Erdei Attila és Ambrus Tibor világbajnokaink már megszerették: Itt az ideje, hogy Te is felkeresd a Fenyves-tavat, az egyik legcsodásabb magyar horgászvizet!

A HAZAI VADÁSZ / HORGÁSZ stábja 2014 nyarán forgatott Erdei Attilával és Ambrus Tiborral a Bakony lábánál elterülő, festőien szép Fenyves-tavon. Erről a jó hangulatú és világszínvonalú horgászatról kétrészes filmet készítettünk, melyből az első részt 2014-ben láthatták Nézőink! Az élet úgy hozta, hogy a “hal – dúsabb”, a második 2016. január 23-án, szombaton 17:30 órakor került adásba! Egy olyan Magyarországon egyedülálló karsztvizes tavon horgásztak világbajnokaink, amely a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. erdészei munkájának köszönhetően hazánk egyik legszebb horgászvize!

Fenyves-tó -II. rész

Információk

Víz típusa:
Vízterület: 9,5 (ha)
Átlagmélység: 15 m
Fenékviszonyok: Változatos
Akadók: Elárasztott erdő, elárasztott gépek, futószalagok
Növényzet: Gyékény, nád

mm-1

Tengerszem a Bakonyban! Igen, ez a tó jelenleg egy háborítatlan természeti adottságokkal rendelkező vízterület, igazi horgász- és vízi paradicsom a Bakony déli lábánál Öskü és Várpalota között.

A tó 1985-ben a várpalotai szénbánya egy külszíni fejtésekor végzett robbantás következtében jött létre, amikor a 30 méter mélységben betörő karsztvíz egy napon belül hihetetlen gyorsasággal árasztotta el a medret. A víz fogságába került rengeteg munkagép, futószalag, konténer stb, illetve mintegy másfél hektár 5-6 méter magas fenyőerdő is, amely csodálatos élőhelyet biztosít a tó halállományának.

mm-2

A tó kialakulását követően hamarosan természetes úton valamint lelkes horgászok által a környező tavakból megindult a halakkal történő betelepülés. A nyolcvanas évek végén már 30-50 dkg-s kárászok akadtak a pecások horgaira. Az intenzív telepítésről 1991-től beszélhetünk, amikor is először a Bakony Metál nevű cég, majd pedig a HM VERGA Királyszállási erdészetének kezelésébe került. Ebben az időben jellemzően ponty, amur, csuka, valamint a karsztvíz jellegre tekintettel – hazánkban oly kevés helyen sikeresen – pisztráng telepítése történt. Mivel ez a faj ebben a közegben nem szaporodik, az állomány nagy részét kifogták. A megmaradt példányok súlya mára már elérte a 6 kg-ot.
A kezelőváltás után 1999-től fogas süllő intenzív telepítése történt, és az egész horgásztatás elmozdult a ragadozó halas horgásztatás irányába. A pergető módszer állandó sikerélményt biztosít a pergető horgászok számára, elképesztő mennyiségű csuka és egyéb ragadozó hal van jelen a vízben, azonban adottságai miatt a tó nagy része csak csónakból meghorgászható. A ponty és az amur horgászata nagy kihívás elé állítja a tavon a horgászokat.

mm-3

A nagy mélységek és az akadókkal teli meder miatt szinte csak a nádfalak előtti viszonylag sekélyebb részeken, embert és szereléket egyaránt próbára tevő horgászatnak lehetnek résztvevői. A pontyok és amurok a bőséges kagyló és növényi táplálék kínálat miatt hatalmas méreteket értek el, amely annak is köszönhető, hogy háborítatlan lakhelyük két évtizedét alig zavarták horgászattal.

Az elmúlt időszakban kizárólag a tó mellett található faház bérletével egybekötött horgászat folyt, éves- vagy napijegyet nem lehetett váltani. 2012 novemberétől a VERGA Zrt. a tó horgászati kezelője, aki merőben más hasznosítási elképzelésekkel remélhetőleg új lendületet ad az itt horgászni vágyóknak.

mm-4

Fogható halak

ponty, amur, pisztráng, csuka, süllő, balin, kárász, keszeg, sügér
Rekordok: Ponty 28 kg, pisztráng 5,6 kg, amur 14 kg, csuka 7 kg, kárász 2,8 kg, süllő 4,5 kg,

Telepítések: Évente

Szabályok: Országos horgászrend helyi kiegészítésekkel

mm-5

Horgászidőszak: Horgászrendben rögzített

Megtartható hal: Horgászrendben rögzített

Csónakhasználat: Bérelt és hozott csónak egyaránt használható

Jegyárak: Éves területi jegy 40 000 Ft/év, 24 órás területi jegy 5 000 Ft/nap, napi területi jegy 3 000 Ft/nap, sporthorgász napi területi jegy 4 000 Ft/nap

mm-6

Információ

Onofer Attila
Tel: +36-30/4763325

Romhányi Péter
Tel: +36-30/2383181

web: www.vergafishinghunting.hu

Megközelítés, útvonalleírás

Budapest felől a 8-as főközlekedési úton Veszprém felé Várpalota után 850 m-re jobbra, a Bakony irányába az első szilárd burkolatú bekötőúton mintegy 4 000 méterre található.
GPS: N 47,19375 E 18,09140 mBf:156 m

mm-7

https://www.facebook.com/fhmag

https://www.idokep.hu/horgasz

http://www.fhmag.hu/