Terv szerint halad Kaszón a LIFE+ projekt

2015 nyarán elindultak azok a munkák, amelyek a Natura2000 részét jelentő Szentai erdő területén az erdők, kisebb lápos, valamint füves területek vízellátásának javítását, illetve a csapadék területen tartását célozzák, ezáltal stabilizálva a kedvező ökológiai állapotot

22 24

A Kaszó-LIFE+ projekt célja a Nyugat-Belső-Somogy kistáj területén található Natura2000 területeken a degradálódott élőhelyek rehabilitációja.

A pályázat 2013. szeptember elsejével indult, azóta az előkészítő folyamatok során a közbeszerzések, eszközbeszerzések, a tervezés és az engedélyeztetés folyamata zajlott, valamint eleget tettek a konzorciumi tagok a nyilvánosság tájékoztatására vonatkozó feladatoknak. Az előzetes állapotfelvétel is elindult, ami alapot ad a kivitelezett munkák hatásának vizsgálatához. A területen lévő tömegesen elterjedt, idegenhonos növények visszaszorítása folyamatos.

A kivitelezési munkák 2015 júliusától kezdődtek meg a Kűvölgyi-tavak felújításával.

Az egyik tóból kb. 10.000 m3 iszap került kitermelésre, amivel a tó kapacitása növekszik a jövőben, valamint a két tó között a gát került megerősítésre. A tó környékén lévő földutak javításra nagyrészt végbement.

Október 26-án kezdődött meg a kivitelezési munkák második üteme, aminek során a Bükki-tó áteresze kerül kicserélésre, valamit gát épül a nagyobb vízkapacitás eléréséhez. A meglévő két Kűvölgyi-tótól északra újabb két tó létesül völgyzárógát megépítésével. A Baláta-tó lefolyásához egy tiltós áteresz kerül beépítésre, valamint a projektterületen lévő vízfolyások vize kerül visszatartásra, lefolyásának lassításra fenékküszöbök beépítésével.

23 21

A pályázatban foglalt tevékenységek között szerepel tanösvény létrehozása, nemzetközi konferencia megszervezése, kapcsolattartás hasonló pályázatokkal, túrák szervezése. Ezek lebonyolítására a kivitelezési munkák végrehajtása után kerül sor.

Stábunk Kűvölgyi-tavaknál tett látogatásánál Szalai Kitti projektmunkatárs volt segítségünkre, aki ismertette a kivitelezési munkák jelenlegi állását.

1-

Szalai Kitti projektmunkatárs, LIFE + projekt, KASZÓ Zrt.

„A Bükki-tónál vagyunk, a pályázat által érintett projektterületen. Egy korábban is meglévő víztározót újítunk fel és bővítünk, illetve új műtárgyat építtetünk be. A gáterősítés segítségével az itt lévő vízfolyás felduzzasztásával nagyobb vízmennyiséget szeretnénk felfogni,. Az időjárási körülmények hatására a megfogott víz hamar elpárolog, úgyhogy szeretnénk, ha minél több vizet tudnánk megtartani egyszerre, hogy nagyobb időtartamot tudjon kiszolgálni a csapadék. Ez a munka a közbeszerzés második ütemében kezdődött, ami szintén a LIFE + pályázat része.

37

 

A klímaváltozás miatt változnak a régi megszokott terminusok. Régen többször esett csapadék, átlagos mennyiségben, most ritkábban esik, de nagy mennyiségben. A régi állapotokhoz képest – amit én tapasztalok – , jelentős a változás. Ez nagyrészt a rapszodikus időjárásnak tudható be. Szeretnénk ezzel a pályázattal egy kiegyenlítettebb vízháztartást kialakítani. Ha a  víztározók megújulnak, megépülnek, akkor hozzájárulhatnak a kaszói erdők egészségi állapotának javításához. Ha elkezd száradni a fa, akkor a kártevők, kórokozók könnyebben megtámadják, mert a természetes védekezőképessége romlik. Ezt szeretnénk megakadályozni és talán időben tudunk lépni ennek érdekében. Mindenképpen örömmel töltene el, ha jelenlegi fiatal erdők már megfelelő vízellátás mellett fejlődnének, mostani állapotok szebb képet mutatnának és ha az idősebb állomány száradása is megállna.

26

A kettes tó iszapkotrása, valamint a gát felújítása megtörtént. Légvonalban körülbelül másfél-két kilométerre vannak a Kűvölgyi-tavak a Bükki-tótól, többfelé próbáljuk javítani az erdők állapotát. A meglévő két Kűvölgyi-tó halastóként funkcionált eddig is és ezután is ez lesz a szerepe. A helyszín ideális emellett rendezvényszervezésre, szép a környezet és csendes hely.

31

A Kűvölgyi egyes és kettes halastó közötti töltésen állunk most, amely a pályázat kivitelezésének első ütemében készült el. Maga a természetmegőrzési feladatok kivitelezése két ütemből áll, az egyik most zárult, a másik 2016. január 31-ével határidős. Ezenkívül egy tanösvényt tervezünk a tóhoz, pihenőhelyekkel, tanösvény táblákkal, amelyek bemutatják az itteni élővilágot, az erdész feladatát. Hamarosan reményeim szerint az idelátogatók négy teli tavat, tanösvényt fognak itt találni. Három vezetett túrát is szervezünk, amely során bemutatjuk a tavakat és az elvégzett feladatokat, a tanösvényt. Ezenkívül 2017-ben egy nemzetközi konferencia is megrendezésre kerül, ahova hasonló pályázatokat elnyert szervezeteket hívunk meg, ahol ők is be tudják mutatni a projektjeiket, illetve mi is ismertetjük, hogy milyen munkákat végeztünk el.

36

A kettes víztározó északi részén állunk.  A kettes tó iszapolása befejeződött, a töltés a hármas tóhoz tartozik. A felette lévő tó is vízállásos rész volt, a Bükki-tóhoz hasonló módon. Ha nagy víz volt, akkor ez utánpótlást nyújtott a meglévő két tónak. Most ezt is szeretnénk jobban használni ilyen célra, úgyhogy a töltést itt is megerősítettük, a műtárgyakat kicseréltük. A partvédelem utolsó fázisa zajlik most. A hármas tóból kitermelték az elszáradt fákat, mivel ezek a víz lefolyását veszélyeztették: ha kidőltek, akkor folyamatosan ki kellett szedni őket, hogy a műtárgyakat ne tömítsék el. Vízutánpótlást biztosít majd az alsó két tónak,ha azokból fogy a víz, ebből, folyamatosan engedünk majd belőle a délebbi két tóba.

20

25

A kivitelezési munkák második ütemében szerepel még a Baláta-tó megőrzése, ahol tiltós áteresz kerül beépítésre arra az árokra, ami a Baláta vizét leengedi, valamint a patakokra vízvisszatartó elemeket, mederbordákat építünk be, hogy a vízfolyások ne folyjanak le olyan gyorsan, hanem az adott helyszíneken szétterüljenek és az erdőt minél jobban ellássák vízzel.

A munkák 2016. január 31-el befejeződnek, utána a tavak feltöltése az év elején megtörténik. A nyári időszakban már látszódhat valamilyen hatás, hosszú távon pedig reméljük, hogy nagy hasznát fogjuk venni a pályázat által létrehozott vízvisszatartásnak.”

11

18

Filmünket 2016. január 31-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz