A Sümegi Afrikárium megnyitó ünnepsége – 2015.10.22.

A vár és a történelmi belváros mellett újabb attrakcióval gazdagodott Sümeg város: az önkormányzat 2015. október 22-én tartotta  a Sümegi Afrikárium – Afrikai és hazai vadászati trófea kiállításának ünnepi megnyitóját

53

48

A megnyitót jelenlétükkel megtisztelte Végh László, Sümeg város polgármestere, Pap Gyula, az OMVK sportvadász alelnöke, Tóth Csaba, a Keszthelyi Helikon Kastélymúzeum igazgatója és a kiállítás kurátora, Kovács László alpolgármester és a képviselőtestület tagjai.

A mintegy 220 darabos trófeagyűjteményben itt találhatóak a legjellemzőbb afrikai élőlények: egészen kis testű antilopok, de az elefántagyarak mellett kitömött oroszlánok és majmok is helyet kaptak. A gyűjtemény őrzését 2015. augusztusig a Verga Zrt. biztosította.

47 46 32 27

34

31

30 35 26 21

27

24 21 18 20

Sümegen és környékén sokan hódolnak a vadászat szenvedélyének, minden bizonnyal nekik is élmény lesz megtekinteni a kiállítást. A trófeagyűjteményt egy magyar család adományozta a városnak.

Az ünnepélyes megnyitón a polgármester oklevelet és ingyenes belépésre jogosító VIP belépőt adott át Kulcsár Henrik helybéli lakosnak, a kiállítás névadójának.

71

37

51

Végh László polgármester, Sümeg város

„Valóban büszkék vagyunk erre a kiállításra és a vadászokkal való jó együttműködésre. Sümeg mindig is egy olyan hely volt, ahol sokan vadásztak: a régi időkben a püspököknek is külön területük volt és a Sarvalyi erdőbe sokan jártak a prominens személyek közül vadászni.

Az önkormányzat egyik fő célkitűzése Sümeg idegenforgalmának a fellendítése – a trófeagyűjtemény ennek az első lépcsőfoka. A Sümegi vár nagyon régóta vonzza az idelátogatókat és a vár környéke valóban egy fantasztikus turista attrakció hosszú évek óta. A kiállítás a történelmi belvárosunk továbbfejlesztésének egyik kitűnő példája, reméljük, hogy hozzájárul ahhoz, hogy egy pezsgő idegenforgalmi élet alakuljon ki városunkban.

A gyűjtemény korábban a Verga Zrt. alsóperei telephelyén volt, az erre a célra átalakított egykori mozi épületünk sokkal szebb és méltóbb helyed ad a gyűjteménynek. Nagy öröm számunkra a kiállítás megnyitása és biztos vagyok benne, hogy azt a színvonalat képviseli, amire büszke lehet a város, és ami alapot ad arra, hogy üzletileg is egy nyereséges vállalkozás legyen. A városvezetés eddig is és ezután is fog költeni a városmarketingre, ebbe nagyon jól beleilleszthető ennek a helynek a hirdetése is. Bízunk abban, hogy a Sümegi Afrikárium látogatottsága nagy lesz, hiszen megkockáztatom, hogy ehhez fogható kiállítás nincs is az országban. Ha az előttünk lévő 4-9 év úgy tud zárulni, hogy minden tervünket megvalósítjuk, akkor Sümeg nemcsak egy élhető város, hanem olyan objektum lesz a Dunántúlon, amely vonzza az idelátogatókat pezsgő idegenforgalmi életével.”

50

56

A Veszprém megyei Vadászkamara elnöke örömének adott hangot, hogy szervezetük is részese lehetett az Afrikárium megvalósulásának.

52

Papp Gyula sportvadász alelnök, Veszprém megyei Vadászkamara

„Öröm és büszkeség tölt el, hogy részese lehetek a kiállítás megvalósulási folyamatának. A Veszprém megyei Vadászkamara Veszprém megyében hosszú ideje óta következetes koncepciót alakított ki, amely arról szól, hogy a kamara az itt tevékenykedő erdőgazdaságokkal és a megyében tevékenykedő önkormányzatokkal egy hármas, szoros együttműködést alakít ki. Ezt csak úgy tudja megtenni, ha a kamara olyan ötletekkel áll elő, amely mindkét fél részéről támogatható. A Veszprém megyei Vadászkamara mindig is fő céljának tekintette azt, hogy a megyében egység legyen, a jó ötletek fel legyenek karolva és megvalósításra kerüljenek.

A kamara kezdeményezte azt, hogy a gyűjtemény idekerüljön, mellé állt a Vegra Zrt. Veszprém, amely őrizte és átadta, illetve az önkormányzat, aki látta benne a lehetőséget és be tudta illeszteni a város koncepciójába. Nemcsak az itt élőknek, hanem az országból idelátogatóknak is nagy attrakciót jelent, legyen szó akár óvodai, iskolai oktató jellegű programokról, amelyeket rá lehet szervezni. Azt gondolom, itt még nem álltunk meg, a kiállítást tovább lehet bővíteni, hiszen itt, a Marcal-medencében nagyon sok értékes és Magyarországon elejthető trófea található, amit szintén érdemes lesz a későbbiekben megmutatni az idelátogatóknak. Köszönjük a tulajdonos önzetlen hozzájárulását is. Az egész megvalósulás, hozzáállás, amit a város vezetése bízva a jövőben felvállalt, mindenképpen példaértékű.”

54 55

3

15 4 6 40 7 1

14

A művészien megfestett dioráma a legmodernebb technikával készült és a háttér hangokkal együtt megteremti a valódi afrikai élőhely illúzióját.

9 16

17 39

42 43

A megnyitót követően az érdeklődők birtokba is vehették az új kiállítóhelyet. A létrehozók remélik, hogy élénk érdeklődés övezi a nem mindennapi gyűjtemény megtekintését.

2 45

Filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz