Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2015. április 26-i adás

“VÉRTES” Kupa Vadász-Erdész Lövész Verseny / Gyümölcsoltás – Értéket mentenek az erdészek! / Faoltási bemutató és gyümölcsfa ajándékozás / A Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola avatása / Ökonap a Nyitnikék Erdei Iskolában / A Scherg Lőrinc kilátó avatása

 

“VÉRTES” Kupa Vadász-Erdész Lövész Verseny

Lövész2015. április 10-én a Gyarmatpusztai Lőtéren a Vértesi Erdő Zrt. szervezésében először került sor a “VÉRTES” Kupa Vadász-Erdész Lövész versenyre. A verseny alapvető célja az erdőgazdaságok hivatásos erdész és vadász dolgozói között a kapcsolatok ápolása és a lőkészség fejlesztése volt.

“Ma az erdőgazdaságokban dolgozók versenyeznek a Gyarmatpusztai Lőtéren. Így csapatépítő jellege is van a mai találkozónknak. Másrészről az ilyen lőversenyeknek van egy olyan hozadéka, hogy egyre tökéletesebbre fejlesszük a lőkészségünket, és nem a vadon gyakorolunk, hanem itt kinn a lőtéren.” – Dr. Bitay Márton Örs államtitkár, Földművelődésügyi Minisztérium.

 

Gyümölcsoltás – Értéket mentenek az erdészek!

gyümölcsoltás-2A Pannonhalmi Főapátság és a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Ravazdi Erdészetének munkatársai több 80-120 éves gyümölcsfa oltóvesszőjét gyűjtötték össze. Az egyedülálló ízekkel, formákkal, különleges ellenálló képességgel megáldott ősi, hazai gyümölcsfajták megmentése érdekében indult el ez a munka.

A gyümölcsfajtákról feljegyezték az adott gyümölcs virágzási és érési idejét, alaki és ízbeli jellemzőit. A levágott oltóvesszőket gondos tárolás után Gyümölcsoltó Boldogasszony napján az erdei iskolás gyerekek körében vadgyümölcs oltóalanyra oltották, majd egy fajtagyűjteményül szolgáló helyen, a Ravazdi Erdészet Tündérkertjében elültették.

 

Faoltási bemutató és gyümölcsfa ajándékozás

faoltásNagyanyáink és nagyapáink még pontosan tudták, mely fa gyümölcse alkalmas téli tárolásra, melyiket kell hamar feldolgozni, melyikből készítettek lekvárt vagy inkább aszalványt. Ha ma körülnézünk egy átlagos üzletben, a legtöbb esetben 2-3 féle almánál nem találunk többet, melyeket ráadásul olykor sok ezer kilométerről szállítottak hozzánk. A hazai termékek, azon belül is a háztáji, természetközeli gazdálkodásból származó élelmiszerek egyre nagyobb értéket képviselnek.

A Pannonhalmi Főapátság és a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. munkatársai nemcsak házról házra járva összegyűjtötték a vidékre jellemző különböző gyümölcsfajtákat, hanem Győr egyik bevásárlóközpontjában gyümölcsfa ajándékozással egybekötött faoltási bemutatót is szerveztek.

 

A Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola avatása

Fenyvespuszta2015. április 21-én, az EGERERDŐ Zrt. ünnepélyes körülmények között avatta fel a Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskoláját.

” Kiemelten fontosnak tartjuk erdei iskolák létesítését és működtetését, jelenleg harmincnégyet tartunk nyilván. Ez társadalmi szerep vállalás az állami erdőgazdaságoktól. Az erdei iskolákat az Országos Erdészeti Egyesület minősíti: a programok, az oktatás, az oktatók, és az épület tekintetében is.

A Fenyvespusztai Erdészeti Erdei iskola korszerűsítése, megújulása jól illeszkedik ebbe a folyamatba.” – Ugron Ákos Gábor, helyettes államtitkár, Földművelődésügyi Minisztérium.

 

 Ökonap a Nyitnikék Erdei Iskolában

ökonapA jó idő beköszöntével tartalmas családi programin vehettek részt az érdeklődők az obornaki Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolában április 11-én. A rendezvény jelmondata idén is az Élj ökosan! volt. A látogatók több előadást is meghallgathattak a “Környezettudatosság a családban” témakörben. Nagy Réka a nagy sikerű ÖkoAnyu és ÖkoBaba című könyvek szerzője, akinek előadásában a természetes és a mesterséges alapanyagokból készült kozmetikumok , háztartási szerek előnyeinek, hátrányainak összehasonlításáról volt szó. Gálné Kiss Viktória, a Héthatár Kecskefarm létrehozója, a kecsketejből készült termékeit mutatta be. Trojkó Péter, a Zalaerdő Zrt. erdésze pedig a méhészkedésről, és a mézzel kapcsolatos érdekességekről tartott bemutatót.

 

A Scherg Lőrinc kilátó avatása

kilátóA Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2015. április 22-én avatta fel a Scherg Lőrinc főerdőmesterről elnevezett kilátóját. A közjóléti program keretében létesített építményt a Hidegkúti Vadászház közelében állították.

Scherg Lőrinc erdőmester 1864-ben a bajorországi Lohr am Main-ban született, és Sárváron hunyt el 1938. május 13-án. Erdészeti tanulmányainak elvégzése után, 1884-ben Lajos bajor királyi herceg hívta meg magyarországi, Sárvár környéki birtokaira. 1909. november 20-án nevezték ki főerdésszé, és 1920-ban kapott erdőmesteri címet. Munkássága során a Sárvár környéki erdőket, legfőképpen a Farkas-erdőt újította meg. A leromlott, túllegeltetett bokros, nyíres Farkas-erdőt néhány évtized alatt magas hozamú, kiemelkedő hírű mintaerdővé alakította át.

 

Filmünket 2015. április 26-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo 

https://www.idokep.hu/horgasz

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz

v-2

https://www.facebook.com/PROGRAMOKHATVAN            

http://tavaszifesztival.hatvan.hu/