Backstage – Vadetetésen a Szántódi Erdészetnél

“Úgy tűnik, hogy a tél az idén is kimaradt – a tavalyi évhez hasonlóan – itt a Balaton déli partján.”

k-1

Jakus László, vadgazdálkodási ágazatvezető, Szántódi Erdészet, SEFAG Zrt.

 

“A havas napok száma nem érte el az egyet-kettőt sem, mert ami esett, az rögtön el is olvadt. Ez a vad telelésének szempontjából kedvezőnek tekinthető. Mivel az időjárás nem vette igénybe a tartalékaikat, ezért nagyon jó kondícióban történt a kitelelés. Eddig! Bízunk abban, hogy a hátralévő 1-1,5 télinek nevezhető hónap már nem hoz negatív meglepetést. Ez azért is lényeges, mert már elkezdődtek a malacozások, és hamarosan már lehet látni az erdőben a kis, csíkos vadmalacokat. Ők nem örülnének egy magas hótakarónak!” – Jakus László, vadgazdálkodási ágazatvezető, Szántódi Erdészet, SEFAG Zrt.

k-7

Mónos Zoltán, kerületvezető vadász, Szántódi Erdészet, SEFAG Zrt.

“A kombinált nagyvad etető rendkívül hasznos, mivel még száraz időben – nem ilyen csapadékos, hidegben – nagy tömegben betároljuk ide a csöves kukoricát, ami a vadtakarmányozásnak az egyik legjobb alappillére. A vad itt bármikor megtalálja magának ezt a táplálékot.” – Mónos Zoltán, kerületvezető vadász, Szántódi Erdészet, SEFAG Zrt.

k-2

“A téli etetésnél egész szezonban folyamatosan töltöttük fel az etetőhelyeket, szórókat, biztosítva a téli takarmányt a vadállományunknak. Ilyen enyhe tél esetén ezt ritkábban kell végeznünk, mivel kisebb a fogyás, mint a keményebb hideg időben. Kevesen tudják, hogy a téli vadetetésnek vadkár enyhítő szerepe is van. A vad nem vált ki azokra a mezőgazdasági területekre, ahol a téli takarmányt szeretné elfogyasztani.

k-4

A vadetetéssel megpróbáljuk a vadat az erdőben tartani, és így a környező mezőgazdasági területeken a téli legelés nyomását csökkentjük ezzel. Ezért fontos, hogy enyhe időben is etessük a vadállományunkat, elsősorban szemes kukoricával. Igen nagy energiát tartalmaz, és ezért meghatározó táplálék a téli vadetetésben.

k-3

Természetesen lédús takarmányt is alkalmazunk, például a kukoricából készített silót, melyet már augusztusban elkészítünk a területen. Ez azért jó, mert télen már nem kell mozgatni, zavarva ezzel a vadat. A megfelelő időben megnyitjuk az erdőben álló, előre elkészített silókat, és onnan a vad már helyben fogyaszt, az igényei szerint. Jelentős még a szálas takarmány is, ami jelentős mennyiségben biztosítunk a vadállománynak.” – Jakus László, vadgazdálkodási ágazatvezető, Szántódi Erdészet, SEFAG Zrt.

k-5

 

Filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag