Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2015. január 18-i adás

Megnyílt Székesfehérváron az első ERDEI DELIKÁTESZ szakbolt! / A pápai Öreghegyi Kilátó avatása / Karitatív úton a Vértesi Erdő Zrt. erdészeivel / Kerekesszékes vadászat Gyulajban – “Európát is túl fogja „lépni” annyira jó és időszerű!”

 

Megnyílt az első ERDEI DELIKÁTESZ szakbolt!

v-2A VADEX Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. az országban elsőként Székesfehérváron nyitotta meg „Erdei Delikátesz” néven kiskereskedelmi szaküzletét. Az üzletet 2014. december 19-én, ünnepélyes keretek között Dr. Bitay Márton Örs államtitkár, Vargha Tamás államtitkár, és Majoros Gábor vezérigazgató nyitotta meg.

A bolt elsősorban a 22 állami erdőgazdaság élelmiszeripari termékeinek biztosít bemutatási és értékesítési lehetőséget, de minden magyar, majd később a Kárpát-medencei erdei terméknek is exkluzív értékesítési pontja, majd országos hálózata lesz. Az üzletben a kiváló minőségű fagyasztott vadhús (szarvas, őz, vaddisznó, fácán) mellett erdei mézet, lekvárokat, erdei gyümölcsleveket, fűszereket, csomagolt, szárított és konzerv gombákat, szörpöket, lehet vásárolni.

v-3De megtalálható a grillezéshez szükséges faszén is. A magyarok éves vadhúsfogyasztása csekély, az utolsók közé tartozunk Európában. Évente alig negyven dekagramm vadhúst fogyasztunk.

A magyar vad minősége ráadásul elismerten kiváló. Reméljük az új szakbolt hozzájárul a magyar vadhúsfogyasztás bővüléséhez.

 

 

A pápai Öreghegyi Kilátó avatása

2-képPápa város Önkormányzatával már régóta tervezte a Bakonyerdő Zrt. egy kilátó készítését a Hagyományok Hegyén. A jogerős építési engedély 2014. szeptember 3-án került kiadásra, de a körültekintő előkészítő munkának köszönhetően, a kilátó október 21-re elkészült és a nagyközönség számára már október 24. óta látogatható.

A pápai lakosok körében csak Öreghegynek hívott Hagyományok hegyén 2014. november 21-én került ünnepélyesen is átadásra az Öreghegyi Kilátó. A város legmagasabb pontján, a 176 méteres Hagyományok hegyén, magasodik a faszerkezetű építmény, melynek 8,5 méteres kilátószintjéről pompás kilátás nyílik a városra, a Bakony hegyvonulataira, a Kisalföldre, és a szerencsések pedig megpillanthatják az éppen felszálló katonai repülőgépeket is. A terület Pápa Város Önkormányzatának tulajdonában van, a terület kezelője a Hagyományok Hegye Egyesület, a felépítmény pedig a Bakonyerdő Zrt. tulajdonát képezi.

4-képA területhasználatra vonatkozó együttműködési megállapodást is november 21-én írta alá Pápa város polgármestere, Dr. Áldozó Tamás, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke, Tóth Kálmán a Hagyományőrző Egyesület elnöke és Varga László a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója. A felépült kilátó remekül kiegészíti és erősíti az itt működő egyesület programját.

 

 

Karitatív úton a Vértesi Erdő Zrt. erdészeivel

v-2Nyugat-Európa országaiból évente többször küldenek karitatív adományokat hazánkba. Ennek az alapja, hogy a Vértesi Erdő Zrt-t, és a Szent László Társaságot kitűnő kapcsolat köti össze. Egy belgiumi kisváros önzetlen, és adakozó polgárainak jóvoltából rendszerezett formában, ruhaneműk és jelentős mennyiségű élelmiszer érkezett december közepén Tatabányára. Ennek jelentős része a Gánt községben működő Integrált Szociális Intézményhez került.

“Az elmúlt két évben jelentősen kibővült a Vértesi Erdő Zrt. karitatív tevékenysége, azzal, hogy a Szent László Lovagrenddel együtt dolgozunk ezen a területen. Ennek köszönhetően az idén három kamionnyi adomány érkezett hozzánk.

v-1Így még hatékonyabban tudunk segíteni az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. Ez ma már bevett gyakorlat, és reményeim szerint tovább fog bővülni a következő években. Teljesen önkéntes alapon folyik a szervezés, a logisztika. Szeretném kihangsúlyozni, hogy az erdészek körében egyáltalán nem csökkent a kezdeti lelkesedés. Az adományok fogadása, mozgatása és a rendeltetési helyre történő szállítása zökkenőmentesen zajlik. Újabb kapcsolatokat keresünk, így még több rászorulthoz kerülnek el az adományok.” – Kocsis Mihály vezérigazgató, Vértesi Erdő Zrt.

 

Kerekesszékes vadászat Gyulajban – “Európát is túl fogja „lépni” annyira jó és időszerű!”

ksz-9

 

“25 éve dolgozom vadászújságíróként. Évekig egy német vadász szakfolyóiratnál, most pedig szabadúszóként egy médiaszolgáltatónál, ahol szintén vadászattal, vadászfelszerelésekkel, és vadásztatással foglalkozom. Abban a szerencsében lehetett részem, hogy a szakmai vadászati időtartamom alatt ezen a területen, Gyulajban többször vadásszam, és sok vendéget elkísérjek vadászútjukon.

 

ksz-2

 

Tapasztalataim szerint korábban, évekkel ezelőtt is történt már hasonló kezdeményezés a Gyulaj Zrt.-nél a mozgássérült vadásztársak fogadására. Több hasonló sorsú vadászvendégük volt, ezért szép kezdeményezésnek tartottam, hogy számukra  Gyulajban megszervezték a lehetőségeikhez szabott vadászatot. Ez az ötlet 2014-ben a dortmundi Vadászati Szövetségtől is megerősítésre került, mivel az ottani vadászati kiállításon több kerekesszékes vadásztól pozitív visszajelzést kaptak.

Szeretném támogatni, népszerűsíteni Németországban a Gyulaj Zrt.-nél folyó ability vadászati lehetőséget, ezért személyesen látogattam el ide. Számomra a mostani az első ilyen vadászat, amelyre elhoztam magammal a vendégvadászomat, Hans Wagnert, aki évtizedek óta ül kerekesszékben.” – Dirk Waltmann vadászújságíró.

 

ksz-7

 

“Ez a két nap, amit Gyulajban tölthettem, nagyszerű élményt adott. A vadászház kitűnően felszerelt, a vadászati szervezők pedig olyan lehetőségeket alakítottak ki, olyan szuper előkészületeket, hogy azok a vadászok, akik elektromos kerekesszékben ülnek, teljesen átengedhetik magukat a vadászat szenvedélyének. Minden adott ahhoz, hogy itt Gyulajban az ember felejthetetlen napokat tölthessen el!”– Hans Wagner, kerekesszékes vadász.

 

 

ksz-1.1“A 120 éves jubileumát ünneplő nemzetközileg mértékadó német Wild und Hund vadászmagazin novemberi számában megjelent a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. 2012-ben indított kerekes székes és más mozgáskorlátozott vadásztársaink vadászatáról szóló igen pozitív hangvételű újságcikk a kitűnő újságíró Dirk Waltmann tollából. A cikkben szereplő vadászat az ez évi barcogásban történt, katartikus lelki élményt és meghatódást okozva az esemény minden résztvevőjének!” – Gőbölös Péter vezérigazgató, Gyulaj Zrt.

 

A Wild und Hund (November 2014 Passion trotz Handicap Autor: Dirk Waltmann) cikkel kapcsolatosan befutott jó néhány pozitív észrevétel közül kettő, egy magyar és egy osztrák:

 

ksz-5

“… Az ötletetekről már korábban értesültem, zseniális; Európát is túl fogja „lépni” annyira jó és időszerű. Mi elképzelni sem tudjuk, hogy mit érezhet egy kerekes-székben ülő vadász, amikor terítékre hoz egy vadat!…”

“…zu dieser innovativen Idee kann ich Euch nur gratulieren. Es trifft präzise in eine Marktlücke und macht vielen, vielen Jägern – mit Behinderungen – Freude und Lebenslust. Ich werde gerne auch diese Möglichkeit weiter verbreiten….”

 

“…ehhez az innovatív ötlethez csak gratulálni tudok Nektek. Ez a lehetőség reális igényt elégít ki, és sokat tesz a vadászatért. Mozgáskorlátozott vadászok – öröm és életvidámság. Szívesen terjesztem tovább én is ezt a lehetőséget…”

 

ksz-11Természetesen minden hasonló helyzetben lévő sorstársamnak ajánlanám ezt a kitűnő vadászati lehetőséget. A kísérő vadászom Attila és az összes itt dolgozó mind nagyon támogatóak, segítőkészek voltak velem. Sokat fáradoztak a környezet kialakításán. A vadászházban igen könnyen tudtam mozogni. Még a szobámban lévő zuhanyzó is mozgáskorlátozottak számára volt kialakítva. Csak dicséretet tudok mondani róluk és köszönettel tartozom nekik!

A kedvükért még a magyar vadászköszöntést is megtanultam: „Üdv a vadásznak“! – Hans Wagner, kerekesszékes vadász.

 

 

Műsorunkat 2015. január 18-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag