NIMRÓD Percek: Hogyan indult a hatvani Grassalkovich Kastély újjászületése? – Interjú Szabó Zsolt államtitkárral

kép-1

2015. március 29-én 1 éves fennállását ünnepelte a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum.

Ebből az alkalomból megkértük Szabó Zsoltot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát, a Vadászati Múzeum projektjének szellemi atyját, hogy idézze fel a megindulást, összegezze az eltelt időszak eredményeit, és elemezze az intézmény jövőbeli terveit.

A Grassalkovich Kastély Hatvan közepén található, és szinte nincsen olyan hatvani, akinek ne lenne téglajegye, amit a Kastély felújítására közel 30 évvel ezelőtt megvásárolt. Ebben vannak általános iskolások, középiskolások, hatvani lakosok, és itt dolgozók. Mindannyian vettünk ilyen téglajegyet, nekem is volt. Ez a felújítás azonban nem sikerült! Tehát zavarta a szemünket, hogy egy gyönyörű épület a város közepén nem jól működik, hogy nem tudjuk használni. Belülről romos állapotban volt, és a külső felújítása sem sikerült, hiszen a tető már kezdett beázni….

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum - 2015. április 8

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum – 2015. április 8

Szakmailag még az is indokolta, hogy miért pont Hatvan, mert 1882-ben hatszáz magyar vadász jött össze, és a Vadászati Védegylet elődjét, a Vadóvó Egyletet itt hozták létre, itt alapították. Ennek a múltnak a tisztelete is bennünk van vadászokban, így ennek is szerettünk volna otthont adni, hogy itt legyen a magyar Vadászati Múzeum…

vm-8

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum – 2015. április 8

…A Vadászati Múzeum névadója Széchenyi Zsigmond több földrészen vadászott. Nagyon sok olyan anyaga van, amit mind a mai napig még nem dolgoztak fel teljes körűen. Az ő neve előre visz, pozitív példát mutat a magyar fiatalságnak is…

vm-9

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum – 2015. április 8

Fontos az amit az őseink ránk hagytak, a sok érték. Fontos a jelenünk, amibe a Vadászati Múzeum is beletartozik. És fontos a jövőnk, hogy a gyermekeinknek megmutassuk azt, hogy a természetet hogyan kell tisztelni, hogy kell benne élni.”

nimród

A teljes interjút a NIMRÓD Vadászújság májusi számában olvashatják Olvasóink!

 

 hv

Filmünket 2015. április 12-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo 

https://www.idokep.hu/horgasz

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz

v-2

https://www.facebook.com/PROGRAMOKHATVAN            

http://tavaszifesztival.hatvan.hu/