NIMRÓD Percek: Idény kezdet előtti körkép

A vadászok és a vadgazdálkodók már nagyon várják a szeptemberi bőgést, és az októberi barcogást

Közeledik a vadászidény kezdete, így ebből az alkalomból megkerestük több állami erdőgazdaság szakemberét, hogy megtudakoljuk, hogyan látják a vadállomány fejlődését.

9

1

Sipos Sándor erdőgazdálkodási és műszaki igazgató, Gemenc Zrt.

 „A vadállomány helyzete egy roppant összetett és élőhely tükrében mozgó ökoszisztéma. Nem tudunk kiragadni belőle egy-egy elemet, hiszen a vadállomány jelenléte, a terület, az időjárás sajátosságai, a mindenkori árvizek általi befolyásoltság, a szúnyoghelyzet, vadtakarmányozás, vadföldgazdálkodás, ragadozókérdés mind a vadgazdálkodási ágazat befolyásoló tényezői.

 Az elmúlt években folyamatosan érzékeltük, hogy növekszik a területünkön a sakál jelenléte. A sakál déli szerb–horvát háborút követően jelent meg elsősorban Baranyában, aztán felhúzódott hozzánk, és ma már szinte az egész országot lefedi. Ami rendkívüli mértékben megnehezíti az ellenük történő védekezést az az, hogy nem kotoréklakó jószágról beszélünk, tehát a földön bárhol megtalálja a búvóhelyét. Ez a terület viszonylag magas aljnövényzettel borított, tehát bárhol, bármikor képes vackot tud, kölyköket ellik és itt van az a táplálékforrás is, amely kitűnő élőhelyet biztosít a ragadozó számára. Sajnos olyan számokról beszélhetünk, amely kérdésessé teszi pl. az őzgazdálkodást, de már lassan a vaddisznó és a gímszarvas jelenlétében is komoly problémákat okoz.

 A vadgazdálkodással kapcsolatos ún. előkészületi munkálatokat a kollégáink és a területet kezelő szakszemélyzet megfelelően, időben elvégezte, tehát egy viszonylag bizakodó ősz-és téli szezon elé nézünk.”

1324

2

Nyúl András fővadász, Barcsi Erdészet, SEFAG Zrt.

 „A vadász szezonnal, eredményekkel kapcsolatosan bizakodó vagyok, de nagyon nagy bennem a bizonytalanság a kukorica betakarítását illetően. Az eddigi csapadékos időjárás miatt biztos, hogy októberre, esetleg novemberre fog kitolódni a kukorica betakarítása. A mezőgazdasági vadkárok döntő hányada a kukoricakultúrákban keletkezik. Minél tovább húzódik az aratás, annál nagyobb károk keletkezhetnek. Eddig sikerült hatékonyan megelőznünk a vadkárokat, de innentől kezdve egyre hosszabbak az éjszakák, egyre nagyobb időt fognak tudni a szarvasok és vaddisznók a kukoricában eltölteni, így a költségeink várhatóan erősen megnövekednek.

Ez a csapadékmennyiség, amely most kint van a területen, egészen biztos, hogy szeptemberben ködöket fog hozni, emiatt a vadásztatást meg tudja nehezíteni. Az elmúlt pár évben nem voltak jellemzőek klasszikus szeptemberi ködök, lehet, hogy ennyi nyári csapadék után visszatérnek.”

 5 50 

7

Bencze László vadászati osztályvezető, KASZÓ Zrt.

„A szeptember mindig egy várakozásssal teli időszak, hiszen gyakorlatilag tavasztól kezdve erre készülünk, amikor ún. elindul a szezon szeptemberben a szarvasbőgés idejével. Ezt mint mindenhol, nálunk is a nyári munkák előzték meg. Az időjárási adottságok a mi esetünkben különösen jók voltak, mindig megfelelő időben kaptuk a csapadékot, annak ellenére, hogy egy viszonylag nyári időszakról beszélhetünk. Ez meg fog látszani az agancsok tömegében, illetve a minőségében.”

8

52 104

10

Madácsi Sándor erdészeti igazgató, Észak-Kiskunsági Erdészet, KEFAG Zrt.

„Mi szerencsések vagyunk, mert itt a homokon a víz az kincs, ez az egyik minimum faktora a környezetnek. Ennyiből egy gazdagabb arcát tudta megmutatni a természet. A dám számára ez egy nagyon különleges élőhely. Itt, a homok miatt a kórokozók kevésbé tudnak megmaradni, tehát ez egy egészséges élőhely, ha van víz. A területünkön félév alatt szinte éves mennyiségű csapadék hullott, közel 400 mm-es mennyiséggel számolhatunk. Ez fontos paramétere annak, hogy szép trófeáink legyenek. Kb. 2-3 hét van, amíg a bikáink elkezdik a letisztítást. Jelenleg a teljes agancs többé-kevésbé kifejlődött, gyönyörű agancsokat látunk, tehát az elmúlt évek egyik legjobb vadászszezonjára számítunk.”

kefag

19

Filmünket augusztus 20-án, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz