Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2015. január 4-i adás

Évértékelés – Dr. Bitay Márton Örs államtitkártól / Évzáró karácsonyi ünnepség a VERGA Zrt.-nél / NIMRÓD Percek: A dámszarvasok földjén – A Gúthi Erdészet / Itt a tél! – Milyen lábravalót ajánl a GRUBE? / Hivatásos Vadászok II. Országos Szakmai Konferenciája – II. rész / Vadászat és barokk zene – II. rész

 

Évértékelés – Dr. Bitay Márton Örs államtitkártól

Eltelt egy év, és elindul egy másik, így ilyenkor van az ideje az évértékelésnek. Az állami erdészetek  2014 évi eredményeiről és 2015 évi terveiről kérdeztük Dr. Bitay Márton Örsöt, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkárát.

1-FM

“A kormányzati döntések mögött mindig van egy végrehajtói apparátus, és itt nemcsak a minisztériumi apparátusra gondolok, hanem az erdészekre, vadászokra, akik a törekvéseket támogatják, és végrehajtják. Azt kérem tőlük, hogy támogassanak minket, és közösen hajtsuk végre a 2015 évi terveket.  Köszönöm nekik  a 2014-es évet! Nagyon sok mindenben partnerek voltak, hiszen a 2014-es év eredményeinek oroszlán része az ő kezükben keletkezett érték,  és ezt szeretném nekik megköszönni! ” – Dr. Bitay Márton Örs államtitkár.

 

 Évzáró karácsonyi ünnepség a VERGA Zrt.-nél

A VERGA Zrt. a karácsonyi ünnepek előtt rendezte meg évzáró, karácsonyi ünnepségét, amelyre a Veszprémi Megyeháza Szent István termében került sor. Az évek óta hagyománnyá vált bensőséges eseményen családtagjaikkal vettek részt a cég dolgozói.

2-Verga

“A mai Családi Napon azt szerettük volna, hogy december harmadik vasárnapja előtt,  a harmadik gyertya meggyújtásakor olyan karácsonyi áhítatot tudjunk ide varázsolni, amely nagyon fontos a számunkra. Még fontosabbnak tartom azt, hogy ezeket az érzéseket próbáljuk meg átvinni az év többi részére, időszakára is.”  – Tengerdi Győző vezérigazgató.

 

NIMRÓD Percek: A dámszarvasok földjén – A Gúthi Erdészet

“A Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészetében nem könnyű vadászati idényen vannak túl a szeszélyes időjárás miatt. Vadgazdálkodási szempontból is a szokásostól eltérően cselekedtek. Az állományban ugyanis jelentős számban volt olyan, kisebb súlyú agancsot viselő dámbika, amely korban megérett az elejtésre, és igény is volt az ilyen trófeákra. Ennek köszönhetően az átlag agancssúly kisebb volt az elmúlt évekhez viszonyítva, ugyanakkor ennyi bikát még sohasem hoztak terítékre.

3-gúth

Dámbika vadászatára minden földrészről érkeztek vadászok. Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet vezetője szerint a jövőre is gondoltak, hiszen már ismernek néhány olyan kapitális dámbikát, amelyik egy-két éven belül elismerést hozhat az erdészetnek. A területen a gímszarvas is jelen van, két-három év múlva őket is megcsodálhatják a vadászok.” – NIMRÓD Vadászújság 2014. decemberi szám

 

Itt a tél! – Milyen lábravalót ajánl a GRUBE?

Itt a tél, mínuszokkal, és sok hóval! Most nagyon elkelnek a meleg vadász öltözetek, lábravalók, hiszen a hidegben, a hóban kell helytállni, elviselni az időjárás szélsőségeit. Szükség van olyan felszerelésre, amely nemcsak abban segíti a vadászt, hogy ne fázzon és az adott időjárási szituációt komfortosan élje meg, hanem abban is, hogy gond nélkül élvezze a téli vadászat örömeit.

4-grube

Érdemes tehát alaposan megtervezni a kinti ruházatot! Ebben kapunk most segítséget, hiszen a GRUBE Kft. érdi szaküzletében a téli vadászathoz, az outdoor időtöltéshez, tevékenységhez szükséges felszerelések rendkívül széles választékát találjuk. A HAZAI VADÁSZ stábja a téli vadászatokhoz szükséges csizmák, bakancsok és ruházatok világába látogatott el, ahol első kézből, a GRUBE szakértőitől ismerhetjük meg azok tulajdonságait!

 

Hivatásos Vadászok II. Országos Szakmai Konferenciája – II. rész

Az Országos Magyar Vadászkamara november 7-én Hatvanban, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban rendezett országos tanácskozást a vadgazdálkodási szakma gyakorlati szakemberei, a vadászterületeken szolgálatot teljesítő hivatásos vadászok számára. A tanácskozás és az ott elhangzottak is annak a folyamatnak részei, melyet a vadászati érdekképviseletek évekkel ezelőtt tűztek ki célul, nevezetesen a magyar vadászat jó hírnevének visszaállítását.

2-hatvan

A konferencia helyszíne is tudatosan került Hatvanba, az idén tavasszal átadott vadászati múzeumba, melyet a rendezvényre érkezők a tanácskozást követően térítésmentesen megtekinthettek. A rendezvény jelentőségét mutatta az is, hogy az OMVK-OMVV szakmai partnereinek – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium, a NÉBIH és az ORFK – vezetői is megtisztelték a tanácskozást.

 

Vadászat és barokk zene – II. rész

A barokk korban a vadászat és a művészetek között szoros kapcsolat alakult ki. Mivel a nemesség fő időtöltése a vadászat volt, ezért a kastély termek faliképein a legnemesebb vadat, a szarvasbikát, és vadász jeleneteket láthatunk. A barokk enteriőr fontos jellemzője a camouflage volt, amelynek magyar jelentése, álca, rejtőzködés, a vadászatban az egyik legizgalmasabb tényező.

m-1

A barokk zenében is fontos szerepet kapnak a természeti képek bemutatása, így Bach havas tájai, Handel erdeje, Rameau fénylő tüzei és Vivaldi tengere.Érdekes, hogy a három nagy barokk zeneszerző, Johann Sebastian Bach (1685-1750), Georg Friedrich Handel (1685-1759) és Domenico Scarlatti (1685-1757) egy évben született.

5-Miszla-2

A papírra vetett hangjegyeket tehetséges, fiatal művészek keltik életre a Miszla Art barokk zenei műhelyének otthont biztosító Nemeskéry Kastélyban. A barokk jellegű kúria elsősorban a kortárs képző- és zeneművészek számára nyújt hátteret művészi tevékenységük folytatására, nyugodt és harmonikus helyet az alkotáshoz: szabad alkotói szellemi műhely a szabadban.

 

Műsorunkat 2015. január 4-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag