Vadászkamarai Esték Tapolcán – 2015. 11. 13.

A 2015 évi Megyei Vadászati Fórum évzáró rendezvény november 13-án a tapolcai Artemisz vadászházban került megrendezésre a Veszprém Megyei Vadászkamara szervezésében.

15

A Vadászkamarai Esték rendezvénysorozat kiváló alkalmat teremt arra, hogy a megye vadászai rendszeresen találkozzanak és megvitassák egymással az aktuális vadgazdálkodási kérdéseket.

A fórum fővédnökei: Puskás Zoltán (Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója), Farkas Imre (Tapolca Medence Vadásztársaság elnöke), dr. Bölcsházi András (Boncsos Vadásztársaság elnöke), Pap Gyula (megyei kamarai elnök) és Baracskay Lajos (megyei kamarai titkár).

24 21

A rendezvény színvonalát a méltán híres Bakony Vadászkürt Egylet zenei aláfestése is emelte.

Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke megnyitóbeszédében köszöntötte Schumacher Istvánt, a Verga Zrt. vezérigazgatóját, a Bakonyerdő Zrt. képviseletében megjelent Korn Ignácot, Fischer József természetvédelmi őrszolgálat-vezetőt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól, Farkas Imrét, a Tapolca Medence Vt. elnökét, Bölcsházi Andrást, a Boncsos Vt. elnökét és végül, de nem utolsósorban a Diana Vadászhölgy Klub megyei szervezetének tagjait.

14 12

5 6

A helyi vadásztársaságok bemutatkozását követően a következő napirendi pont a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Bakonyerdő Zrt. közös kutatási programjának ismertetése volt „A vaddisznó viselkedése a balatoni nádasokban és környékén” témában. A rendezvény zárásaként tájékoztatót tartottak a vadászati törvény tervezetéről.

27

Pap Gyula elnök, Veszprém megyei Vadászkamara

„Ez a rendezvénysorozat a Veszprém megyei Vadászkamara ötlete volt, amely már hosszú évek óra folyik az egész megyében. A megye vadgazdálkodóinak döntő része már csatlakozott ehhez a rendezvénysorozathoz, hiszen ma is jelen volt két vadgazdálkodó egység. Külön odafigyelünk arra, hogy nemcsak a vadgazdálkodókat, hanem az állami gazdálkodókat is megszólítsuk. A megyében a Bakonyerdő Zrt.-vel, Verga Zrt.-vel kitűnő kapcsolatot ápolunk és jó ötleteket próbálunk megvalósítani, véghezvinni. A belterületi vadkár kérdés okait és megoldásra való útkeresésben rejlik az együttműködés. Nem egyszerű a feladat, de ezt csak közös összefogással, együtt tudunk megoldani.

 Természetesen nem lehet egyedi, helyi problémákat törvénybe beépíteni és megoldani. Ebből kifolyólag biztos, hogy lesznek olyanok, akik ennek nem örülnek, vagy másként gondolják. Mi abban voltunk érdekeltek, hogy a magyar vadászok érdekeit képviseljük. A törvénybe számtalan olyan pont került be, amely korábban nem volt és a vadászok érdekeit szolgálja, de tudomásul kell venni, hogy a mai felgyorsult világban az érdekek egy kicsit eltolódtak és az alapkérdést nem mi határoztuk meg. A vadászati törvénybe kellő súllyal be tudtuk építeni a hivatásos vadászok kérdését, azoknak a munkaviszony kérdését, munkahelymegőrzését, azt követő szakmai támogatását, jogaikat és a vadgazdálkodások kötelességeit.”

23

30

Schumacher István vezérigazgató, Verga Zrt.

„Úgy gondolom, ez egy nagyon jó kezdeményezés Veszprém megyében. Igazi vadászbaráti találkozó, mely egy szép hagyomány, amely reméljük, folytatódni fog a jövőben. A problémák tényleg feszítőek és komoly konfliktushelyzet alakult ki, az érdekellentétek elő fognak jönni. Ezt csak úgy tudjuk legjobban megoldani, ha minden fél, aki ebben részt vesz, kompromisszumra hajlamos és megpróbálja megérteni a másik fél szempontjait és közösen megtalálni azt a megoldást, amely mindenki számára elfogadható. Ha ezt az elvet követjük, akkor ezt a konfliktushelyzetet is meg fogjuk oldani és túl leszünk rajta. A vaddisznó elszaporodásának a környezeti feltételek változása az oka. A feltételek korrigálásával kellene visszaszorítani a túlszaporodott állományt.”

18

25

Dr. Szekrényes Tamás erdészeti igazgató, Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészete

„Felemelő érzés, hogy itt lehetek. Nagyon örülök annak, hogy Veszprém megyében ilyen pezsgő élet folyik vadászélet, hivatásos vadász és sportvadász élet terén. Példaértékű a Veszprém megyei Vadásztársaság, a Bakonyerdő Zrt. és a Verga Zrt. kapcsolata. A Bakonyerdő Zrt. sok energiát fektet a különböző kutatásokba, a vadkárok területei jelen pillanatban nagyon fontosak. Veszprém megye meghatározó része a Balatonfelvidék, ezért kerestünk partnert a Nyugat-magyarországi Egyetemben. Nagyon izgalmas kutatás folyt, a látható fotók és az eredmények elgondolkoztatják az embert. Meggyőződésem, hogy ezen kutatásokkal és ezek eredményeinek kiértékelésével tudunk elébe menni a későbbi, akár még nehezebb, fáradságosabb vadkároknak, mert nekünk, vadászoknak az a célunk, hogy minél harmonikusabb kapcsolatot építsünk ki a társadalmi környezettel. Minden egyes eset más és más. Véleményem szerint akkor fogunk tudni érvelni és barátságok mentén megoldani ezeket a nagy számú problémákat, ha ismerjük annak okát.”

19

29

Farkas Imre elnök, Tapolca Medence Vadásztársaság

 

“A Vadászkamarai rendezvénysorozatokban már mi is részt szoktunk venni, de mivel, hogy a megye délnyugati részén még nem volt ilyen rendezvény, ezért merült fel a Papp Gyula elnök úr részéről, hogy mi vállalnánk-e ilyen szervezést. A déli szomszédunk, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park, mint vadgazdálkodó fog itt ma társrendezőként és a Boncsos Vadásztársaság fog bemutatkozni.”

 

 

11

26

Tari Tamás tudományos munkatárs, Nyugat-magyarországi Egyetem

„Örömmel tettünk eleget a felkérésnek, amely arra irányult, hogy a lakott területű vaddisznó megjelenése kapcsán végzett kutatásaink eredményeit bemutassuk. Immár két éve folyik ez a kutatás a Balatonfüredi Erdészet területén, ahol GPS jeladóval ellátott nyakörveket helyezünk fel vaddisznókra és követjük őket nyomon. Napi szinten 24 pozíciónk van, ami azt jelenti, hogy éves szinten 8000 pont áll rendelkezésre az állat pontos helyéről, azaz, hogy merre is járt, milyen területeket keresett fel. A mostani modern technikával műholdfelvételek állnak rendelkezésre, melyek segítségével azonnal tudjuk nézni, hogy merre jár a vaddisznó. A felvételeken nem látszik, így csak éles helyzetben szembesülünk azzal, hogy egy adott helyen kerítés van. Körbejárva a kerítést látjuk rajta a lyukat, és kiderül, hogy egy gyümölcsfa vonzotta oda. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy vezessen nagyon körültekintően, figyelmesen, hiszen vannak olyan utak, amelyen kétnaponta áthalad a disznó, és ez közúton balesetveszélyes lehet. Együttműködésnek kellene létrejönnie a vadgazdálkodók és a lakosság részéről a probléma megoldására. A vadászok negatív megítélésén csak úgy tudunk változtatni pozitív irányba, ha egymás iránt nyitottak vagyunk.”

20

28

Fischer József természetvédelmi őrszolgálat-vezető, vadgazdálkodási szakreferens, Balaton-felvidéki Nemzeti Park

„Az előadásom alatt próbáltam arra törekedni, hogy a belterületen egyre markánsabban jelentkező vadkárhoz kötődően alakítsam az előadást menetét. A vaddisznók visszaszorítása valóban nem mindennapi feladat. A legnagyobb gond az, hogy nyaraló, pihenőövezetről beszélünk Balatonfelvidéken, állandó idegenforgalmi jelenléttel. A nyár kiemelten nehéz időszak, éjjel-nappal bújják a turisták azokat a területeket, amelyek a vad élőhelyéül is szolgálnak. Teljesen nyilvánvaló, hogy egy turista nagyon keveset észlel abból, hogy körülötte néhány méterre bárhol az erdőben vadak fordulhatnak elő, nekünk viszont meg kell birkóznunk azzal, hogy éjszakánként ezek a vadak komoly károkozásra képesek a kerteken. Valóban két pólusról beszélünk: ameddig az emberek nem szembesülnek a károkozással, addig gyakorlatilag mindenki természetbarát. Az emberek nem tudják, miért kell vadgazdálkodni a területen. Ez valóban olyan szegmense a vadászoknak, ami eddig háttérbe szorult, és a jövőben a médiák részéről is kulcsfeladat, másrészt a vadgazdálkodós főszereplőinek is egy kiemelt feladat kell, hogy legyen már a közeljövőben.”

17

A szellemi feltöltődés után a Tapolca Medence Vadásztársaság házigazda jóvoltából egy vacsora keretében vitathatták meg a résztvevők a hallottakat.

3 1

Filmünket december 20-án, vasárnap 11:00 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz