A “Muzsikál az Erdő” nyitónapja Felvidéken – 2016.07.02

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok a 13. évadát július 2-án indította el

18 31 30 29

Az idei programsorozat első alkalommal vált határokon átnyúlóvá, hiszen a mátrai rendezvénysorozat nyitónapja a Felvidéken, Füleken zajlott. A 13. Mátrai Művészeti Napoknak Fülek mellett Gyöngyöspata, Mátraverebély-Szentkút, Gyöngyöstarján, Szurdokpüspöki, Bátonyterenye-Szorospatak, Kékestető és Galyatető ad helyszínt.

A jelentős érdeklődésnek örvendő egész napos programfolyam számára a Brechtold – kastély (a mai Gimnázium épülete) parkja adott otthont.

41
Szabó Lajos erdőmérnök, főszervező kiemelte: a „Muzsikál az erdő” legfontosabb üzenete, hogy az erdő nemcsak egy nélkülözhetetlen, megújuló természeti erőforrás, hanem testi-lelki feltöltődésünk igaz forrása. A rendezvény célja az erdő, a zene, a művészet erejével az embereket a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába fordítani.

A füleki nyitónapon fellépett többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból álló zenekar Ménesi Gergely vezényletével és a Dűvő Zenekar, meglepetés műsort adtak a Virtuózok, Szabó Miklós erdőmérnök interaktív bemutatót tartott, és felavatták Józsa Judit kerámiaszobrász Összetartás emlékplakettjét.

39 28

A füleki Melódia Nőikar a kórusirodalom néhány gyöngyszemét szólaltatta meg. A kárpát-medencei népek együttélésének csodálatos példája volt a szlovák H’elpan folklórcsoport fellépése, hiszen a műsorukban a hallgatóság felfedezhette azokat a dallamokat, melyeket a palóc vidék magyar és szlovák lakossága népzenekincsében egyaránt ismert. A hamisítatlan palóc hangulatról a Tari Kontyvirág Néptáncegyüttes gondoskodott néptáncbemutatóval, a Dűvő Zenekar pedig hangszeres muzsikával.

35 36 27

A „Muzsikál az erdő” rendezvényen ünnepélyes keretek között felavatták Józsa Judit, a Magyar Kultúra lovagja, művészettörténész, kerámiaszobrász Összetartás emlékplakettjét.

Az eseményen köszöntötte a jelenlévőket Dr. Mózes Csaba, a Magyar Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese, Boros Milán, a Szlovák Állami Természetvédelem vezérigazgatója.

3

Dr. Agócs Attila, Fülek város polgármestere helytörténeti előadást tartott a Füleki várban, a vár 770 éves történetéről. Az agrár-erdőgazdálkodás rejtelmeire kíváncsi közönség meghallgathatta Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatójának ismeretterjesztő előadását „Termeljünk együtt a természettel” címmel. A kastély kerti sétát Balázs Csaba ökológus és Szabó Lajos erdőmérnök, a rendezvény főszervezője vezette, melynek során az ott élő fafajok, erdei életközösségek sajátosságairól beszéltek a résztvevőknek.

42

20 21 22

Az igényes kulturális fogékonyság fejlesztését és az erdő szeretettére nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A Madzag Bábszínház magyar népmesei előadását a gyermekek és a szülők is élvezettel hallgatták.

A Muzsikál az erdő őszi rendezvénysorozata Gyula térségében várja majd a látogatókat szeptember 30. és október 2. között.

34 32

Filmünket hamarosan láthatják a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV műsorán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz