Ne vegyük magunkhoz az elhagyott őzeket!

Magyarföld község területére gyakran betévedt egy őzbak, és a helyiek rendszeresen etették is, mígnem egy áprilisi napon rátámadt egy idős férfira

A HAZAI VADÁSZ stábja a helyszínen tájékozódott a történtekről. A híradások szerint az idős bácsit sérülésekkel szállították kórházba, de mivel szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedett, már ki is engedték. Saját udvarán támadt rá az őz, amely először a mellkasán sebesítette meg, majd amikor a földre került, a combját is felsértette. Az őzbak a közeli erdőbe menekült. A helyiek szerint nem ismeretlen a faluban az állat, hiszen van olyan család, amelynek tagjai rendszeresen etették.

DSCN0286

Az elhíresült őzbakról a váratlan támadás előtt egy nappal készültek ezek a képek.

DSCN0290

14

Kállai Csaba polgármester, Magyarföld község

„Magyarföld Zala megyének a csücskén terül el, Vas megye határán. A városiak azért jötte ide, hogy ezt a nyugalmat, csendes légkört és természeti adottságot kihasználva pihenhessenek. Kerítése nincs senkinek, én személy szerint 15 éve lakom itt és élvezem a családommal a természetet. Az őz alapvetően vadon élt, de gidakorától fogva gondozták, etették a faluban, ám senki nem gondolta volna, hogy emberre is támadhat akár. Hiába nevelték fel gidakorától az őzbakot, mivel párzási időszak volt, ezért támadt rá az idős bácsira. Szerencsére csak a bőre alá fúródott az agancs, ezért nem volt életveszélyes a sérülés. Kórházba vitték és még aznap haza tudott jönni.

Sokan nem tudják, hogy nagyon veszélyes a vadon élő állatokat hazavinni és otthon nevelni. A bak az őzek között életveszélyes, nem szabad simogatni, hiszen területét védve bármilyen harcra képes, nagy sérüléseket tud okozni. Azt tudnám tanácsolni, hogy nem szabad befogadni az őzgidát, nem javaslom, hogy bármilyen vadállatot nevelgessünk. Hiába hisszük azt, hogy elárvult szegény, mert az anyja nincs vele, vissza fog jönni érte. Viszont ha megérzi a csemetéjén az emberszagot, akkor nem fogja az anyja visszafogadni. Egy vadállat neveléséhez egyrészt engedély kell, másrészt legyünk tudatában annak, hogy vadállatok, bármikor rátámadhatnak gondozójukra. Az őzbak a maga 20-30 kilójával egy időzített adrenalin bomba!”

 

23

Karikó Róbert kerületvezető vadász, Zalaerdő Zrt.

„A lakosság körében nagyon elterjedt az a hamis felfogás, hogy az erdőben egyedül talált pici állatokat – legyen őz, szarvas vagy akár vaddisznó – az anyja elhagyta, árva és segítségre szorult. Ez elég nagy tévhit! Aki a vadmalacot próbálja meg hazavinni, gyorsan rájön erre, mert az anyja a közelben van. Az őznél, illetve a szarvasborjúnál ez nem így működik. Ott igen is az anyja ott hagyja, lefekteti és menekül, de a pici gida, a maga kis tehetetlensége végett még erre nem képes. Vétek ezeket az állatokat haza vinni, vétek azt hinni, hogy egyedül vannak, hiszen ők mindaddig biztonságban vannak, amíg mi nem teszünk az érdekében, hogy ne legyenek. Nagyon sok a veszély, ugyanis a felnevelés következtében, egy hasmenés, egy rosszul adagolt táplálék által az állat elpusztulhat. Ha hazavisszük az vadat, ez egy nagyon rossz lehetőség a tovább élésére. Még rosszabb az, amikor az állatot sikerül felnevelnünk és teljesen szelíddé tesszük, mert egy-egy ilyen szelíd – különösen hímivarú egyed – nagy veszélyt jelent a környezetére, akár a háziállatokra, de elsősorban az emberekre, akiket megszokott. Komoly támadást intézhetnek azok ellen is, akik minden nap etették.”

 

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 112. adásában, 2016. május 28-án, szombaton 17:30 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz