A Süttői Erdészet bővelkedik kirándulóhelyekben – 2015.11.14.

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-ben kiemelkedő közjóléti tevékenység folyik. Süttői Erdészetének több kirándulóhelye is átadásra került a közelmúltban.

68 69

Az ünnepélyes átadón részt vett Szalay László, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Király Attila a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkár titkárságvezetője, és Szimicsek László, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Süttői Erdészeti Igazgatóságának erdészeti igazgatója.

A társaság fontos feladatának tartja, hogy védje és bemutassa a kezelésében álló területek értékeit. Ezt a tevékenységet– egyedülállóan az országban – 5 különböző tájegységében 5 erdészetével és mintegy 10 megyéjében végzi.

67 66

A természetvédelem itt, a Süttői Erdészet területén kiemelt jelentőségű, a kezelésben lévő területnek több mint 90 %-a valamilyen természetvédelmi oltalom alatt áll.

28 29 42 41

A Süttői Erdészeti Igazgatóság Komárom-Esztergom megyében a Duna-parton fekvő Süttőt és a Gerecse-hegység déli részén található Tardost összekötő országút két oldalán terül el. Az egykori Magyar Néphadsereg Budavidéki Erdőgazdaság Süttői Erdészete 1967. évi megalakításától kezdve a rendszerváltásig lezárt katonai terület volt, egyedül a kék és piros turista útvonalak mentén volt látogatható. A honvédségi kezelés zártságának köszönhetően a terület megőrizte hosszú időn át érintetlenségét, rejtélyességét, a természeti értékek fennmaradását.

59 33

31

Szalay László vezérigazgató, Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

 „A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. minden évben kirándulásokat szervez a Süttői Erdészet területén. Most ősszel ismét kirándulásra hívtuk a lakosságot és szerencsére nagy volt az érdeklődők száma. Nyugodtan mondhatom, hogy ez egy nagyszerű kezdeményezés, mert közelebb hozza az erdészeket a természetszerető emberekhez. Szép számú érdeklődőt mozgatott meg a gombaismereti állomáshelyünk, ahol be tudtuk mutatni, hogy az erdőben milyen gombafélék találhatóak meg. A látogatók egy 7,5 kilométeres túrán vettek részt. A kirándulásban elfáradt túrázókat pedig apróságokkal – forralt borral, teával, sült gesztenyével – leptük meg. Azt gondolom, december közeledtével az emberekben ez egy nagyon kellemes érzetet kelt.

A társaságunk által szervezett kirándulásokat meleg szívvel tudom mindenkinek ajánlani, hiszen a Gerecse-hegység egy olyan tája az országnak, amely nincs teljesen feltárva, úgy, mint a Pilis vagy a Vértes. A megépült létesítményekkel lehetőséget szeretnénk adni a helyben lakók és az ide érkező kirándulni vágyó emberek számára a színvonalasabb rekreációs tevékenységre.

 Szeretnék köszönetet mondani a Süttői erdészet valamennyi munkatársának, a vállalkozóknak és minden beruházásban résztvevőnek a remek munkájukért.

Az erdők közjóléti szerepének elősegítése szintén fontos számunkra. Ezzel összefüggésben fontosnak tartjuk az erdei turizmushoz kapcsolódó létesítményeink és az idegenforgalmi szolgáltatásaink bővítését.

Azon túlmenően, hogy közjóléti létesítményeket ajánlunk, nagyon fontos ezeket fenntartani és megfelelő programokkal alátámasztani, ezért a jövőben is törekedni fogunk arra, hogy színes programokkal töltsük meg ezeket a létesítményeket nemcsak az Erdők Világnapja alkalmából, hanem spontán alkalmakkor is. Hiszem, hogy ezek a közjóléti létesítmények a természetetkedvelők számára hasznos célpontokká válnak és híven szolgálják a természet és ember kapcsolatának elmélyítését.”

56 55 54 51

32

Király Attila, állami földekért felelős helyettes államtitkár titkárságvezetője, Földművelésügyi Minisztérium

 „A Földművelésügyi Minisztérium azt preferálja az erdészeteknél, hogy a közjóléti beruházások kiemelt célt szolgáljanak. Szükség van erre, hiszen ma Magyarországon az erdőknek nemcsak az a jellegzetessége, hogy gazdasági célt szolgáljanak, hanem szükség van a közjólétre is, mely mind a 22 állami erdőgazdaságnál kiemelt célt szolgálnak. Fontos, hogy ezek a beruházások könnyen megközelíthető és szép természeti környezetben lehessenek, mint ahogy az a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél most felújításra került Neszmélyi Arborétum is.

Magyarországon a turizmusnak mindig is volt kultúrája, a családok szerettek kulturáltan túrázni az erdőkben, de az erdészeti tevékenység nem volt ismert. Az erdészek feladata fenntarthatóan gazdálkodni az erdő állománnyal. A mostani kirándulás állomásain úgy gondolom, nagyon jól érezték magukat az idelátogatók, mert sokféle programmal várták őket az erdészek.

Ez alatt az öt éves ciklus alatt rengeteg fejlődés történt, számos kilátót építettünk, tanösvényt újítottunk fel. Azt gondolom, hogy az elkövetkezendő 5-10 évben is szükség van még továbbiakban is ezekre a közjóléti beruházásokra, ami a turizmus minőségét fogja tovább javítani.”

28 27 24 22

25

20 19 17 16 21 24

23

Szimicsek László erdészeti igazgató Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Süttői Erdészeti Igazgatóság

„A Süttői Erdészet mostani őszi túráját a Szomódi Helytörténeti és Történelmi Hagyományőrző Egyesület, a nyergesújfalui Pedagógus Természetjáró Egyesület, illetve minden természetszerető embernek szerveztük. Az évszaknak megfelelő programokkal – sült gesztenyével, forralt borral, gombaismertetővel – vártuk az érdeklődőket, hiszen a természetkedvelő ember azt eszi és azt issza, amit a természetben talál: a sült gesztenye idény jellegű csemegegyümölcs, a forralt bort pedig a hideg idő miatt építettük bele a programba. Célunk, hogy a kirándulókkal megismertessük az erdőt, a gombát a természetet. Egyik programunkon egy hagyományőrző katonai bemutatót is tartottunk, hiszen a területünkön komoly harcok folytak a második világháború idején.”

65 66 64 1

59

62 60 58 48 46 47

2 4

11

Filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz