Vadászati Jogi Konferencia – 2015.11.11.

Az új vadászati törvény módosításait vitatták meg a somogyi vadászok a legmagasabb rangú jogalkalmazók közreműködésével Kardosfán, a SEFAG Zrt. szervezésében

8 7 4

A konferenciasorozat eddigi állomásain az állami területek jogi problémáival foglalkozott.

A konferenciát jelenlétükkel megtisztelte Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, Dr. Erőss Mária, a Kúria főtitkára, Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium, Dr. Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke, Somogyi Magdolna, a Kúria elnöki titkárságának vezetője, Dr. Sárhegyi Zoltán, a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda tulajdonosa, Dr. Boda Pál, ügyvéd,  Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke, Hercegfalviné Demeter Zsóka, a Somogy megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztályának főosztályvezető helyettese, Dr. Szőts József ügyvéd, a Gemenc és Gyulaj Zrt. jogi képviselője, Dr. Radnai Szilárd ügyvéd, a SEFAG Zrt. jogi képviselője.

49 48 44 43 42 45 40 41 46 50

A SEFAG Zrt. kezeli az ország legnagyobb kiterjedésű vadászterületét, 103 ezer hektárt. A társaság számára rendkívüli jelentőséggel bír ennek a jogi konferenciasorozatnak a létrejötte, amely már az ötödik ülését tartja. Bár az elmúlt időszakban megtartott tanácskozások elsősorban az állami területek jogi problémáival foglalkoztak, a probléma megoldások, amelyek születtek, az egész vadásztársadalom számára is nagy segítséget jelentettek. A mostani konferencia témái nem véletlenül tartanak nagy közérdeklődésre számot: vadászterületek kialakítása, működtetése, vadászati törvény módosítása, „értékteremtő erdőgazdálkodás”. Az új vadászati törvény a parlament előtt van, 2016 év az új vadászterületek kialakításáról fog szólni. A konferencia gyakorlati segítséget nyújt mindazoknak, akik a területek kialakítását végzik jogi és szakmai munkában egyaránt.

1 2 3 5 9 6

53

Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium

„A konferencia célja a vadászati jogszabályok áttekintése, és mivel állami erdőgazdaságok szervezésében történik mindez, nyilvánvalóan cél a nekik releváns szabályozások kérdésköreinek átvétele. A jelenlévő jogszabály felhasználók, értelmezők iránymutatást tudnak nyújtani, ami nagy előrelépés. Arra törekszünk, hogy olyan szakmai javaslatok keletkezzenek – mint a tájegységi szemlélet, vagy a vadkár kérdése, amelyek szakmai kérdések, ezért lehet általános konszenzus a végén mögötte. Vannak olyan részletei, amelyeket lehet vitatni, mert minden döntés mögött megbeszélés van és különféle vélemények mentén kell kialakítani a konszenzust. A szakmai és az érdekelt szervezeteket is bevontuk a vitába, ezért gondolom azt, hogy egy viszonylag hosszú távú időre szolgáló módosítás születhet a törvényről. Változó korban élünk, gyorsulnak a körülmények. Hiába szeretnénk 20-25 évre jogszabályt hozni, lehet, hogy a megváltozott körülmények arra fognak késztetni minket, hogy öt éven belül ilyen tekintetben – például a vadállomány elszaporodása vagy bizonyos fajok eltűnése miatt – hozzányúljunk a törvényhez is, nemcsak a végrehajtási rendeletekhez. Ugyanakkor, ha 20 évig jó lesz a szabályozás, annak örülni lehet, mert a természet stabilitása megmutatkozik a körülményekben. Az a meglátásom, hogy a napi kor kihívásra szakmailag a legjobb tudásunk szerinti választ adó szabályozási környezetet biztosítsuk.”

10

52

Barkóczi István vezérigazgató, SEFAG Zrt.

„A mi cégünk életében nagy jelentőséggel bír a mai konferencia, mert az ország legnagyobb vadgazdálkodói vagyunk. Bízom benne, hogy a konferencia egyfajta iránymutatást jelent majd a területkialakításokkal kapcsolatosan, hiszen 2016-ban az új vadászati törvény szerint ezek le fognak zajlódni. A kardosfai összejövetelen elhangzottak az egész vadásztársadalomnak megoldást jelenthetnek. Nagyon széleskörű volt az a konzultáció, amely mentén ezt a törvényt kialakítják, ezért bízom benne, hogy hosszú távon működőképes lesz, hiszen húsz évre fog a terület haszonbérleti szerződése szólni – ez önmagában már meghatározza a törvény életképességét. Ma már a földtulajdonosok sokkal jobban törvényolvasók és értők, mint voltak korábban, ezért úgy gondolom, jóval demokratikusabb rendszer fog ezzel a törvénnyel kialakulni.”

38

54

Dr. Sárhegyi Zoltán ügyvéd, Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda

„A hatodik alkalommal megrendelésre kerülő jogi konferencia célja, hogy a jogszabályokban megjelenő jogalkotói akaratot, amely megjelenik jogszabályokban, követni tudjon egy egységes jogalkalmazói gyakorlat. A frontvonalban tevékenykedő jogi képviselők, ügyvédek számra rendezzük ezt a konferenciát. Igyekszünk egyrészt a gyakorlatban, másrészt elméleti szinten felmerült tapasztalatainkat egységesíteni. 1996-ban volt a vadászati jognak egy alapvető reformja, amely törvényben testesült meg. Időközben Magyarországon nagyon sok minden változott: módosult a birtokszerkezet, előtérbe kerültek a földtulajdonosi értékek és mindezeknek a megjelenítése szükségessé vált a jogalkotásban is. Ez most úgy tűnik, hogy meg fog jelenni a vadászati törvény szabályozásban. A földtulajdonosi érdekek is fokozottan meg fognak jelenni és mindazok a joggyakorlás során felmerült anomáliák kiküszöbölése, amely segíteni fogja a további munkánkat akár állami erdészetek, akár más vadászatra jogosultak képviseletében. A jogalkotásban első helyen szereplő Földművelésügyi Minisztérium szakapparátusa olyan segítséget nyújtott ezen fórumok megszervezéséhez, amely segíti a mi munkánkat és az egységes joggyakorlás kialakítását.”

29 28 26

Filmünket december 12-én, szombaton, 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz