Ajánló – HAZAI VADÁSZ 105. adás – 2016.04.10 – Vasárnap 11:00 óra – ECHO-TV

A Katalinpusztai Kiránduló Központ új létesítményeinek átadása / A MEGOSZ országos tájékoztató előadás rendezvénysorozata / Építsünk vadászautót – VII. rész: Billenthető fedél / VADÁSZTEA Percek: Dr. Kun Edit festőművésszel / A martonvásári világrekord őzbak elejtésének igaz története – beszélgetés Danka Dénessel

 

1 - KatalinpusztaA Katalinpusztai Kiránduló Központ új létesítményeinek átadása

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter avatta fel az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészete körzetében található Szendehely-Katalinpuszta Kirándulóközpont legújabb fejlesztéseit.  A 65 ezer hektár erdőt kezelő erdészeti társaság kiemelt jelentőséget tulajdonít az erdők közjóléti funkciója teljesítésének, a lakosság rekreációs igényei kielégítésének. Az elmúlt években közel 3 milliárd Ft közjóléti fejlesztést valósítottak meg. Ezek a források részben az Európai Unió, a tulajdonos Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, részben a saját gazdálkodás eredményeként álltak rendelkezésre. Ezek a fejlesztések turistautak, kerékpárutak, erdei vasutak, turistaházak, kilátók, erdei iskolák, látogatóközpontok, pihenőhelyek, kastélyrekonstrukciók megvalósítását jelentik. Ebbe a sorba tartozik a Katalinpusztai Kirándulóközpont.

 

2 - MEGOSZA MEGOSZ országos tájékoztató előadás rendezvénysorozata

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége a sikeres LIFEinFORESTS, azaz ÉLET az Erdőkben kommunikációs program résztvevője. A MEGOSZ a Natura 2000-es területeken érintett magán erdőgazdálkodók, illetve tulajdonosok minél szélesebb körű tájékoztatását szeretné elérni, hogy a pályázható, az erdőterületek természetességének megőrzését, erdő és az erdőgazdálkodás minőségét javító EU források a lehető legnagyobb mértékben kerüljenek az erdőt fenntartó tulajdonoshoz vagy gazdálkodóhoz. A MEGOSZ országos rendezvénysorozattal tájékoztató előadást szervezett, hogy minél nagyobb számban meg tudja szólítani a támogatásra jogosultakat, illetve átadja az összes információt az erdőkezeléshez, és a pályázat sikeres beadásához.

 

3 - PickUpÉpítsünk vadászautót – VII. rész: SPORTLID II fedél felszerelése

Vadászautó építő sorozatunk következő részében Florin barátunk megmutatja, mely kiegészítőkkel lehet felszerelni vadászautónkat ahhoz, hogy alkalmasabb legyen nemcsak a terepi viszontagságok elviselésére, hanem a multifunkciós szállítási feladatok ellátására is. Ha kimegyünk a vadászterületre, akkor a terepjárónk rakfelületén kisebb, – és ez a lényeg! – nagyobb méretű tárgyakat is könnyedén tudunk szállítani. Az eredeti, gyári bukócső meghagyása mellett, csupán néhány mozdulattal fel vagy le tudjuk szerelni az autónk eredeti színére fényezett SPORTLID II Original fedelét. Felszerelt állapotban az esőtől, egyéb időjárási viszontagságoktól megvédi autónkat, és a platón lévő kisebb dolgainkat. Ha viszont nagyobb méretű tárgyakat kell vinnünk autónk platóján, akkor gyorsan, csupán néhány mozdulattal levehetjük a fedelet, és máris készen állunk a “nagyobb” szállítási feladatra!

 

Dr. Kun Edit

VADÁSZTEA Percek: Dr. Kun Edit festőművésszel

A legkedvesebb vadászélményeit minden vadász szívesen megosztja a vadásztársaival. A gondolatok – sokszor egyre színesebb – átadása segít újra átélni az élményeket, melyeket a festővásznon egy művész alkotása jeleníthet meg. Dr. Kun Edit az erdő, a vadászat élményének vászonra álmodója, aki a zalai erdőkkel-dombokkal övezett Kis-Balaton festői szépségű vidékén nőtt fel. Ez a hely életre szóló élményt adott számára! Úgy látja, hogy az alkotás elsősorban lelki folyamat. Egy képet belülről kell először megkomponálni, aztán annak a megvalósítása során a technikát, a kivitelezést már lehet fejleszteni. Festményein a valóság hangulatát próbálja kelteni, arra vágyva, hogy méltóak legyenek témájukhoz. Igazi kihívást jelent számára, ha a Természet örök megújuló csodájából a múló pillanatokat maradandóvá teheti.

 

5 - ŐzA martonvásári világrekord őzbak elejtésének igaz története – beszélgetés Danka Dénessel

“A martonvásári világrekord őzbak történetével kapcsolatban annyi, de annyi téves információ, mende-monda forog a köztudatban – még mai is – , úgy érzem nem hallgathatok. Nemcsak azért, mert jól ismertem Spanyiel Pali bácsit, – az őzbak elejtésében aktívan közreműködő vadőrt – hanem azért is, mert igen sok hiteles információt, adatot sikerült begyűjtenem az idők folyamán olyan személyekről, akik ma már sajnos nincsenek közöttünk, de akkor vagy a helyszínen voltak, vagy közvetlen olyan emberektől értesültek a neves eseményről és körülményeiről, mely adatok hitelesnek tekinthetők.” – írta 2015-ben megjelent könyvében Danka Dénes. A HAZAI VADÁSZ bevezetőnek szánja a szerzővel készített beszélgetést, ebben az évben leforgatott dokumentumfilmjéhez.

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 105. adásában, 2016. április 10-én, vasárnap 11:00 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz