Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2015. május 10-i adás

Vadkármegelőzés – így is lehet! / Miniszteri látogatás a Soponyai Vadhúsfeldolgozó Üzemben / A Karapancsai Kastélypark rekonstrukciója – Átadó ünnepség / A Gróf Ambrózy-Migazzi István kilátó avatása / A Bati-kereszt kilátó átadása / A biztonságos fegyverhasználatról Szollár András APSI lőoktatóval – II.rész

 

Vadkármegelőzés – így is lehet!

1-Az utóbbi években a vadgazdálkodás egyik legaktuálisabb – és legtöbb konfliktushelyzetre okot adó – kérdése a mezőgazdasági vadkáré. Ha ez egyszer bekövetkezik, és a vadászatra jogosult nem ápol jó kapcsolatot a területen gazdálkodókkal, akkor akár évekig is elhúzódó pereskedésbe torkollhat a kár rendezése. Kézenfekvő tehát, hogy a megelőzés mindenki számára sokkalta előnyösebb, kifizetődőbb. Ehhez persze nélkülözhetetlen a korrekt viszony a gazdák és a vadászok között. Ilyet sikerült kialakítaniuk az utóbbi években Komárom-Esztergom megyében a Dunapart Vt.-nek a Koppánymonostor környéki földhasználókkal. A vadkár megelőzése, elhárítása összehangoltan történik – mindenki legnagyobb megelégedésére.

 

Miniszteri látogatás a Soponyai Vadhúsfeldolgozó Üzemben

2-2015. április 29-én Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter üzemlátogatást tartott a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Vadfeldolgozó üzemében. Látogatásának célja az volt, hogy megismerkedjen a hazai vadhús felhasználás, feldolgozás és forgalmazás, valamint a vadhús közétkeztetésbe juttatásának lehetőségeivel, a hazai vadhús fogyasztás növelésének lehetőségeivel.  A megnövekedett árualap a jelenlegi piaci helyzetben biztonságosan értékesíthető, ezért kapacitásbővítésre van szükség. A minisztérium és a társaság között megkezdődtek az egyeztetések egy új vadfeldolgozó üzem létesítéséről.

 

karA Karapancsai Kastélypark rekonstrukciója – Átadó ünnepség

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott, a Karapancsai Kastélypark rekonstrukció projekt célja az volt, hogy kerttörténeti kutatásra épülő, további felmérésekkel megalapozott, a park jelenlegi problémáit orvosolni tudó fejlesztés megvalósuljon, a megújult, műemlékileg helyreállított épületek színvonalához méltóbb, tágabb, környezetéhez illeszkedő, az ökológiai sokszínűséget megőrző kastélypark kialakítása megtörténjen.

 

 

5-A Gróf Ambrózy-Migazzi István kilátó avatása

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az európai hírű Jeli Arborétum közjóléti fejlesztésének keretében egy 19,89 m magas faszerkezetű erdei kilátót építtetett. Az erdei kilátó a Jeli Arborétum egyik legmagasabb pontjára, a Japán tó melletti területre épült. A felső járószintjének magassága 11,52 m, anyaga fa, megjelenési formája a vasi haranglábakat idézi. Befogadóképessége: 15 fő. A kilátó az avatás napjától, 2015. május 5-től a kertalapító, gróf Ambrózy-Migazzi István nevét viseli.

 

 

3-A Bati-kereszt kilátó átadása

A Gemenc Zrt. különleges ökoturisztikai létesítményt emelt Szekszárdtól nyugatra, a Sötétvölgy erdőtömb területén. A Bati-kereszt kilátó eddig soha nem látott nézőpontból tárja fel a Szekszárdi borvidék egyedi panorámáját és a környék különleges látványát. – “A szekszárdi dombság területén  ez az első olyan nagy méretű kilátó, ami megépült.  Rendkívül szép panoráma tárul azok elé, akik felmennek a tetejére, hiszen a szekszárdi borvidéket, a szőlő területeket láthatják.”  – Janács Gergely erdészetvezető, Bátaszéki Erdészet, Gemenc Zrt.

 

 

A biztonságos fegyverhasználatról Szollár András APSI lőoktatóval – II.rész

6-A NIMRÓD Vadászújság 2015 első hónapjaiban megjelent számaiban rendkívül érdekes cikkeket olvashattunk a biztonságos fegyverhasználatról, Szollár András ASPI lőoktató tollából. – “A NIMRÓD Vadászújságban megjelent cikkeimben több téma is fellelhető. Az egyik a mesterség, hogy hogyan kell valamit jól művelni: Hogyan kell jól lőni! Ez az egyik része. De ez csak a kiegészítő része, mert ennél jóval fontosabb a biztonság része! Hiszen a biztonsághoz kapcsolódik a jó mesterség, a jó fegyverkezelés fontossága. Azoknak a mozdulatoknak a fontossága, amelyekben visszatükröződik az ember hozzáértése, és amelyekkel, másokkal is kommunikálunk.

A mozdulatokban biztonságot sugárzunk, és azt közvetítjük a társak felé, hogy mi biztonságosan kezeljük a fegyverünket, mellettünk nyugodtan szórakozhat, nem kell attól aggódnia, hogy veszélyes lövést fogunk leadni!” – Szollár András, APSI lőoktató.
 

Filmünket 2015. május 10-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo 

https://www.idokep.hu/horgasz

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz

v-2

https://www.facebook.com/PROGRAMOKHATVAN            

http://tavaszifesztival.hatvan.hu/