Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2015. október 18-i adás

OMÉK – 2015 / Biomassza faaprítékkal fűt a Tatabányai Erőmű / Lovászpatonán megdőlt a Veszprém megyei gímtrófea rekord!  / Új út a Kőszegi-hegység természeti kincseihez / Jégkárosítás felszámolása a Süttői Erdészetnél / A csömödéri Zakatoló Erdei Iskola

 

1-OMÉK

OMÉK – 2015

A 2015 évi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár öt napon át tartó rendezvényén minden eddiginél több kézműves élelmiszer készítő, helyi termék előállító várta a látogatókat. A magyar agrárgazdaság és agrárkultúra Magyarország legfontosabb tájegységeit megjelenítve mutatkozott be. Az ide érkezőket egyedülálló választék fogadta- nemzeti parki termékek, kézműves élelmiszerek, Hungarikumok, bor és pálinka kiválóságok, az Erdő Kincsei, különböző lekvárok és szörpök, húsáruk  – a hagyományos OMÉK-os programok, úgy mint, jószág-és állatbemutatók, gépek, szakmai területek felvonulása mellett.

2-Tatabánya

Biomassza faaprítékkal fűt a Tatabányai Erőmű

2015. szeptember 16-án került sor Tatabánya 23 ezer lakossági igényeinek kielégítésére szolgáló Tatabányai Hőerőműben Európai Uniós támogatásból megvalósuló biomassza faapríték projekt fejlesztésének átadására. A beruházás keretében üzembe helyezték az első, 20 megawatt teljesítményű faapríték tüzelésű kazánt, valamint kialakításra kerültek az új tüzelőanyag tárolásához és szállításához szükséges tárolórendszerek is. Az új tüzelőanyag az eddig fűtésre használt gáznál jelentősen olcsóbb, valamint környezetkímélőbb is.

3-Lovászpatona

Lovászpatonán megdőlt a Veszprém megyei gímtrófea rekord!

Az OMVK Veszprém megyei Területi Szervezetétől érkezett a hír, hogy Lovászpatonán több évtizedes megyei rekord dőlt meg: Soós Anita élete eddigi legnagyobb gímbikáját ejtette el 2015.szeptember 22-én! A szarvasbika kapitális méretű volt: a megyei trófeabíráló bizottság a bika korát 12 évesre becsülte, páratlan agancsának bruttó súlyát 16,5 kg, nettó súlyát pedig 13,49 kg-ra mérte. A bika közel 230 pontot kapott, amely magasan aranyérmes és ezzel tovább öregbíti Lovászpatona hírnevét. – „Nálunk a családban nagy hagyománya van a vadászatnak, édesapám és nagyapám is vadász volt, gyermekkoromban mindketten sokat tanítottak. Büszke vagyok arra, hogy ez a trófea Lovászpatonához köthető, itt is marad, öregbítve a település és a Csángota-ér Vadásztársaság hírnevét!” – Soós Anita vadászhölgy.

4-Út

Új út a Kőszegi-hegység természeti kincseihez

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. felújította a Kőszeget Velemmel összekötő utat, melynek átadására 2015. október 2-án került sor. A Kőszegi-hegységben 90 km aszfaltos út és kavicsolt földút szolgálja a munkavégzést és a turistákat. A hegység útjainak egy részét az erdőgazdaság megnyitotta a közforgalom előtt is. Arra törekedett, hogy a megye erdeit egyre nyitottabbá tegye a természetszeretők, erdőjárók felé. Ennek a közjóléti programnak a keretében 2010-2014 között az állami erdőkben közel 600 millió Forint értékben valósítottak meg közjóléti beruházásokat. –

5-Süttő

Jégkárosítás felszámolása a Süttői Erdészetnél

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a Serédi Jusztinián Kastélyban és a mellette lévő erdei iskolában szervezte meg a 2014. december 1-i jégtörés esemény felidézését és az azóta eltelt időszak alatti erdészeti munkák, tevékenységek bemutatását, szakelőadás és terepi bejárás formájában. – “Hetekbe, hónapokba is tellett, mire fel tudtuk mérni a károkat, hogy mit okozott az ónos eső december elején a Gerecse-hegységben. Nyugodtan mondhatom, hogy a kollégáim emberfeletti munkát végeztek!” – Szalay László vezérigazgató, Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

6-Csömödér

A csömödéri Zakatoló Erdei Iskola

A Zakatoló Erdei Iskola 2015 tavaszán nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára Csömödérben. Különlegessége a kifejezetten az erdei iskola számára épített oktató kocsi, mely egyfajta guruló osztályteremként működik, így nyújtva lehetőséget a diákoknak, hogy a különböző adottságú helyeken kijelölt megállóknál szakember segítségével tanulmányozhassák az erdők, rétek és vizek élővilágát. A Zalaerdő Zrt. közjóléti tevékenységeivel igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy az erdész szakmát minél többen megismerhessék és elfogadják.

 

Filmünket október 18-án, vasárnap 15:30 órakor és 23:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz