Városi vadak világa – előadás a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban

H-4

Az erdei apró- és nagyvadak egyre gyakrabban jelennek meg a lakott területeken. Erről a témáról hallhattak előadást az érdeklődők 2015. március 25-én, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban.

 

 

Dr. Heltai Miklós, az SZIE MKK Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék egyetemi docense rendkívül érdekes, és szemléletes formában ismertette meg a hallgatóságot a városi vadgazdálkodás fogalmával, témájával. Gyakorlati példákkal, képekkel, adatokkal támasztotta alá mondanivalóját. A közel 1 órás előadás után számos kérdést is kapott. A HAZAI VADÁSZ stábja sem hagyta ki ezt az ismeretbővítési  lehetőséget.

 

“Magyarországon tudunk-e a városokban, és a településeken vadgazdálkodni?”

 

HM-1

“Úgy gondolom, hogy tudunk. Ehhez, tehát a városi vadgazdálkodáshoz felkészült szakemberek állnak a rendelkezésre, hiszen hazánkban öt helyen felsőfokon történik a vadgazdálkodói szakembereknek a képzése.

Nálunk a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetben tantárgyként is oktatjuk a városi vadgazdálkodást a vadgazda mérnököknek, tehát már vannak felkészült szakemberek.

 

 

Az ismeretanyag még gyenge, még kevés, hiszen még nem ismerjük ezeket a fajokat. Újra kell a fajokat tanulnunk, erről részletesen szóltam az előadásomban is: Milyen viselkedések jellemzik, milyen táplálkozások, milyen szaporodás szaporodási rendszerek jellemzik ezeket az állatokat?

HM-2De ez begyűjthető ismeret, meg lehet tenni, a felkészültség meg van hozzá. Egy dolog hiányzik, ezen muszáj lesz változtatni, pillanatnyilag a jogszabály rendje az nem tisztázott annak, hogy ki mit csinálhat, ki avatkozhat be, kinek a kötelessége, kinek kellene finanszíroznia. Ezek a kérdések nem tisztázottak, ezek nehezítik azt, hogy a városi vadgazdálkodás területén vállalkozások induljanak el.”

Akik az előadást kihagyták, de szeretnék megtekinteni, meghallgatni, azoknak jó hír, hogy FILMTÁR-at fogunk indítani. Ennek részleteiről hamarosan tájékoztatjuk Nézőinket, Olvasóinkat!

 

Az előadásról készített filmünket hamarosan láthatják Nézőink!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

v-2

https://www.facebook.com/PROGRAMOKHATVAN            

http://tavaszifesztival.hatvan.hu/