IIIP-15és Szabolcsnak teljesen hazai pálya,mert Faipari Technikus,és bár neki sajnos mást hozott az élete,ettől még nagyon jó Faipari szakember,aki szereti a szakmáját,és ha lehetősége lenne nagyon szívesen dolgozna benne újra. De amin igazán meglepődtünk,Levente egyáltalán nem ijedt meg a nagy fűrészgépektől.

IIIP-16A Fatelep látogatás után Ferit és Erikát még arra is rávette Zalán,hogy terepjáróval elautózzanak Romhányba,és Kék túrát bélyegezzenek..Úgyhogy most a Cserháti túrát őszre hivatalból is be kell tervezzük.

IIIP-17A délután végén szomorúan vitték vissza Bánkra,ahol palacsinta és pogácsa várta.

IIIP-18Zalán még este megírta a naplóját aminek most külön jelentősége van,mert itthon soha nem ír folyóírással de most avval írta a naplót..Na igen..Feri felesége tanítónő Felsőpetényben,és ha egy tanító néninek és az erdész párjának ír,akkor jár a folyóírás..Legyek őszinte,ezt én sem tudtam még soha de soha elérni Zalánnál.

IIIP-19IIIP-20IIIP-21IIIP-22Végtelenül szomorúan hoztuk haza,még Levente sem szólt egy szót se. Itthon a kisebb is egész este a Cserhátot, Ferit és Erikát meg a fadöntést emlegette..

Zalán nagyon szeretne visszamenni az ERDÉSZEK-hez,a csupa szív EMBEREKHEZ,akik úgy fogadták el őt és a sérültebb öccsét is ahogy van/vannak.

Igen az erdőben nincs különbség..nincs AUTIZMUS, csak vidám mosolygós gyermek.

Nagyon Szépen Köszönjük Ipoly Erdő Zrt!

( forrás: http://autizmuslive.blog.hu )