Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2015. szeptember 6-i adás

Többtusa Lőbajnokság a Magyalosi lőtéren / A Kaszói Vadaspark, valamint a Fafaj- és vadismereti tanösvény átadása / Vitéz nemes Molnár László repülő hadnagy emlékkeresztjének felszentelése / Böjte Csaba növendékei az Úrbéri Vadászháznál nyaraltak

 

 Többtusa Lőbajnokság a Magyalosi lőtéren

A Magyalosi lőtér életében, amely csak pár napja nyitotta meg kapuit a vendégek előtt, az első kiemelkedő jelentőségű rendezvény zajlott le 2015. július 10-én: Csontos István emlékverseny egyben a Magyar Erdőgazdálkodásban Dolgozók Vadász Többtusa Lőbajnoksága. A versenyen 16 részvénytársaság és a Roth Gyula Szakképző Iskola versenyzői mérették meg magukat sörétes és golyós versenyszámokban. Az egyéni indulók száma 84 fő volt.

1 - Többtusa Lőbajnokság

Az eredményhirdetést követén Jürgen Wagner, a BLSV elnöke méltatta a versenyt és a létesítményt. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben gyakran nyílik lehetőség nemzetközi versenyek szervezésére a Magyalosi lőtéren, mivel mind földrajzi elhelyezkedésével, mind színvonalával alkalmas arra, hogy minél több osztrák lövő számára elérhető legyen.

 

A Kaszói Vadaspark, valamint a Fafaj- és vadismereti tanösvény átadása

A KASZÓ Zrt. 2015. július 31-én adta át a közjóléti tevékenysége során az idén megvalósított beruházásait: a Kaszói Vadasparkot, valamint a Fafaj- és vadismereti tanösvényt. Mintegy 2,5 ha-on mutatja be a Társaság a kaszói vadászterületen élő valamennyi nagyvadféleség (gímszarvas, dámvad, őz, vaddisznó) képviselőit természetes környezetben. Információs táblák segítenek eligazodni a különböző vadfajok között, részletesen ismertetve az adott vadról tudni érdemes információkat.

2 - Kaszói Vadaspark + adáskép

A vadaspark körül kialakításra került 3 pihenőhely, valamint 1 szalonnasütő, mely az ide érkező kirándulók kényelmét és kikapcsolódását szolgálja. A 3,520 m hosszú tanösvény 16 db információs tábla segítségével mutatja be a terület fontosabb őshonos fafajait, mindemellett kiváló terepet biztosít a kirándulni, sétálni, vagy akár a sportolni vágyóknak.

 

Vitéz nemes Molnár László repülő hadnagy emlékkeresztjének felszentelése

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti fejlesztése során emlékkeresztet állíttatott a II. világháborúban a Káld község határában elterülő Farkas-erdő felett életét vesztett pilóta emlékére. A hősi halál augusztus 7-én történt, ezért e napon, a család és a helyi önkormányzat részvételével került sor a kereszt felszentelésére.

3 - Emlékkereszt felszentelés

A honi légvédelmet utasító Szikla-központ súlyos tévedése (vagy amerikai tőrbecsalás, rádiófrekvenciára való ráhangolódás) okozta a vadászpilóta halálát, aki gépéből még ki tudott ugrani, de amint ejtőernyőjén aláereszkedett, lelőtték, ő pedig a káldi Farkas erdőbe zuhant. Hősi halálának híre 1944. augusztus 9-én érkezett meg Sopronba, ahol szülei és testvérei mélységes gyászában osztozott az egész város és az egész ország.

 

Böjte Csaba növendékei az Úrbéri Vadászháznál nyaraltak

Immár hagyománnyá vált, hogy a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. minden évben vendégül látja a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékeit. Idén nyáron az Uzsai Erdészeti Igazgatóság tett eleget e nemes feladatnak, így az egyhetes tábor ideje alatt az Erdészet Úrbéri Vadászháza adott otthont a táborlakó gyerekeknek és kísérőiknek. Az eseménydús héten a gyerekek megtekinthették a Festetics kastélyt, balatoni hajókiránduláson vettek részt, ellátogattak a Veszprémi Állatkertbe, megismerkedhettek Tapolca, valamint Veszprém városával.

4 - Böjte Csaba növendékei

A nagy hőségben természetesen nem maradhatott ki a strandolás sem. Az élményekkel teli hét közepén 2015. július 22-én  az Erdőgazdaság meghívását elfogadva, Böjte Csaba testvér, az Alapítvány vezetője tartott szentmisét a szabad ég alatt az Uzsai Erdészeti Igazgatóság parkjában. A szertartás levezetésében segítségére volt Szi-Márton János Zalakomár plébánosa. A vendégül látott fiatalok gyönyörű ének-zenei kísérettel gazdagították a szentmisét.

 

Filmünket 2015. szeptember 6-án, vasárnap 15:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz