Ajánló – HAZAI VADÁSZ – 2016.02.14 – Vasárnap 11 óra – ECHO-TV

SZÉCHENYI ZSIGMOND 118 című emlékest a hatvani Vadászati Múzeumban / Talajlaboratóriumban kutatják a jövő erdeinek fafajait a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél / Az elesett hősök emlékművét koszorúzták meg a Vértesi Erdő Zrt.-nél / VADÁSZTEA Percek Szollár András APSI lőoktatóval, a biztonságos fegyverkezelésről / A Jótékonysági Vadászat felajánlásaiból inkubátor felé helyezhető kék fény lámpa lett

1-Széchenyi

SZÉCHENYI ZSIGMOND 118 című emlékest a Vadászati Múzeumban

A nagy vadászra, vadászíróra, kutatóra, a magyar vadászati kultúra nemzetközi hírű személyiségére, gróf Széchenyi Zsigmondra emlékeztek. Január 23-án születésének 118. évfordulója alkalmából emlékestet rendeztek a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban. Az ünnepi rendezvényen részt vett Hertelendy Margit, Mangi néni is, aki 1959-től volt felesége Széchenyi Zsigmondnak és döntő szerepet játszott abban, hogy az 50-es évek megpróbáltatásai ellenére folytatta az írást, életműve nem tört meg, sőt teljessé válhatott – immár örökre, számunkra is.

2-PP

Talajlaboratóriumban kutatják a jövő erdeinek fafajait a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél

Az erdőtelepítésnél, már a kezdet kezdetén fényt kell deríteni a talaj viszonyaira: fajtájára termőképességére, fizikai és kémiai adottságaira, vízellátottságára, mésztartalmára. Az erdőgazdálkodási munkálatok  során így nem csak hibákat lehet megelőzni, de komoly összegeket is meg lehet takarítani. A Pilisi Parkerdő Zrt talajlaboratóriuma a társaság két szakembere, Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök, és Limp Tibor, a Bajnai Erdészet műszaki vezetője szakmai vezényletével, 2009-ben kezdte meg működését. A laboratórium létrehozásának gondolata abból a felismerésből fakadt, hogy fenntartható, az őshonos faállományok nevelését, a biodiverzitást és a vadállományt – vagyis az erdei ökoszisztéma egészét – szem előtt tartó erdőgazdálkodást nem lehet a termőhely és talajviszonyok részletes ismerete nélkül hatékonyan és gazdaságosan működtetni.

3-Vértes

Az elesett hősök emlékművét koszorúzták meg a Vértesi Erdő Zrt.-nél

Negyedik alkalommal emlékeztek meg a második világháború alatt hősi halált halt magyar katonákról Vérteskozma határában, ahol 2013-ban a Vértesi Erdő Zrt. emlékművet állított. Az áldozatokért Kocsis Mihály vezérigazgató szavai után Spányi Antal a székesfehérvári egyházmegye püspöke mondott imát, végül a környező települések polgármesterei, a civil szervezetek és intézmények képviselői helyezték el koszorúikat az emlékhely talapzatánál. A Vértesi Erdő Zrt. szándéka, hogy rövid időn belül megvalósuljon egy történelmi emlékpark és tanösvény, mely a második világháború alatt a Vértesben lezajlott harcainak emlékét fogja idézni.

5-tea

VADÁSZTEA Percek Szollár András APSI lőoktatóval, a biztonságos fegyverkezelésről

A HAZAI VADÁSZ TV Magazin VADÁSZTEA Percek új filmblokkjában Szollár András APSI lőoktatóval a biztonságos fegyverkezelésről, a magyar vadászirodalomról, az APSI megalakulásának okairól, az angol és a hazai vadászati szokásokról, vadászati kultúráról beszélgettünk.

4-babi

A Jótékonysági Vadászat felajánlásaiból inkubátor felé helyezhető kék fény lámpa lett

Az Országos Magyar Vadászkamara Fejér megyei Területi Szervezete és a Nádor Vadásztársaság István és János napi Jótékonysági Vadászatán a vadászok által adott felajánlásokból egymillió Forint gyűlt össze. A Fejér Megyei Szent György Kórház Újszülött Osztályának ajánlották fel, és a Fejér Megye Gyermekeiért Alapítvány részére inkubátor felé helyezhető kék fény lámpát vásároltak. A készülék funkciója: sárgaságban szenvedő kora- és újszülött kisbabák kék fény kezelése a sárgaság gyors csökkentésére. Az újszülött kori sárgaság egy elég gyakran előforduló probléma. Az anya és a gyermek közötti vércsoportkülönbség miatt fokozott vörösvérsejt oldódás jön létre és ez sárgaságban nyilvánul meg. E súlyos szövődmény megelőzésére használják azt a kékfény kezelést, amely a vadászoknak köszönhetően két új, legmodernebb készülékkel gyarapodott a terápiás arzenál.

Filmünket 2016. február 14-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz