Terítéken Herend – A vadászatra fókuszálva – Kiállítás nyílt a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban

Terítéken Herend – A vadászatra fókuszálva

 

2015. június 19-én a Herendi Porcelánmanufaktúra csodálatos termékpalettájából nyílt kiállítás a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban. A tárlat a vadászatra, mint témára fókuszálva, az egyedi bravúrdarabok és naturális festésű vadállatok mellett, vadászathoz kötődő mintával díszített készleteket mutat be.

h-2

„Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntöm Vendégeinket ezen a szép helyen!

Szép hely, méltó környezet egy ilyen kiállítás számára, amely az életről, a szépségről és a gyönyörről szól. Azt szokták mondani, hogy a Jóisten, amikor teremtett valami szépet, akkor két maradandó és tartós dolgot hozott létre: az egyik a porcelán, másik pedig maga a természet.

h-7

A mai napon ebben a kiállításban összeforr ez a két dolog, hiszen a vadászat, a horgászat és a porcelán együtt jelenik meg. Hogy honnan lehet ennyi szépség, el sem tudjuk képzelni! Valójában amikor olyat találunk, amit megálmodunk mi magunk, de nem tudjuk megvalósítani, akkor mindig csodálattal nézzük. Hiszen a fehér, a fekete, a színes, a meleg, a hideg, a szépség, az ég, a föld, a víz, hogy egy dologban ennyire együtt legyen, nagyon nehéz elképzelni.

h-3Ezek a porcelánok itt körülöttünk a csodálatról, a szépségről beszélnek és csodálattal állunk meg minden egyes vitrin előtt, hiszen nem is gondolná az ember, hogy egy ilyen apró tárgyban ennyi szépség gyűlhet össze. Ezek a tárgyak törékenyek azonban, és nagyon kell rá vigyáznunk!

h-16

Azt mondhatjuk, hogy a porcelán akkor szép, amikor naponta használjuk . De mi tudjuk, hogy akkor a legszebb, amikor a vasárnapi ebédlőasztalnál a gyöngyöző húslevest a porcelán tálba szedjük, vagy amikor ünnepi karácsonyi asztalnál egy szép hosszú asztalt megterítünk. Ezt így szeretjük, magunkba tudjuk fogadni.

h-11

Nagyon szépen köszönjük a Herendi Porcelánmanufaktúrának, hogy elhozta ide hozzánk ezt a gyönyörű kiállítást és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ilyen környezetben, egy ilyen gyönyörű kiállítást tudunk Önöknek bemutatni.” – Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a kiállítást Dr. Szabó Zsolt államtitkár.

h-18

Reviczky Gábor Kossuth – díjas színművész a kiállítás ünnepi megnyitója alkalmából egy, az őszi színházi évad premier bemutatóra készülő színdarabból idézett fel részletet, majd így fejezte be:

RG-3“A művészetek minden ágában iszonyú nehézségekkel áll szembe a színész is és a porcelánkészítő is. A művészek mély poklokat élnek át addig, amíg megszületik a termék – ez vonatkozik a herendi porcelánok készítőire is, hiszen egy nagyon magasrendű művészetet képviselnek.” 

A Herendi Porcelánmanufaktúra kiállításának helyszíne:

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum (Hatvan, Kossuth tér 24.)

h-25

A kiállítást 2015. október 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők. Az ünnepélyes megnyitóról forgatott filmünket hamarosan láthatják Nézőink!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo 

https://www.idokep.hu/horgasz

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz

v-2

https://www.facebook.com/PROGRAMOKHATVAN            

http://tavaszifesztival.hatvan.hu/