Műsorajánló – HAZAI VADÁSZ 102. adás – 2016.03.19 – Szombat 17:30 óra – ECHO-TV

18 méteres, 8 tonnás bakonyi vörösfenyőből faragják a Sólyi Attila Kardot / VADÁSZTEA Percek Oláh Csabával, a Vadászati Kulturális Egyesület elnökével / Társas fácánvadászat Ravazdon

 

3218 méteres, 8 tonnás bakonyi vörösfenyőből faragják a Sólyi Attila Kardot

2014-ben kidőlt a Sólyi Szent István Kard, mely a világ legnagyobb fából készült kardja volt. Az 1000 éves Sólyért Alapítvány azzal a kéréssel fordult a Bakonyerdő Zrt.-hez, hogy válasszanak az erdészek egy alkalmas méretű fát a helyére. A tervezést tett követte, így 2016. március 2-án leszállításra került a 18,2 méter hosszú, 8 tonnás vörösfenyő Bakonybélből. A helyszínen kettő emelődaru emelte a komoly méretű és súlyú fatörzset a speciális közúti szállítójárműre. Stábunk ellátogatott a bakonybéli erdőbe, ahonnan a kivételes méretű vörösfenyő elindult, és megkerestük a hajmáskéri, egykori tankgarázst is, ahol a bakonyi faóriás a faragásra vár. Teljesen egyedi, a természet erejével kialakult, enyhén íves görbülete miatt óriási méretű szabja lesz belőle: Attila Kardja, a népi fafaragók szorgos munkálkodása végén. Az 500 lelkes Sóly község mellett magasodó hegy tetején állítják majd fel ünnepélyes keretek között.

2VADÁSZTEA Percek Oláh Csabával, a Vadászati Kulturális Egyesület elnökével

A Vadászati Kulturális Egyesület alapító tagjai 1991-ben azt határozták el, hogy keresni kell azokat a vadászokat és civileket, akiket érdekel a vadászati kultúra, hagyományok, etika, és amelyekről nemcsak beszélni akarnak, hanem tenni is hajlandóak érte. A vadászat nem csak zsákmányszerzés, ennél sokkal több: életmód, stílus, világnézet, amelynek igen fontos összetevője az ízlés, az etika, az etikett, vagyis a kultúra, a kulturáltság, a művészetek, a képzőművészet iránti érzékenység, fogékonyság, a műveltség, amellyel az igaz vadásznak egy egész életen keresztül foglalkoznia kell. Az egyesület idén ünnepli 25 éves jubileumát, melynek kapcsán Oláh Csabával, a Vadászati Kulturális Egyesület elnökével beszélgettünk.

43Társas fácánvadászat Ravazdon

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Ravazdi Erdészetének területén, a Magyarosi lőtéren február 29-én koronglövész bemutatót, ezt követően a közeli vadászterületen fácánvadászatot szerveztek hazai és külföldi vendégvadászok számára. „Az ország egyik legmodernebb lőterén, Ravazd község határában, Győrtől mintegy 20 km-re található Magyarosi lőtéren lehetősége nyílik nemcsak a vadászoknak, hanem minden lövészetet szerető embernek a lövészet majdnem minden ágát kipróbálni. Hasznos dolog a gyakorlás, sokan észrevesszük, hogy mi az, amely nem az erősségünk. Ma a vadászoknak lehetősége volt többször is kipróbálni azt, ami nehezebben ment, ezért reméljük, hogy a vadászat egy kicsit sikeresebb lesz.” – Boros Attila erdészeti igazgató, Ravazdi Erdészet, Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. A jó hangulatú koronglövészet után került sor a hat, különböző területen előkészített fácánvadászatra. A hajtók a völgyekben, leálló rendszerben várakozó vadászok feletti domboldalakról hajtották a madarakat. A fácánok – a terep adottságai miatt – jóval a puskás vonal előtt kaptak szárnyra, és áthúztak a völgyek felett, jó lövési pozíciót adva a leállóknak, akik nem is spóroltak a lőszerrel. Az eredmény meg is látszott a szép terítéken!

A HAZAI VADÁSZ 102. adását 2016. március 19-én, szombaton 17:30 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz