Ajánló – HAZAI VADÁSZ – 119. adás – 2016.07.17 – vasárnap 11:00 óra – ECHO-TV

Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenye a Balaton -felvidéki Erdészeti Erdei Iskolában – Hagyományos Vadászati Módok Napja a Magyar Solymász Egyesület szervezésében – Nimród percek: „ A medve nem játék! – Medvetrófeák a Sepsiszentgyörgyi Vadász Múzeumban

24

Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenye a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolában

Az Országos Magyar Vadászkamara a Bakonyerdő Zrt-vel közösen rendezte meg a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyét a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola területén. A versenyre június 16-17-én került sor a Gyenesdiási lőtéren, illetve a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolában.

A verseny első napján koronglövészet, míg a második napon elméleti és gyakorlati versenyfeladatok kerültek megrendezésre úgy, mint 100 kérdéses teszt, vadászati kultúra, interaktív-szituációs gyakorlat, csapdázási gyakorlati feladatok, növény felismerés, magasles javítási gyakorlat, madárhang-, nyom-, koponya-, kürtjel felismerés. A megmérettetésre a 19 megyéből összesen 22 versenyző érkezett, hiszen a 2015-ös dobogósok egyből meghívást kaptak. A hivatásos vadászoknak többek között lövészetben, csapdázásban, vendégvadász kísérésében, fajfelismerésben, magasles-építésben kellett bemutatniuk tudásukat.

 24

Hagyományos Vadászati Módok Napja a Magyar Solymász Egyesület szervezésében

Első alkalommal került megrendezésre a Magyar Solymász Egyesület szervezésében a Hagyományos Vadászati Módok Találkozója a balatonszentgyörgyi Csillagvár Múzeumban, a Festetics grófok egykori vadászvárában, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával.

A nagy létszámú érdeklődő a megnyitó után íjász, majd agaras bemutatót láthatott, majd a solymászok következtek. A bográcsban egész nap rotyogott a világörökség részévé nyilvánított karcagi birkapörkölt és aki megkívánta, annak kóstoló is járt belőle.

Prágay István, a Magyar Solymász Egyesület elnöke elmondta: „A Hagyományos Vadászati Módok Napja azokat az embereket fogja össze, akik ezeket a régi, hagyományos vadászati sportokat űzik.” 

3-MEDVE

Nimród percek: „A medve nem játék!” – Medvetrófeák a Sepsiszentgyörgyi Vadász Múzeumban

A Sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeum Sárkány Árpádnak köszönhetően jött létre. Európai Uniós pályázatból és a város, valamint számos ember adományaiból valósult meg, amely mára a város szempontjából ez egy igen fontos intézmény, turisztikai attrakció.

A barna medve Székelyföld emblematikus, kapitális nagyvadja, nem csoda, hogy Székelyföldön az a beszéd járja, hogy „a medve nem játék”. A székelyföldi medveállomány nemcsak nagy, hanem minőségében is igazán jó. A Vadászati Múzeum legértékesebb darabja a Székelyvásárban elejtett kapitális, világrekord barna medve koponya, amelyet az idei Fehován a CIC és a SCI szakemberei is hitelesítettek. A medve évente tetemes kárt képes okozni a mezőgazdasági terményekben és a vidéki emberek állattartásában. Mint minden ragadozó, opportunista és mindig ott keresi a táplálékot, ahol a legkönnyebben találja – az ember közelében. Demeter Jánossal, a Sepsiszentgyörgyi Vadon Egyesület és a Székelyföldi Vadászati Kiállítás igazgatójával többek között erről a nem egyszerű kérdéskörről beszélgettünk.

Filmünket július 17-én, vasárnap 11:00 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 119. adásában, az ECHO TV csatornán!