Határon túli gyerekek közös táboroztatása – 2016.08.09

Kárpátaljai és gyergyószentmiklósi gyerekek találkoztak a NEFAG Zrt. és a KEFAG Zrt. jóvoltából

A két szomszédos erdőgazdasághoz érkezett gyerekek Kecskemét mellett, Hetényegyházán, a KEFAG Zrt. tulajdonában és kezelésében lévő Vackor Vár Erdei iskolában találkoztak.

12 14 6

A Vackor Vár Erdei Iskola a Kecskemét-Hetényegyháza melletti Nyíri erdőben, a Duna-Tisza közének egyik legszebb homokpusztai tölgyes ligeterdejében található. Fő célkitűzése a 6-18 év közötti korosztály természetszeretetének, környezetbarát szemléletének és viselkedésének kialakítása. Az iskolaszünetekben és a nyári hónapokban a gyermekek érdeklődésének megfelelő táborokat szerveznek. Legnépszerűbbek az ősmagyarság szokásait felelevenítő Nomád tábor, az ügyességi gyakorlatokkal tűzdelt Íjász tábor, valamint az éjjel-nappal erdőjáró programokat magában foglaló Túlélő tábor.

2 3

19

Horváth Ernő vezető, Erdei Művelődési Ház és Erdészeti Erdei Iskola, NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészete

„A kárpátaljai gyerekek tegnap délután érkeztek meg hozzánk, Szolnokra. Ma délelőtt egy hatalmas kerékpártúra keretében megismerkedhettünk a város nevezetességeivel, majd a strandra mentünk, ahonnan fáradtan jöttünk haza. A gyerekek először izgatottak voltak, majd fokozatosan egyre inkább felszabadultak. Úgy gondoljuk, hogy nagyon fogják élvezni a többi programot is. A mai délután itt a Vackor Vár Erdei Erdészeti iskolában, a KEFAG Zrt.-nél fogunk vendégeskedni, és így az itt táborozó gyergyószentmiklósi gyerekek a hozzánk érkezett kárpátaljai nebulók együtt fogják eltölteni a délutánt, estét. ”

 184 5

21

Simon Katalin egyháztörténelem tanár, Nagybereg

„Az NEFAG Zrt. és az iskolánk közötti kapcsolat nagyon fiatal, ugyanis a lelkészünket nemrég kereste meg az erdészet és invitálta meg a diákokat egy táborozásra. A gyerekek természetesen nagyon örültek ennek a lehetőségnek. Azok a diákok tudtak bejutni a táborba, akik különféle egyháztörténeti vagy hittan versenyeket nyertek meg. Szolnokon Horváth Ernő bácsi és az egész személyzet nagyon kedvesen fogadott minket. Nagyon örülünk, hogy a gyerekeket vissza tudjuk hozni a természet és az állatok szeretetéhez. Külön élmény, hogy átjöttünk ide Kecskemétre, a KEFAG Zrt. Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskolájába.”

 15 16

22

Makra Zsuzsanna PR vezető, pedagógus, KEFAG Zrt.

„Nagy meghatódottságot érzek, hiszen nyolc évig én voltam az „anyukájuk ezeknek a gyerekeknek. A táboroztatás mindig egy feszültséggel teli, izgalmas érzés, hogy ránk bízzák a szülők a gyerekeket és itt vannak több napon át. Anyaként az ember tudja, hogy a gyerekek igazából semmi mást nem igényelnek, csak figyelmet és szeretetet, amit tőlünk itt maximálisan megkapnak.

Nagyon szeretjük már a program elején íjászati foglalkozásra vinni őket, mert az íjászatban fegyelemre, egymásra való odafigyelésre tanítjuk őket. Elsajátítják a vezényszavakat, amely egész héten végigkíséri őket, tudják, hogy csapatban kell együttműködniük.

2002-ben, amikor az erdőgazdasághoz kerültem és elkezdtük vezetni a Vackor Vár Erdei Iskolát, akkor azt a szót, hogy „közjólét” egyáltalán nem ismertük. Csak azt tudtuk, hogy pedagógusként gyerekek jönnek hozzánk, akiket el kell varázsolni. A környezet adott volt, hiszen körbevesz minket a több, mint ezer hektáros Nyíri-erdő. Az apropó, hogy most határon túli gyerekek vannak nálunk, különösképpen megdobogtatja a szívünket.

Mindenkinek azt tudom csak javasolni, hogy egy, de minimum két napra látogassanak el e két alföldi erdőgazdasághoz. Az lenne a legjobb, ha a gyerekek már az első osztálytól kezdve a nyolcadikkal bezárólag minden évben és évszakban el tudnának hozzánk jönni.”

20 17

23

Bimbó Brigitta, erdész-vadgazdatechnikus, Kerekegyházi Erdészet, KEFAG Zrt.

„Mindig elmondom az itthoni, magyarországi gyerekeknek, hogy körülöttünk is vannak magyar gyermekek, akik nem tanulnak magyar népdalt vagy irodalmat. Emiatt a történelemre különösképpen fogékonyak és nagy érdeklődéssel hallgatják a magyar történelmet. Szeretik megtapintani, megszagolni a tárgyakat, így itt szaga van a történelemnek.

Ez a fajta karitatív tevékenység gyakorlatilag az életemet jelenti. Nem tudok mást adni nekik, csak élményt, amit a gyerekek a szívükben elvisznek és reményeim szerint felnőttként szívesen gondolnak erre vissza.”

13 7 1

A táborozásról készült filmünket augusztus 28-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio