Nehezített Vércsapa Verseny és Tenyészszemle a KEFAG Zrt. szervezésében – 2016.05.29

2016. május 29-én első alkalommal került sor a KEFAG Zrt. Kelebiai Vadászterületén Nehezített Vércsapa verseny és tenyészszemle lebonyolítására, a Magyar Véreb Egylet  rendezésében.  3

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója, Gyenes Károly, a társaság vadászati ágazatvezetője, Szenek Zoltán a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati-Halászati Osztály vezetője és a Magyar Véreb Egylet elkötelezett támogatója, Tóth Attila, a Dél-Kiskunsági Erdészet erdészetigazgatója és Szikinger János, az OMVK Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének kynológiai bizottságának elnöke.

23

4

A Magyar Véreb Egylet elnöke, Dr. Buzgó József megnyitó szavai után Sulyok Ferenc vezérigazgató köszöntötte a résztvevőket, egybegyűlteket. Beszédében köszönetét fejezte ki, hogy ez a rendezvény létrejöhetett. „Társaságunk egy olyan rendezvényben nyújthat segítő jobbot, amelyre működési területén még nem volt példa. Ezzel a rendezvénnyel azt kívánjuk demonstrálni, hogy számunkra nagyon fontos az értékmentés. Fontos, hogy a trófeát, a vadhúst minél tudatosabban, minél hatékonyabban kezeljük és a vadásztársadalommal a sorainkat minél szorosabbra zárjuk. A jövőbe tekintve bízom a rendezvény sikeres folytatásában!” – mondta megnyitó beszédében.

26

Dr. Buzgó József beszédében kiemelte, hogy Bács-Kiskun megye vadászati statisztikája szerint a megyében, nagyvad vonatkozásában több, mint 5200 nagyvadat ejtettek el 1995 évben. Húsz év alatt ez a szám 2015-re több, mint 20 000 darabra emelkedett. „Ez a megye számos vadfaj vonatkozásában kezd felzárkózni az ún. „nagy megyék” közé, hiszen vaddisznóból megközelíti a 10 000 darabot, dámszarvas vonatkozásában az éves teríték pedig meghaladja az 1000 darabot. A mennyiségi felfutás mellett komoly minőséggel is találkozhatunk ezen a területen, hiszen a dámszarvas és gímszarvas vonatkozásában az évi rekord trófeák jelentős része ebből a megyéből kerül ki. Ahol ilyen mértékű a nagyvad állomány fejlődése, ott az értékmentésnél a vérebek munkájára szükség van.”- hangsúlyozta e rendezvény fontosságát.

5

A versenyen az alábbi bírói körök vettek részt:

Egyes bírói kör: Egle Zoltán, Flajsz Szilárd,

Kettes bírói kör: Bartha Ferenc, Balaskovics József

Hármas bírói kör: Takács Árpád, Agyaki Gábor

Négyes bírói kör: Perjás Béla, Jung Jenő

Ötös bírói kör: Varga Aladár, Oláh Csaba

Bírói testület vezető: Nyúl András

7

A versenyzőkön kívül kísérőik, a verseny bírái, a meghívott és érdeklődő vendégek, valamint a segítő szakszemélyzet tagjai jelentek meg. A reggeli megnyitó után, a verseny ideje alatt a 70-80 fős társaság barátságos környezetben várhatta a délutáni eredményhirdetést, szomjukat a büfében olthatták, és délben helyben készített ízletes vadpörkölttel csillapíthatták éhségüket.

13 11 6

27

Tóth Attila erdészetigazgató, KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészet

„Azt hiszem, hogy a Kelebiai vadászterület az elmúlt néhány év gazdálkodása után feljogosult arra, hogy egy ilyen rendezvényt tudjon megszerezni. A felkérésnek természetesen nagy örömmel és tisztelettel tettünk eleget. A KEFAG Zrt. első olyan területe lehetünk, amelyen ezt versenyt megrendezik. Ez összefügg azzal, hogy a terület elég jó dámállománnyal rendelkezik és az itt megtalálható dám- és egyéb nagyvadállomány szükségessé teszi azt, hogy a kollégák is gyakran szembesülnek utánkeresési és vérebes feladatokkal. Dél-Alföldön vagyunk, Szeged közelsége megmutatkozik, hiszen az ország legnapsütésesebb és legmelegebb tájáról beszélhetünk. Sajnos a kutyáknak és a vezetőiknek nem tett jót a meleg időjárás, de ezzel együtt úgy gondolom, hogy kiváló adottságú kutyák mutathatták meg tehetségüket. Remélem, hogy fogunk még felkérést kapni, illetve mi magunk is jelentkezhetünk házigazdának, mintegy hagyományt teremtve.”

21 17 18

15

Pukánszki Zoltán bíró

„Igazán nehéz körülmények között zajlott a mostani nehezített vércsapa versenyünk. Ez a dél-alföldi klíma azoknak a kutyáknak, amelyek ezen a területen ilyen termőhelyi és időjárási viszonyok között még nem dolgoztak, komoly kihívást jelentett. Tisztában voltunk vele, hogy nem lesz egyszerű ilyen terepen dolgozni. A kutyák felkészültsége viszont példaértékű volt, a vezetői rutin, a tapasztalat ilyenkor rendkívül sokat tud segíteni. Továbbá előjönnek azok a nehezítő körülmények, amelyek egy ilyen speciális verseny felkészítésénél szükségesek. A vérebezés összeköt bennünket, szívesen osztjuk meg egymással tapasztalatainkat és baráti hangulatban dolgozunk együtt. Számunkra ez egy hivatás, amelynek az életünket szenteljük. Azt gondolom, hogy a magunkkal szemben támasztott elvárásoknak és a hivatástudatunknak megfelelve fogjuk a jövőben is ezt a munkát végezni.”

10

8 19 25

Filmünket 115. adásunkban, június 19-én, vasárnap 11:00 órakor láthatják a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV műsorán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz