Százezer tonna biomasszát szállít a Vértesi Erdő Zrt. Tatabánya távfűtéséhez

2015. május 12. – Százezer tonnát meghaladó mennyiségű faapríték évenkénti szállításáról írt alá 2032-ig érvényes szerződést a Vértesi Erdő Zrt. és a megyeszékhely távfűtését biztosító Tatabánya Erőmű Kft. kedden Tatabányán, a szerződés induló értéke eléri az 1,5 milliárd forintot.

e-3

Az állami erdőkben keletkező, másra nem alkalmas faanyag hasznosítására a regionális fűtőművek jó lehetőséget biztosítanak. Magyarországon egyedülálló a tatabányai kezdeményezés, ahol 23 ezer háztartás fűtésére és melegvizének előállítására használnak megújuló energiát – mondta a szerződés aláírása előtt Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.

e-12

Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte: a fűtőerőmű biomasszára való átállításával megőrizhető a rezsicsökkentés, alacsonyan tartható a távhő ára.

e-1

A szeptemberi fűtésindulásra üzemkész fejlesztéssel a faapríték tüzelőanyag részaránya 86 százalék lesz, a gázfelhasználás 14 százalékra csökken. Az átalakítás előtt az erőművet gázzal fűtötték, s évente 60 millió köbméter gázt használtak fel.

e-7

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester, Tatabánya

Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a tüzelőanyagot az erdészet szárligeti, csákvári és pusztavámi telephelyeiről szállítják, saját termelésből és kereskedelmi beszerzésekből. Az erdőgazdaság 20 tagú biomassza-integrációt hozott létre és logisztikai központot létesített a biztonságos ellátás érdekében.

e-2

A Vértesi Erdő Zrt. évente összesen 400 ezer tonna biomasszát forgalmaz, a faapríték előállításához csak másra nem használható, gyenge minőségű faanyagot és vágástéri hulladékot dolgoznak fel. A tatabányai szerződéssel a társaság 420 embernek biztosít munkalehetőséget – emelte ki a vezérigazgató.

e-8

Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója

Kamarás Zoltán, a Tatabánya Erőmű Kft. ügyvezetője ismertette, zajlik az erőmű két kazánjának biomassza tüzelésre való átalakítása, valamint a hozzájuk tartozó behordó rendszer kiépítése. A fejlesztés költsége közel hét milliárd forint, amelyhez az erőmű 1,5 milliárd forint uniós és magyar költségvetésből származó támogatást kapott. A technológiai átállás az erőmű 100 fős létszámát 41 új munkahellyel bővíti.

2-14
Az erőművet 2004-ben széntüzelésről földgázüzemre állították át, ezzel a korábbi értékek töredékére csökkent a szennyezőanyagok kibocsátása. A létesítményben három, egyenként 572 ezer köbcentiméteres finn Wärtsilä gázmotor dolgozik. A villamosenergia-termelés kapacitása közel 50 megawatt, távfűtésre évente 1,1 millió Gigajoule hőenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónak, amely a hőenergiát kétszáz kilométernyi vezetékhálózaton juttatja a város 23 ezer lakásába és a hálózatra csatlakozott intézményekbe.

e-9

Kamarás Zoltán, a Tatabánya Erőmű Kft. ügyvezetője

A tatabányai fűtőerőművet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona az önkormányzathoz került, az ELMIB Energetikai Zrt. társaság 49 százalékát birtokolja.

(forrás: MTI, képek: HAZAI VADÁSZ)