Jubileumi 50. FAGOSZ Fakereskedelmi Konferencia – 2016.03.22

Március 22-23-án Balatonszemesen jubilált az 50. FAGOSZ Fakonferencia

2 3

12

Dr. Jung László elnök, ügyvezető igazgató, FAGOSZ

„A FAGOSZ egy vállalkozói érdekképviseleti szervezet, most már 25. éve fennáll Magyarországon. Az induló tagok az idők folyamán duplikálódtak, 74 tagtársunk van. Minden évben két konferenciát szervezünk, amely tematikáját tekintve mindig a legaktuálisabb témákat keresi meg és dolgozza fel a tagtársaink felé. A mai konferenciánkon négy témát választottunk:

Az Erdőtörvény megújítása

Joggal vetődik fel, hogy vajon miért kell egy erdőtörvényt módosítani. Minden törvényt meg kell nézni a jelenjében, amikor elkészült és meg kell nézni, hogy milyen célt tűzött ki magának a jövő tekintetében. Ez a jövő most már a máról beszél, ezt analizáljuk, tisztelve az akkori jelen helyzetet és az azóta bekövetkezett egyéb jogszabályi változások kényszerítik rá.

Az EUTR a hazai gyakorlatban és az EUTR szereplők kötelezettségei

Az EUTR rövidítés a faanyag mozgásával kapcsolatban az illegális fakitermelés visszaszorításáról szól, annak certifikálásáról, faanyag kitermelésétől a felhasználói körig felhasználhatóvá válhat a faanyag. Az EU-n belüli faanyag megmozgatásáról van szó, természetesen így a Magyarországon belüli mozgást is, valamint az EU-n kívüli országokba történő beáramlást.

Akácfa feldolgozás koncepciója 

A harmadik nagy témánk is aktualitás, hiszen az elmúlt években felvetődtek az akáccal kapcsolatban némi kételyek. Magyarország jeles akácállományokkal rendelkezik, ennek a létjogosultságára a helyét meghatározva mozgalmak indultak el, szervezetek álltak ki mellettük, szakemberek érveltek és a feldolgozhatósága is napirendre került, hiszen a FAGOSZ szervezetünk is részt vett ennek a kérdéskörnek is megvitatásában.

A magyar PEFC a megvalósulás útján

A negyedik témánk a PEFC, vagyis a certifikációs rendszerekkel fog foglalkozni, azaz, hogy honnan származik a fa. Ez egy nagyon lényeges kérdés, nyilván ennek mélyebb rétegre nyúlnak vissza a gyökerei, hogy miért kell ezt kutatni, miért kell ezt figyelni egy erdőgazdának, illetve egy felhasználónak. Lényege, hogy bárki, aki faterméket vesz Európában, vagy hazánkban, tudhassa, hogy honnan származik a faanyag.

Ennek összességében szeretnénk megünnepelni az 50. évfordulónkat, hogy tagtársaink megelégedésére tovább tudjon működni a FAGOSZ.”

5 6 4

 

11

Dr. Nagy Dániel igazgató helyettes, NÉBIH Erdészeti Igazgatóság

„Az EUTR az Európai Unió faanyag követési rendszere, amit az unió azért tett kötelezővé a tagállamok számára, hogy mind a harmadik országból – akár Afrikából, Ázsiából, Dél-Amerikából – származó, engedély nélküli fát, mind az unión belül illegálisan kitermelt, lopott, engedély nélkül kivágott fát távol tartsa az unió piacától. Az egyes tagállamok eltérő ütemben indították el ezt a rendszert. A többi tagállam már ezt elindította, Magyarországon most van kialakítás alatt. A harmadik országbeli piacon is nagyon sok faanyagtételt azonosítottak, amely engedély nélkül került forgalomba hozatalra. Sajnos uniós belpiacon is kerültek olyan faanyagok kitermelésre, amelyek – később kiderült – az egyes tagállami hatóságok együttműködése során engedély nélkül és illegálisan kerültek kitermelésre, jelentős erdőkárosítást okozva abban a tagállamban, ahonnan az a faanyag kikerült.

Formailag teljesítjük azokat az elvárásokat, amelyek az ellenőrzéshez kapcsolódnak és reméljük, hogy ez az EUTR rendszer hozzájárulhat ahhoz, hogy egyrészt a magyar piacról is kiszorítsuk az engedély nélkül kitermelt faanyagot, másrészt a fogyasztókat óvjuk a láncellenőrzés folytán a rossz minőségű terméktől, a mennyiségi megtévesztéstől, és ezzel elősegítsük a magyar faanyag kereskedelmi lánc különböző szereplőinek a piaci tevékenységét.”

 

9 7

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 104. adásában, 2016. április 2-án, szombaton 17:30 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz