SAJTÓKÖZLEMÉNY: A Földművelésügyi Minisztérium azonnali KEHI egyeztetést kezdeményez a hivatal által vizsgált erdészetek ügyében – 2016.08.02

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) azonnali egyeztetést kezdeményez  a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vezetésével a  Népszabadság online felületén napvilágot látott erdészeteket érintő KEHI jelentés tervezetével kapcsolatosan. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a jövő hét folyamán mindenképpen személyesen egyeztetni kíván az ügyben. Az erdészetek munkája nélkülözhetetlen, az erdészetekben dolgozó szakemberek a jövő generációja szempontjából igen fontos tevékenységet végeznek.

A Népszabadságban megjelenő híreket megalapozó KEHI vizsgálat jelentésének még csupán egy tervezete készült el, amely múltbéli eseményeket vizsgál. Amennyiben a KEHI erdészeteket érintő jelentés tervezetében megfogalmazott problémák ügyében bebizonyosodik, hogy az érintett erdészetek kapcsán valóban jogszabálysértés, avagy jogszabálysértések történtek, az FM természetesen – a tulajdonosi jogok jelenlegi gyakorlójaként – megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Az FM a KEHI erdészeteket érintő vizsgálatairól nem kapott a hivataltól tájékoztatást sem a hivatali vizsgálat alapján készülő megállapításokról sem pedig a sajtóban olvasható KEHI feljelentésről, ezért az FM közvetlenül a KEHI-hez fordul.

Az FM mindemellett hozzá kíván járulni ahhoz is, hogy felszínre hozza mindazokat a körülményeket is, amelyek – akár csak kis részben is, de – hozzájárulhattak a jogsértések elkövetéséhez azon idő alatt, amikor az erdészetek felett a tulajdonosi jogokat az MFB Zrt. gyakorolta 2010 és 2014 között.

Az erdészetekben dolgozó szakemberek igen értékes munkát végeznek, erdeink megóvásáért elkötelezetten tevékenykednek. Az erdészetek bevételeiket közjóléti szolgáltatásokra (kilátók és turistaházak építésére, erdei kisvasutak fejlesztésre, az emberek hasznos, erdőkhöz köthető szabadidő eltöltését támogató fejlesztésekre) fordítják.

( forrás: FM Sajtóiroda )