Műsorajánló – HAZAI VADÁSZ 103. adás – 2016.03.27 – Vasárnap 11:00 óra – ECHO-TV

Az Erdők Világnapja – Ünnepség és szoboravatás a Földművelésügyi Minisztériumban / A Károlyi kilátó átadása a fehérvárcsurgói Gaja-szurdokban / Tavaszi túra a Gerecsén: Az Alsóvadácsi Vadászháztól az Arborétumig

1 - ERDŐAz Erdők Világnapja – Ünnepség és szoboravatás a Földművelésügyi Minisztériumban

Az Erdők Világnapja alkalmából kitüntetési ünnepséget rendeztek március 21-én a Földművelésügyi Minisztériumban. Dr. Fazekas Sándor miniszter és Dr. Bitay Márton államtitkár Pro Silva Hungariae Díjakat, és Miniszteri Elismerő okleveleket adtak át a Darányi Ignác teremben. Az idei rendezvény rendhagyó volt, mivel a díjak átadása után a Minisztérium épületének árkádjai alatt Bedő Albert szobrának ünnepélyes leleplezése és Wágner Károly szobrának megkoszorúzása következett. Majd az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében előadásokat hallgattak meg a résztvevők, “A magyar erdőgazdálkodás képes története 1867-1918” című könyvről, és Bedő Albert életútjáról.

KK-15A Károlyi kilátó átadása a fehérvárcsurgói Gaja-szurdokban

2016. március 18-án a VADEX Zrt. legújabb közjóléti beruházását, a fehérvárcsurgói Gaja-szurdokban felépített Károlyi kilátót avatták fel. A nemesacélból készült kilátót a szurdok fölé magasodó hegy egy olyan sziklaszirtjére tervezték, ahonnan teljesen egyedülálló panorámát élvezhetnek a természetjárók, turisták. A Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Természetjáró Szövetség és a VADEX Zrt.  forrásai felhasználásával épült kilátó a fehérvárcsurgói vadaskertet alapító gróf Károlyi Gyula nevét viseli. Ebben az évben is dinamikusan folytatódnak a 22 állami erdőgazdaságban a közjóléti beruházások. Az elmúlt időszakban számos kilátó mellett ökoturisztikai centrumok, kisvasutak, erdei iskolák, pihenőhelyek és turistaösvények újultak meg vagy épültek. A fejlesztések mindegyikének célja a bakancsos turizmus élénkítése volt.

3 - SüttőTavaszi túra a Gerecsén: Az Alsóvadácsi Vadászháztól az Arborétumig

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. 2016. március 19-én tavaszi túrára invitálta az érdeklődőket. A Szomjas Lászlóról elnevezett emléktúra kiinduló állomása az Alsóvadácsi Vadászház volt. Innen túravezetők segítségével indultak a természetjárók a Borshegyre. A közel 100 éves öreg vadászház mellett hagyományőrző katonai bemutató, II. világháborús relikviákból összeállított kiállítás, rendhagyó történelemóra és az elmaradhatatlan forrótea, zsíros kenyér és medvehagymás pogácsa várta a túrázókat. Az Arborétumnál gyógynövény bemutatót láthattak a gyalogos, és lovaskocsis utazók, továbbá dísznövény ültetésen vehettek részt. A mozgalmas túranap végét az Alsóvadácsi Vadászháznál nyílt tűzön pirított fehér-kenyér és medvehagyma krémleves ebéd zárta, melyet rendkívül jó étvággyal fogyasztottak el.

A HAZAI VADÁSZ 103. adását 2016. március 27-én, vasárnap 11 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz