Új út a Kőszegi-hegység természeti kincseihez! – 2015.10.02.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. felújította a Kőszeget Velemmel összekötő utat, melynek átadására 2015. október másodikán került sor az OEE szervezésében megvalósuló Erdők Hete programfolyam ideje alatt

Az átadó ünnepségen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő, Huber László Kőszeg város polgármestere és Bakó Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója.

26 15 33

Az erdőgazdaság arra törekedett, hogy a megye erdeit egyre nyitottabbá tegye a természetszeretők, erdőjárók felé. Ennek a közjóléti programnak a keretében 2010-2014 között az állami erdőkben közel 600 millió Forint értékben valósítottak meg közjóléti beruházásokat. Az úthálózat fenntartására évente 60-80 millió Forintot fordítanak saját forrásból.

22

20 23 24 31

A Kőszegi-hegységben 90 km aszfaltos út és kavicsolt földút szolgálja a munkavégzést és a turistákat. A hegység útjainak egy részét az erdőgazdaság megnyitotta a közforgalom előtt is. Ezek az utak a turisztikai célpontjuk megközelítésére is segítséget adnak az erdőjáróknak, autós, kerékpáros, gyalogos turistáknak.

32 31 30 19

29

Ágh Péter országgyűlési képviselő

„Vas megyében komoly fejlesztések zajlanak a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek köszönhetően. Az erdészeti közjóléti feltáró út átadása mellett Sárváron adtunk át beruházást, majd Celldömölkre megyünk tovább, ahol egy parkerdő készült el. Azt gondolom, ezek nagyon fontosak az itt lakók szempontjából és a Vas megyébe érkezők szempontjából is, hiszen bemutatja azt, hogy milyen csodálatos helyen élünk. Amikor arra törekszünk, hogy fejlesszük a megye infrastruktúráját, a különböző intézményeket, akkor nem felejthetjük el azt, hogy a természeti örökségünket is megőrizzük és át tudjuk adni az utókornak. Tulajdonképpen ez a mi közös örökségünk, az, amire büszkék lehetünk. Bízunk abban, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. tovább folytatja ezt a hagyományát, és ezeket a páratlan értékeket így be tudjuk mutatni a vas megyeieknek és a hozzánk látogatók turistáknak. Azt gondolom, hogy a most átadott út magáért beszél. Az út révén sok természeti kincset el tudunk érni, elérhető közelségbe kerültek Vas megye értékei. Ezt a programot tovább folytatja a kormányzat annak érdekében, hogy az állami erdők valóban nyitva álljanak mindenki előtt és olyan környezet fogadja az idelátogatókat, amelyet bármely más nyugat-európai országban is örömmel fogadnának.”

28

41

Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.

„A Kőszegi-hegység Vas megye legfontosabb turisztikai célpontjai közé tartozik. Erdészeti közjóléti feltáró utak találhatóak a hegységben, amelyek a közforgalom számára is meg vannak nyitva. Ezek közül a legfontosabb ez a Velemtől Kőszegig vezető öt és fél kilométeres szakasz. Az elmúlt tíz évben ennek az útnak az állapota nagyon leromlott, teljes rekonstrukcióra került sor. Ennek a rekonstrukciónak az a lényege, hogy egy ún. hideg remix technológiával kavics és cement réteget tesznek a régi aszfaltrétegre, utána összedarálják, majd a megszilárdulása után 10 cm réteg aszfaltréteget borítanak rá három és fél méter körüli átlagszélességben. Nem olcsó technológia, ellenben környezetbarát, mert nem kell az aszfaltot innen elszállítani, hanem a régi aszfalt is felhasználható. 230 millió Forintból valósította meg ezt a beruházást a Szombathelyi Erdészeti Zrt. saját forrásaiból. A 22 állami erdőgazdaság számára tulajdonosi elvárás, hogy a közjóléti szolgáltatásait fejlessze, bővítse. Mi ennek próbálunk itt eleget tenni Vas megyében. A Kőszegi-hegység szempontjából ez az egyik legfontosabb nyomvonalú útvonal, hiszen rengeteg olyan turisztikai célpontot található a közelben, amelyeket ez az út feltár.” 

6

42

Huber László polgármester, Kőszeg város

„Ez egy nagy jelentőségű esemény Kőszeg város, illetve a térség életében, hiszen Kőszeghegyaljának ez egy olyan útvonala, amely a történelem során is fontos volt: összekötötte a településeket Velem és Kőszeg között. A Kőszegi-hegység megközelíthetősége szempontjából is az egyik legfontosabb főútvonal. Kőszegen alapvetően a turizmus az, amely kitörési pontnak aposztrofálható és erre alapozunk is. A kulturális örökségünk az épített örökségünk, amelyre büszkék vagyunk: a Jurisics vár, illetve a történelmi belváros. A Kőszegi-hegység, mint természeti örökség Magyarországon páratlan érték, amellyel a város látogatottságát növelni tudjuk. Kőszeg belterületi útjai sajnos nincsenek jó állapotban, tehát ezzel a jó minőségű úttal a városlakók lehetőséget kapnak, hogy ha kerékpározni akarnak biztonságos körülmények között, vagy sétálni, akkor ezen az úton megtehetik.”

3 4 5 7 8 11 12 13 17 16

14

 

Filmünket október 18-án 15:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz