Vadonélő Állatok Karácsonya Cegléden

Tizenhatodik alkalommal tartotta meg nagy sikerrel a Vadászati Kulturális Egyesület és a Ceglédi Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság a 16. Vadonélő Állatok Karácsonyát

6

4 2 1 5

A családokat közös ünneplésre, karácsonyfa díszítésre és természetesen a vadon élő állatok etetésére várták.  A kisdiákok énekszóval köszöntötték a vadászokat és a társaságnál megjelent két Télapót is. A gyerekek vadászház udvarában álló fenyőfát is megszépítették saját készítésű díszeikkel. Ezek után nem maradt más hátra, mint a várva várt vadetetés.

31 3

7

8 11

32

Mészáros Iván alelnök, Vadászati Kulturális Egyesület; igazgató, Matula Program

„A Vadászati Kulturális Egyesületnek a Matula Programja több, mint húsz éve működik. Legelső rendezvényünket a Fővárosi Állat-és Növénykertben tartottuk. Mára már elmondható, hogy majd minden megyében tartanak vadkarácsonyt. Idén Cegléden, a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén került megrendezésre. Az egyesületünk 1997-ben indította el a Matula Programot, abból a célból, hogy segítsünk a gyereknek jobban megismerni az őket körbevevő természetet. Szeretnénk, ha megszeretnék az állatokat, hiszen csak így figyelnek majd oda felnőttként a természet védelmére, és bánhatnak tisztességesen az állatokkal.

 

8 19

30

33

Oláh Csaba alelnök, igazgató, Vadászati Kulturális Egyesület 

„A Vadászati Kulturális Egyesület 25 éves évfordulója kapcsán is célul tűzte ki a fiatalokkal történő bánásmódot, a fiataloknak való természetmegmutatást, vadgazdálkodást és a vadászatot. Ennek ékes példája a Vadonélő Állatok Karácsonya rendezvény, amit a Matula programunk immár 17 éve indított el és több, mint 300 gyermek részvételével zajlott. A program során vadetetésre vittük a gyerekeket, válaszoltunk a kérdéseikre és megmutattuk nekik, hogyan kell bánni a vadon élő állatokkal. A kérdéseikre adott válaszokból kiderült, hogy mi a  feladata egy vadásznak ma Magyarországon: nemcsak abból, hogy elejtjük az illető vadfajt, hanem ápoljuk, etetjük, gondozzuk. Rengeteg munka folyik azzal, mire eljutunk odáig, hogy kiválogatjuk azt a vadat, amit végül elejtünk. Az egyesület célja az, hogy a gyerekeknek bemutassuk azt a vadászati kultúrát, ami alapján a ténykedésünket végezzük.”

23 22

25

20 24

34

Földi Pál elnök, Ceglédi Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

„Többed alkalommal adunk otthont a rendezvénynek a Matula Program keretében. Elhivatottan szeretnénk továbbvinni a fiatalokkal a természet megszerettetését és a természettel való közeli kapcsolatuk megalapozását. Szeretnénk a későbbiek folyamán is folytatni e rendezvénysorozatunkat, hiszen szoros a kapcsolatunk a Vadászati Kulturális Egyesülettel. Szerencsére nem egyedülálló ez a rendezvény, egyre többen, más megyékből kapcsolódnak hozzánk.

Fontosnak tartom, hogy a gyerekek a természetben élő állatokról és az itt található növényekről ne csak a könyvekből halljanak, hanem lássák is azokat. A vadásznak a vad etetése, táplálása is a fő feladatai közé tartozik, mely minden évszakban elengedhetetlen. Nyáron a szoktató etetésre a globális felmelegedés miatt kell nagy hangsúlyt fekteni, amely sajnos minket, vadászokat is nagymértékben érint.

Ezen a rendezvényen a gyerekek visznek ajándékot a vadaknak, amelynek a környezettudatos nevelésben is fontos szerepe van. Úgy szeretnénk  velük megismertetni a természetet, hogy teljes mértékben magukévá tudják tenni azt. Ha kezdetben nem neveljük a fiatalságot környezettudatosan, akkor a későbbiekben már nehéz lesz empátiára formálni őket.”

15 14 16 17

18

Filmünket 2015. december 26-án, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz