77. OMÉK – 2015. 09. 23-27.

2015. szeptember 23-án, szerdán nyílt meg a 77. OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár) a Hungexpo területén

24

Az ünnepélyes megnyitón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke szólaltak fel, majd OMÉK -díjak átadása következett.

28 27 26 25

Az öt napon át tartó rendezvényen minden eddiginél több kézműves élelmiszer készítő, helyi termék előállító várta a látogatókat. A magyar agrárgazdaság és agrárkultúra Magyarország legfontosabb tájegységeit megjelenítve mutatkozott be. Az ide érkezőket egyedülálló választék fogadta- nemzeti parki termékek, kézműves élelmiszerek, Hungarikumok, bor és pálinka kiválóságok, az Erdő Kincsei, különböző lekvárok és szörpök, húsáruk  – a hagyományos OMÉK-os programok, úgy mint, jószág-és állatbemutatók, gépek, szakmai területek felvonulása mellett. A határon túli magyar területek is bemutatkoztak: Székelyföld pálinkái és sajtjai, délvidéki húsáru, kárpátaljai tejtermékek, felvidéki finomságok.

23 21 18 22

31

Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter, FM

„Nagyon örülök annak, hogy az állami erdészetek is bemutatkoznak az OMÉK-on. A Delikát bolthálózat különösen fontos, mert egyfajta helyi termékbemutatóként funkcionál. Az erdőkben olyan kincsek rejtőznek, amelyek itt voltak előttünk, de eddig nehezen hozzáférhetőek voltak. Ezek a termékek, az erdő javai, a vadak, a különböző erdei gyümölcsökből készített ennivalók mind mind egy adott tájhoz köthetőek. A biotermékek, az egészséges élelmiszer iránti kereslet az elmúlt években olyan mértékben növekedett, hogy nekünk is ki kellett használnunk ezt a lehetőséget. Bízom benne, hogy ez a mostani kiállítás is hozzásegíti a vásárlókat ahhoz, hogy eligazodjanak: magyar terméket vásároljanak, hiszen minőségi magyar élelmiszer szinte mindenből van és ezen a kiállításon ebből a teljes repertoár fogadja az ide látogató vendégeket.”

9 10 13 14

32

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, FM

„Az állami erdőgazdaságok ezen az élelmiszeripari kiállításon vadhús, illetve a különféle erdei termékek  – gombafélék, ivólevek, erdei gyümölcsök, aszalt gyümölcsfajták – vonatkozásában képviseltetik magukat, így kihagyhatatlan elem a marketing folyamunk szempontjából az OMÉK. A fő tevékenység természetesen a fagazdálkodás, de megpróbáljuk ezekre az erdei mellékhasznosítású termékekre is felhívni a figyelmet. Célunk, hogy ösztönözni tudjuk a magyarországi vadhúsfogyasztást, ami mélyen elmarad az európai uniós átlagtól. Szeretnénk, ha az Erdei Delikátesz bolthálózaton keresztül minél többen, minél több helyszínen tudjanak megismerkedni ezekkel a prémium termékekkel.”

6 11 12 17

33

Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár, FM

Nagyon jó lehetőség az állami erdőgazdaságok számára, hogy megint itt lehetünk és be tudjuk mutatni, hogy nemcsak az erdőgazdálkodás, hanem annak részeként a társadalmi szerepvállalás is a feladataink közé tartozik, gondolok itt a természetjárásra, ökoturizmusra, erdei iskolák környezeti nevelésére, vagy az egészséges élelmiszerek előállítására. Ez a bemutatkozás azt a célt is szolgálja, hogy megismertessük, hogy hol vagyunk megtalálhatóak és turisztikailag milyen célt tudunk adni az állampolgároknak, akik előtt kinyitottuk az állami erdőket. Szálláshelyeinken, valamint az Országos Kékkör (OKK) mentén is számtalan fejlesztés folyik, kilátók, szálláshelyek, egyéb közjóléti centrumok tekintetében. A közös együtt munkálkodás mindenkinek az előnyére válik és remélem, hogy a turistáknak is.”

16 15 20 19

34

Makra Zsuzsanna szervező, PR referens KEFAG Zrt.

„Augusztus elején kezdett hozzá a KEFAG Zrt. csapata a koordinációs tevékenységéhez. Az ötlet az volt, hogy két térképpel készüljünk, megjelenítve az egyiken az erdei iskolákat és szálláshelyeket, a másikon pedig az egyéb turisztikai attrakciókat  illetve mindazokat, amelyekkel az erdőgazdaságok foglalkoznak. A standunk magáért beszél: az érdeklődők egy erdőt szimbolizálva tudnak megismerkedni a 22 erdőgazdasággal 150 négyzetméteren. A VADEX Zrt. vadhúskínálattal is készült, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen már az általános iskolások étkezésébe is bele akarják vonni. A Vértesi Erdő Zrt. mézei és a Mecsekerdő Zrt. gyümölcslevei is megkóstolhatóak és később megvásárolhatóak. Azt hiszem, hogy aki ide jön, az sok időt tud eltölteni a képekkel illusztrált, látványos oszlopaink előtt, hiszen rengeteg információ mutatja, hogy hogyan dolgozik, hogyan telnek a mindennapjai a 22 erdőgazdaságnak.”

5

 

Filmünket október 18-án, vasárnap 15:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz