Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. február 15-i adás

A hubertlaki Hivatásos Vadász Emlékhely avatása / NIMRÓD Percek: Kiss B. Zoltán – Vadásztörténetek – I. rész / Az OMVK Fejér megyei Területi Szervezetének Jótékonysági Vadászata / Emlékezés a Vértesben, a II. világháborúban elesett katonákra / Vadetetés a Szántódi Erdészetnél / Kaszó: Etessük meg együtt a vadat! / HUNTTROPHY.com – HAZAI VADÁSZ Kvíz

 

A hubertlaki Hivatásos Vadász Emlékhely avatása

A Bakonyerdő Zrt. valósította meg, a bakonyi “Gyilkos-tó” közelében található hubertlaki Hivatásos Vadász Emlékhely gondolatát. A létrehozásának kezdeményezői Veszprém megye hivatásos vadászai voltak, akik szerették volna, ha létrejön egy emlékhely, aminél minden év novemberében összegyűlhetnek a megye hivatásos vadászai. Kérésük nem talált süket fülekre, hiszen az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezete, a VERGA Zrt. és a Bakonyerdő Zrt. is fontosnak tartja a hivatásos vadászok munkáját – ők a megyei vadgazdálkodás alappillérei.

k-3

Az emlékhellyel egyidejűleg – szintén a hivatásos vadászok kezdeményezésére – létrehozták a Hubertlaki Keresztet, melyet elsőként a 2014. évben, – majd ezt követően minden évben átadásra kerül – az arra érdemes, munkáját kiemelkedően végző hivatásos vadász számára. A díjakat az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, Dr. Jámbor László adta át.

 

NIMRÓD Percek: Kiss B. Zoltán – Vadásztörténetek – I. rész

“Még abban a világban szocializálódtam, amikor alázattal kellett, hogy figyeljem és kövessem azokat az öreg vadászokat, akik nem elméletben, hanem gyakorlatban szerezték meg a tudásukat. A mai napig előttem vannak azok az arcok, akik mellett én tanultam, és akiktől nagyon sok élményt szerezhettem. Mindig megkérdezik, hogy mikor kezdtem vadászni, de nemigen tudom megmondani, mert amióta az eszemet tudom, és a lábam a földet éri, azóta én mindig vadászom valamilyen eszközzel. Gyerekként természetesen parittyával, majd később légpuskával, azt követően agarakkal. Soha nem tudtam a vadászatot kutya nélkül művelni, ezért mindig voltak vadászkutyáim, gyerekként is, felnőtt vadászként is. 

kiss-2

Már 17 évesen letettem a törvényes vadászvizsgát. Az első nagy élmény a 18 évessé válásomkor volt, mikor az előre kinézett, és ajándékba kapott első puskámat jogilag is átvehettem, és így onnantól hivatalosan vadászhattam. Ezzel az egylövetű, egycsövű 20-as puskámmal lőttem meg az első vaddisznómat, amely egy csodálatos élmény volt nekem, kezdő vadásznak.” – Kiss B. Zoltán. A fiatal vadász már akkor is megmutatta “oroszlánkörmeit”, azt ami egész életét végigkísérte, hiszen a természet egészébe igyekezett beilleszteni a vadászati tevékenységét, és ezalatt érthető a trófeaszerzés, a vadgazdálkodás, a természeti környezet óvása.

 

Az OMVK Fejér megyei Területi Szervezetének Jótékonysági Vadászata

“Két évvel ezelőtt a Fejér megyei Vadászkamara elindította  azt a jótékonysági rendezvényt, ami a vadászathoz kapcsolódik. Így a vadászat útján tudunk olyan célt kitűzni,  ami konkrét segítség formájában jelenik meg. A mai vadászatunk elsősorban tehát nem a vadászatról szó, hanem arról, hogy egy jótékonysági terv keretében segítsünk azoknak a gyermekeknek, akik a születésüktől hátrányban és problémával küszködnek. Könnyítsük meg az életüket!” – Pechtol Lajos, titkár OMVK Fejér megyei Területi Szervezete.

j-2

“Kedves Főorvos Úr!  Egy év után újra jelentkezünk itt, hozzuk a Fejér megyei vadászok üdvözletét és egy jelképes ajándékot, egy emléklapot, amelyet tisztelettel átadok most Önnek. 2014. december 27-én, Nádasdladányban ismét megtartottuk a jótékonysági vadászatot, ahol a résztvevő vadászok anyagilag hozzájárultak ahhoz, hogy támogassuk az Önök Alapítványát. Az összegyűlt 900 eFt átutalása a napokban megtörtént. A vadászokat örömmel tölti el az a gondolat, hogy a koraszülött gyermekosztály intenzív ellátásának műszerezettségén tudnak segíteni. Fogadják szeretettel, és használják nemes célra!”Fűrész Attila elnök, OMVK Fejér megyei Területi Szervezete.

 

Emlékezés a Vértesben, a II. világháborúban elesett katonákra

A Vérteserdő Zrt. szervezésében január 17-én a II. világháború véres harcaiban, a Vértesben elesett magyar katonákra emlékeztek. – ” Az erdőkezelés és a környezet megóvása mellett olyan új emlékhelyeket hozunk létre, amelyek méltóak az utókor tiszteletére. Már harmadik alkalommal emlékezünk, és örömmel állapíthatjuk meg, hogy egyre többen vagyunk itt. …Múltunkat egyszerűen tudomásul kell vennünk, csak elfelejtenünk nem szabad! Többszörös nézőpontból fel kell idéznünk, hogy sokoldalúan tanuljunk belőle. Az új nemzedék csak az emberi méltóság védelmezője lehet.

vértes-1

A múltnak talán ez a legnagyobb tanulsága…Köszönöm a szervezőknek a munkát, a megemlékezőknek a részvételt. Szeretném itt bejelenteni, hogy a Vérteserdő Zrt. elhatározott szándéka, hogy megvalósuljon egy történelmi emlékpark, egy tanösvény, amely a II. világháború Vértesben zajló harcainak emlékét fogja idézni. Ehhez az előkészületeket megkezdtük! Bízom benne, hogy egy év múlva, a következő koszorúzáskor már eredményekről tudok beszámolni.” – Kocsis Mihály vezérigazgató, Vértesierdő Zrt.

 

Vadetetés a Szántódi Erdészetnél

“A havas napok száma nem érte el az egyet-kettőt sem, mert ami esett, az rögtön el is olvadt. Ez a vad telelésének szempontjából kedvezőnek tekinthető. Mivel az időjárás nem vette igénybe a tartalékaikat, ezért nagyon jó kondícióban történt a kitelelés. Eddig! Bízunk abban, hogy a hátralévő 1-1,5 télinek nevezhető hónap már nem hoz negatív meglepetést. Ez azért is lényeges, mert már elkezdődtek a malacozások, és hamarosan már lehet látni az erdőben a kis, csíkos vadmalacokat. Ők nem örülnének egy magas hótakarónak! A téli etetésnél egész szezonban folyamatosan töltöttük fel az etetőhelyeket, szórókat, biztosítva a téli takarmányt a vadállományunknak.

k-4

Ilyen enyhe tél esetén ezt ritkábban kell végeznünk, mivel kisebb a fogyás, mint a keményebb hideg időben. A téli etetésnél egész szezonban folyamatosan töltöttük fel az etetőhelyeket, szórókat, biztosítva a téli takarmányt a vadállományunknak. Ilyen enyhe tél esetén ezt ritkábban kell végeznünk, mivel kisebb a fogyás, mint a keményebb hideg időben.” – Jakus László, vadgazdálkodási ágazatvezető, Szántódi Erdészet, SEFAG Zrt.

 

Etessük meg együtt a vadat!

„Etessük meg együtt a vadat!” kisvasutazás a Kaszói Erdei Vasúton:  erre a programra érkezett Kaszóra a HAZAI VADÁSZ stábja, 2015. január 24-én. Már a kora hajnali induláskor is sűrűn hullott a hó, de mire a kaszói dízelmozdony házikójához megérkeztünk, már szinte ömlött, kavargott. Erős szél is “segítette” a kellemes hőérzet kialakulását, így már alig vártuk, hogy elinduljunk a jól befűtött aprócska vagon védelmében.

kaszó-1

Az előttünk, egyenesen az erdő mélye felé húzódó, keskeny nyomtávú sínek mutatták az irányt, komótosan kattogtak a kerekek, a kamerák forogtak, szemünk pedig a fák felé irányult. A kisvasutazás ebben a fantasztikus hóesésben, itt a Kaszói Erdőben, az év egyik leghangulatosabb forgatását nyújtotta a stábnak. Reméljük, hogy Nézőink is beleéreznek majd a TV képernyő, vagy a számítógép monitor előtt!

 

HUNTTROPHY.com – HAZAI VADÁSZ Kvíz

ht-2A februári kvíz kérdésünk:

Miért szükséges a róka gyérítése?

1.      mert hazai viszonyok között csúcsragadozónak számít

2.      mert veszettséget terjesztő lehet

3.      mert növényi és állati táplálékot egyaránt elfogyaszt

A nyeremény:

Ebben a hónapban, a Blaser Magyarország Kft. által fölajánlott, Mauser vadászvideó DVD-n kerül kisorsolásra a Hazai Vadász kvíz kérdésben helyesen válaszoló felhasználóink között!

 

Filmünket 2015. február 15-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag