A Hazai Vadegészségügy és Vadgazdálkodás aktuális kérdései – 2016.04.05.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara, az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, a Magyar Tudományos Akadémia Erdészeti Tudományos Bizottság Vadgazdálkodási Albizottsága és a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkársága immáron harmadik alkalommal szervezett konferenciát, ezúttal „A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2016” címmel

1 7 9

A rendezvény helyszíne a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának aulája volt. Az előadásokat a vadegészségügy, vadgazdálkodás, állategészségügy, valamint a vadászati igazgatás területén dolgozó szakemberek tartották.

A konferencia fővédnöke Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke volt.

8

3

Zsigó Róbert élelmiszerlánc felügyeletért felelős államtitkár, FM

„A magyar vadállománnyal való gazdálkodás nemzeti kincs, amelyet mindenképpen meg kell becsülni. Természetesen nagyon fontos, hogy a konferencián elhangzott ügyekkel – mint a vadak egészsége, vízivad fajok állat-egészségügyi kérdései, biztonságos vadhús, kullancsok, Lyme-kór – kiemelten foglalkozzunk. A vadhúsnak, – amely valóban egészséges és a közétkeztetésbe, vendéglátásba kerül – megfelelően biztonságosnak kell lennie. Ehhez az évről évre megújított konferencián tapasztalatot kell cserélniük a szakembereknek, meg kell beszélniük az éppen aktuális ügyeket. Ne felejtsük el, hogy amellett, hogy a hazai vadállomány nemzeti kincs, a  magyar fogyasztók egyre tudatosabbak, egyre inkább keresik az egészséges élelmiszert. A hazai vadhús finom és egészséges is! Azt látom, hogy az elmúlt év közös munkájának köszönhetően emelkedik a vadhúsfogyasztók és azon termékek száma, amelyek biztonságos vadhúsból készülnek. Remélem, hogy ezt a tendenciát folytatni tudjuk az elkövetkezendő időkben és egyre többen fognak jó minőségű vadhúsból készült kiváló ételeket fogyasztani.”

50

4

Dr. Jámbor László elnök, OMVK

„Abszolút mértékben optimista vagyok. Rendkívül sok szakmai feladat áll előttünk. Teljesen természetes, hogy a vadászati törvény módosításával, az előző üzemtervi ciklus befejezésével új területkialakítási, új területhasznosítási folyamat vette kezdetét. Ezt én úgy értékelem, hogy egy szükségszerű, de időleges dolog. A törvényt elfogadtuk, a területek kijelölésre kerültek. Ebben az évben meglesz a közös képviselőnk, a területnek az új vadászatra jogosultja.

Bízom benne, hogy mivel a területekben nagy átrendeződés nem tapasztalható, a vadászatra jogosultak vonatkozásában is hasonló lesz a helyzet. Aki eddig jogszabályszerűen, etikusan, a földtulajdonosokkal érintett kapcsolódó felületekkel megfelelő kontaktust tudott tartani, biztos vagyok benne, hogy meg fogja szerezni a területeket az elkövetkezendő húsz éves üzemtervi ciklusra is. Ha ez lezárult, akkor a következő fontos feladatunk az, hogy az előttünk álló szakmai kérdéseket próbáljuk megoldani. Véget kell vetni annak a korábbi gyakorlatnak, hogy csak a szakmai problémák felvetéséig jutunk el és nem teszünk mellé végrehajtható, hosszútávon tartható és követhető, a magyar vad érdekeit szolgáló, de ezen keresztül a magyar vadászok érdekeit is szolgáló megoldási javaslatokat.

Megítélésem szerint a vadászati törvénymódosítás e vonatkozásban is egy teljesen új fejezetet nyit a magyar vadgazdálkodás történetében. Lehetőséget biztosít arra, hogy valóban érdemben tárgyaljuk meg az előttünk álló feladatokat és olyan megoldások születhessenek, amelyek a vadászat és a vadgazdálkodás érdekeit szolgálják.”

12

14

prof. dr. Csányi Sándor igazgató, Szent-István Egyetem, Gödöllő

„A vadgazdálkodók visszajelzései nagyon vegyesek az aranysakállal kapcsolatban. Sokan úgy gondolják, hogy a sakállal úgy kell bánni, mint amilyen a dinamikája. A hagyományos szemlélet mellett – miszerint a róka, vagy a borz alkotja a ragadozóvilágot Magyarországon – belépett egy új faj, ami nagy dinamizmussal terjed. Úgy gondolom, hogy egy intelligens fajról is beszélhetünk, hiszen felismeri azokat a lehetőségeket, amelyek táplálékforrásban a környezetében megjelennek és ezeket ki is használja. Alkalmazkodik a könnyen megszerezhető zsákmányhoz. A vadászterületeken kint hagyott több ezer tonnányi zsiger és egyéb maradvány ezeknek a fajoknak a táplálékbázisát alkotja. Ez a zsigermennyiség több, mint háromezer tonna évente.

Abból kell kiindulni, hogy a hatvanas években évente 21-22 ezer nagyvadat ejtettek el átlagosan az országban. Az elmúlt években ez 300 ezer darab körül volt, amely több, mint 12 ezer tonna szőrben, bőrben értékesített potenciális vadhúst jelent. Ennek a mennyiségnek a negyede zsigerjáradék (3000 tonna), tehát óriási mennyiségről beszélünk. Ha mindezt a területen hagyják, akkor nemcsak a sakált, hanem rókát, borzot és vaddisznót is etetnek olyan állati fehérjével, amit esetleg ő maga nem tudna megszerezni. Az aranysakál egy opportunista ragadozó, meg tudja tanulni azt, hogy mi az a kulcsinformáció, amelyre be kell indulnia. Viszonylag kevésszer említik, hogy a másik állat zsákmányát ellopja, mivel a sakál a lövést meghallva már tudja azt, hogy zsigerhez tud vagy fog hozzájutni. Minden esetben alkalmazkodni kell az adott fajhoz és meg kell találni azt az eszközt, amely a leghatékonyabb és amellyel a sakált kezelni lehet.”

Golden_Jackal_Serengeti

Az aranysakálról bővebben itt olvashat:

Aranysakálok nyomában

Aranysakálok nyomában – Egy éjszaka a Petesmalmi Vadászháznál_film

11 5

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 106. adásában, 2016. április 16-án, szombaton 17:30 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz