Kitüntetések átadása és szoboravatás a Földművelésügyi Minisztériumban – 2016.03.21

A Pro Silva Hungariae kitüntetések átadására és Bedő Albert szobrának felavatására került sor 2016. március 21-én, az Erdők Világnapja alkalmából

13 17fm-1

Az Országos Erdészeti Egyesület alapításának 150 éves jubileumán a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében megtartott kitüntetési ünnepségen megtisztelő elismeréseket vehettek át munkájukért az erdészek. A kitüntetések átadását követően az ünneplő közönség kivonult az Agrárpalota árkádjai alá. Dr. Fazekas Sándor miniszter mondott ünnepi megemlékező beszédet kálnoki Bedő Albert szobránál.

15 16

23

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, FM

„Magyarországon nőtt az erdőterület az elmúlt évtizedekben, sikerült pótolni a pár évvel ezelőtti ónos eső okozta károkat. Az új erdőtörvény megalkotása kezdődött azért, hogy a 21. század színvonalán egy fenntartható erdőgazdálkodáshoz nyújtsunk törvényi hátteret. Mindez mutatja azt, hogy a társadalom, a magyar emberek fogékonyak az erdők iránt, szívükön viselik az erdők sorsát és látogatják is őket. Az elmúlt négy-öt évben számos kilátó, erdei vasút, látogatóközpont, tanösvény valósult meg, különböző fejlesztések, beruházások zajlanak most is. Az a célunk, hogy az erdők átjárhatóak, bejárhatóak, megismerhetőek legyenek, és komoly érdeklődés látszik az emberek részéről. Mintegy 4 millió látogatója van az erdészeti erdei létesítményeknek.”

02.27 - adáskép

24

Dr. Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár, FM

„A klímaváltozás nagy kihívás. Az Erdők Világnapja alkalmas rendezvény arra, hogy felhívjuk rá a társadalom figyelmét és beszéljünk erről a problémáról. Az egészséges ivóvíz, a friss levegő, az erdő, a különféle természetvédelmi és környezetvédelmi programok egyben alkotnak egy egységet, amelyre nagyon kell vigyáznunk. Ha vigyázunk rá, akkor talán a klímaváltozás hatásait is csökkenteni lehet. Az erdőtörvény megreformálásával meggyőződésem szerint jobbá, szebbé tehetjük Magyarország erdeit, amelyek jobban fogják szolgálni mindannyiunk érdekét akár az egészséges élet, akár a kirándulás szempontjából.”

1 - ERDŐ

25

Ugron Ákos Gábor, állami földekért felelős helyettes államtitkár, FM

„Számomra felemelő érzés volt a rendezvényen , hogy többen úgy fogalmaztak, számukra egy álom valósult meg a Bedő Albert szobor felállításával. Régóta beszéltünk róla és tudtuk, hogy ez egy nagyon erős szándék, így sokaknak nagy vágya valósult meg. Gyönyörű kiadvánnyal jubiláltak az erdészek, mellyel bemutathatjuk az eltelt korszakot.  A könyv rávilágít arra, hogy több, mint száz évvel ezelőtt hogy is álltunk, milyen környezetben, milyen hibákat kellett kijavítani, vagy milyen természeti értékek voltak már akkor, amiket továbbra is fent kellett tartani. Úgy gondolom, hogy mindenki számára egy érdekes és tanulságos olvasmány lesz.”

fm-4

Dr. Fazekas Sándor miniszter és Dr. Bitay Márton Örs államtitkár átadta a 2016. évi Pro Silva Hungariae erdész szakmai kitüntetéseket, többek között Lomniczi Gergelynek, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjének, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkárának, az erdészeti kommunikáció, és a környezeti nevelés területén, az erdészeti ágazat képviseletében betöltött, közvéleményt formáló szerepvállalásért.

7

26

Lomniczi Gergely főtitkár, Országos Erdészeti Egyesület

„A fiatalabb korosztálynak mindig komoly elismerés, ha szakmai díjat vehet át. Úgy gondolom, nagyon fontos üzenet mindazon kollégák számára, akik az erdészet hétköznapjait közvetítik a társadalom számára, hogy fontos az a munka, amit végeznek. Fontos az is, hogy az erdészek munkáját bemutassuk a társadalomnak. Az OEE alapítás 150 éves évfordulóját ünnepelve egy történelmi tettet is végrehajthattunk, hiszen felavattuk Bedő Albert szobrát a Földművelésügyi Minisztérium árkádsorán. Bedő Albert képmása így 98 év után tér vissza a Kossuth térre, arra a helyre, ahol Bedő Albert államtitkárként lefektette a magyar erdőgazdálkodás alapjait.”

  ajánló kép

 

A HAZAI VADÁSZ 103. adását 2016. március 27-én, vasárnap 11 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz