I. Veszprém Megyei Vadászkamarai Trófeamustra – 2015.11.06.

Az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezete, a Bakonyerdő Zrt. és a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. november 6-án rendezte meg az első Veszprém Megyei Vadászkamarai Trófeaszemlét a Bakonyerdő Zrt. Huszárokelőpusztai vadászházánál.

60 67 70 65

A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelte Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém megyei Területi Szervezetének elnöke, Dr. Jánoska Ferenc, a Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet docense, Major László, a Veszprém megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály főosztályvezető helyettese, Perger Miklós a Veszprém megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály földművelésügyi osztályvezetője, Dr. Szekrényes Tamás, a Veszprém megyei Vadászkamara hivatásos vadász alelnöke, Pap László, a Veszprém megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály vadászati főfelügyelője, Schumacher István, a Verga Zrt. vezérigazgatója, Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, Bezsenyi Imre, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vadászati osztályvezetője, Lipp Adrienn, az SCI Nemzetközi Kapcsolatokért felelős alelnöke, Fodor Zoltán, a hubertlaki emlékmű alkotója, valamint a környék településeinek polgármesterei, a Veszprém megyei Véreb Egylet tagjai, a vadgazdálkodási egységek vezetői, illetve a megjelent hivatásos vadászok.

62 68 64 69

130 129 131 62

61 60

63

41 42 43 46 47 48 50 49

45

53 56 59 57

Az ünnepséget a Bakony Vadászkürt Egylet  vadászkürtjeinek patinás hangja nyitotta és zárta, melyet visszhangzottak a környező erdő öreg fái.

121

85

Horváth Iván termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes, Bakonyerdő Zrt.

„Csak gratulálni tudok az ötletgazdáknak, akik elsősorban a Vadászati Kamara, a Verga Zrt. és a Bakonyerdő Zrt. vadászai voltak. Ez a gondolat valóban örvendetes, hogy megszületett, a hely kiválóan alkalmas arra, hogy a vadászoknak emlékhelyet állítsunk. Ha nem vadászok jönnek ide, hanem kirándulók, akkor látják, hogy van egy olyan emlékhely itt, amit a hivatásos vadászoknak állítottunk. Ha ő róluk is megemlékezünk, akkor úgy gondolom, hogy valamit adtunk a szakmának is. Minden szakmában vannak olyanok, akik nem ismertek országosan, de a szakmán belül igen. Sokszor azzal teszik a legtöbbet, hogy ott helyben egy kis területen, néhány községre kiterjedően végzik a munkájukat évtizedeken át. Ha ezt a kitüntetést átadjuk nekik a szakmai közönség előtt, akkor elismerjük, hogy érdemesek arra, hogy kitűnjenek a többiek közül. A hivatásos vadászok munkáját tényleg nagyon kevesen ismerik, és ha egy ilyen kitüntetéssel felhívjuk a figyelmet a munkájukra és személyükre, akkor megint előrébb léptünk.”

80 81

130

 

Dr. Szekrényes Tamás, a Veszprém Megyei Vadászkamara hivatásos vadász alelnöke beszédében elmondta, hogy a rendezvény szervezőiben három-négy éve fogalmazódott meg az igény arra, hogy a hivatásos vadászoknak is legyen egy olyan emlékhelye, ami az általuk végzett munka előtt tiszteleg.

 

77 78

83

Schumacher István vezérigazgató, Verga Zrt.

„Megható volt ez az ünnepség és úgy gondolom, ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy megemlékezzünk a hivatásos vadászokról. Ezen az rendezvényen szép számmal összejött a megyében lévő hivatásos vadászok köre. A szakértő közönség előtti elismerés adja a legnagyobb rangot! A sok munka mellett nem igazán megbecsült ez a réteg, ezzel a rendezvényünkkel teszünk egy lépést a pozitív elfogadás irányába. A tisztelgés mellett ez egy kitűnő alkalom arra is, hogy az egyéni problémákat – legyen szó akár vadkár, vadásztatás, vadgazdálkodás problémáról – a vadászok megoszthassák egymással és egyúttal hasznos információt cseréljenek.”

76

88

Pap Gyula elnök, Országos Magyar Vadászkamara Veszprém megyei Területi Szervezete

„Egy várakozáson felüli programnak vagyunk az elején. Szerettük volna úgy felépíteni a rendezvényünket, hogy a hivatásos vadászok munkájáról meg tudjunk emlékezni és emellett a sportvadászok eredményeit is be tudjuk mutatni. Sok trófeaszemlét rendeznek szerte az országban, mi úgy gondoltuk, hogy egy összmegyeivel szeretnénk megörvendeztetni az idelátogatókat. A házigazda Bakonyerdő Zrt. jóvoltából  festői környezetben tudtuk a trófeákat bemutatni, ahol a barátaink, sporttársaink trófeái és nem utolsósorban a megyei rekord is itt található. Szervezetünk nagyon sok prominens tulajdonossal –  gazdákkal, földtulajdonosokkal – is jó kapcsolatot ápol. Abban bízunk, hogy az elmúlt években kialakult munka, együttműködés, konszenzusok sokasága eredménnyel jár a későbbiek során. Mindenképpen szeretnénk, ha második Veszprém Megyei Vadászkamarai Trófeamustra is megvalósulna és azt kívánom, legyen egy olyan tradíciója, mint annak a számtalan rendezvénynek, amit a megyében elkezdtünk. Kialakultak a bázisok, azok a pontok, ahol minden évben folyamatosan visszatérünk. Bízunk abban, hogy jövőre még több vadász látogat el a trófeamustrára, és a bemutatott trófeák száma eléri legalább a százat!”

75 71

84

Dr. Jánoska Ferenc egyetemi docens, Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézete

„Nagyon érdekesnek találtam, hogy a magyar vadászhagyományokban Szent Imre nem szerepel és a testvér lengyel nép a mi szentünket vadászó és vadász védőszentként tiszteli. Először lengyel forrásokat találtam, de magyar történészek is leírták Szent Imre történetét, a vadász szakma körében még nem vált ez ismertté. Nagyon megható, hogy ilyen gyönyörű környezetben a szakma jutalmaz és díjaz meg jó munkájáért egy-egy hivatásos vadászt, akiket sokszor elfelejtünk, pedig a munka nagy részét ők végzik. Ők tartják a napi kapcsolatot a külföldi vendégvadászokkal, ezen keresztül viszik az ország jó hírét és ezeknek az információ átadásoknak hivatásos vadászok a letéteményesei amellett, hogy mindent megtesznek a legfontosabb tevékenységük során is.”

74 73

A Vadászinduló elhangzása után került sor a tavaly alapított kitüntetés, a Hubertlaki Kereszt átadására, melyben az alábbi hivatásos vadászok részesültek:

Gombási Károly

Gombási Károly: A Bakonyerdő Zrt. Pápai Erdészeténél kezdte szakmai pályafutását. A Zrt. hivatásos vadászaival kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátása, felszereléseik beszerzése mellett elévülhetetlen érdemeket szerzett a Hubertlaki Emlékmű létrehozásában. Aktív vadász, munkabírásának, szakmai tájékozottságának, jó kapcsolatteremtő készségének és nem utolsó sorban közvetlen természetének köszönhetően elismerést és tiszteletet váltott ki mind a szakhatóságok, mind a kollégák körében.

 

Kirchkeszner Tamás

Kirchkeszner Tamás: 1982. szeptemberétől dolgozik a VERGA Zrt-nél. 1990-től látja el az erdőgazdaság Kávás erdészkerületének hivatásos vadász teendőit. Nagy szakmai tapasztalatára és szaktudására támaszkodva elsősorban a gímszarvas és muflon állománynevelés terén emelkedik ki munkája. Tevékenysége a vaddisznó társas vadászatok szervezése és lebonyolítása során is példaértékű. Tudását, tapasztalatát sikeresen adja tovább fiatalabb kollégáinak.

 

Sándor István

Sándor István: hivatásos vadász a soproni Erdészeti Szakközépiskolában szerzett Vadász technikus oklevelet. 1976-tól a Délbakonyi Vadásztársaság hivatásos vadásza. Nagy tapasztalatú, kiváló felkészültségű vadászati szakember. Részt vesz a vadásztársaság szakmai irányításában, a vadgazdálkodás és vadászat területén. Jó kapcsolatot ápol az erdő és földtulajdonosokkal, valamint a vadásztársaság tagságával. Munkáját a vadásztársaság vezetése nagyra értékeli.

118

120 119

A hubertlaki koszorúzás és a Hubertlaki Kereszt kitüntetések átadása után a program második részeként következett a trófeaszemle megtekintése, illetve szakmai beszélgetések.

94 92 98 101

A Trófeamustra keretében 26 vadgazdálkodási egységből összesen 88 trófeában gyönyörködhettünk, a legtöbb természetesen gímagancs volt, de akadt dámlapát és mufloncsiga is. Volt alkalom a Soós Anita által nemrégiben elejtett lovászpatonai rekordbika csodálatára ugyanúgy, mint egy villanypásztorban elhullott, jobb sorsra érdemes gím trófeájának megtekintésére, szakmai beszélgetésekre, tapasztalatcserére.

124 110 107 113 112 108

126 125 127 89

93 96

91 90 87 86

104 105 103 106 107

122

34 36 37 32 29 14 9 13

51

Filmünket december 6-án, vasárnap 11:00 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz