Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. november 9-i adás

Vadászati és Erdészeti Múzeum avatás Csákberényben / Az Alexandra Vadászház / Országos Kéktúra rekonstrukció a Bakonyban / A Fibonacci számsor: Fából és acélból! / A Lovasberényi Erdészet gyöngyszeme: a Lujza-majori erdei tó / Vadászképzés a Hubertus Vadásziskolában – I.rész / HUNTTROPHY.com – HAZAI VADÁSZ Kvíz

 

Vadászati és Erdészeti Múzeum avatás Csákberényben

kép-1A Vértesi Erdő Zrt. október 22-én, ünnepélyes keretek között adta át Csákberény településen a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot, valamint a Vértesi Panoráma Tanösvényt:

– ” Múzeumot és Tanösvényt adunk át. A Múzeum a múltat szimbolizálja. …Nem véletlen az elnevezés: Vadászati és Erdészeti Múzeum és nem fordítva, hiszen a tudatos vadászatnak hosszabb a múltja, mint a tudatos erdőgazdálkodásnak. …Tanösvényt is avatunk, amely a jelent, a mai tudásunkat hivatott bemutatni.”-

 

Az Alexandra Vadászház

kép-2Az impozáns Alexandra Vadászház Csokonyavisonta – Alexandra puszta térségében található, a SEFAG Zrt. lábodi területének déli körzetében, 14500 hektár vadászterület tartozik hozzá. Itt a gímszarvas a meghatározó vadfaj, bár a dám létszámában jelentősebb a területen. A lábodi dámra, mint általában a somogyi dám állományra a rövid szárhossz, és a rövid lapáthossz a jellemző, melyek vaskos, tömeges agancsokat eredményeznek. Súlyban jellemzően 5 kg-ig, de az itteni dám rendkívüli formagazdagságának  köszönhetően nagyon izgalmas trófeákkal térhetnek haza az idelátogató vadász vendégek.

 

Országos Kéktúra rekonstrukció a Bakonyban

kép-3A Bakonyerdő Zrt. 2014. október 6-án adta át a Hubertlaki Turistaházat, amely egykoron Esterházy gróf erdőbirtokos emeletes vadászkastélya volt. A Bakony rengetegében, festői környezetben található a turistaház. Az összesen 18 fő befogadására alkalmas szállóépületben négy szoba található. Erdészeti úton, Huszárokelőpusztát elhagyva érhetjük el a Hubertlaki Turistaházat. A Hubertlaki Tanösvény egyik állomáspontjaként felkereshetjük és megismerkedhetünk a hajdani vadászkastély múltjával. Onnan nem messze található a mesterségesen létrehozott, Bakonyi Gyilkos-tóként emlegetett tó, melynek víztükrét a kiálló facsonkok szakítják meg, így nyújtva különleges látványt a látogatóknak.

 

A Fibonacci számsor: Fából és acélból!

kép-44A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. október 1-én Veszprémben ünnepélyes keretek között avatta fel a különleges és egyedi formájú Jutas Vitéz kilátót. A 6,15 m magas kilátóból északnyugattól délkeletig a Bakony vonulatát látni, déli irányból pedig az Aranyos-völgy látható háttérben a város és a Vár páratlan sziluettjével. A kilátó egyedi formája nem véletlen, mert szerkezete és arányai a természet és a matematika törvényszerűségének Fibonacci sorozatokkal illusztrált kapcsolatát hirdetik. Jutas vitéz kilátója a növekedést jelképező, csiga alakú algoritmikus-spirál alaprajzból és az erre állított, megdöntött palástból áll.

 

A Lovasberényi Erdészet gyöngyszeme: a Lujza-majori erdei tó

kép-5A Velencei-hegység északi oldalán, Lovasberény község határában található a lovasberényi erdészet, amely mintegy 4000 hektár erdőterületen helyezkedik el. Itt található a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Lujza-majori mesterséges erdei tó, melyet a Rovákja-patak vize táplál. Az eliszaposodott tó kotrását, partszakaszának rendbetételét a korábbi években elvégezte az Erdőgazdaság, és a jövőben is komoly tervei vannak a fejlesztésekre: a halállomány megújítása, a tó partján lévő épület korszerűsítése, a környezet tereprendezése, parkosítása, és turistaház, kirándulóközpont kialakítása.

 

 Vadászképzés a Hubertus Vadásziskolában – I.rész

kép-6A Hubertus Vadásziskola a vadászok oktatása, képzése területén több évtizedes tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezik. Nemcsak az elméleti felkészítést, hanem az empirikus képzést  is nagyon fontosnak tartják, ezért a hallgatóik a tanfolyam időszaka alatt vadgazdálkodási, vadászati gyakorlaton is részt vesznek. Fontos, hogy megismerjék: a vadászfegyver veszélyes eszköz, és a vadászat gyakorlata csak hosszú évek tapasztalata után lesz a sajátjuk igazán. El kell sajátítaniuk azokat a szabályokat, amelyekkel egy vadászati közösség elfogadott, később megbecsült tagjai lehetnek.

 

HUNTTROPHY.com – HAZAI VADÁSZ Kvíz

Tudás alapú játékunkban értékes nyereményeket nyerhetnek Nézőink, Olvasóink! A minden hónapban minden kvízjátékunkban helyesen válaszoló felhasználóink között a 2015-ös FEHOVA-n egy őzbakvadászatot sorsolunk ki 400 g agancssúlyig, valamint a Blaser Magyarország Kft. által fölajánlott limitált Zeiss bőr/lóden tradicionális hátizsákot.

A novemberi kvíz kérdés:

A vadpóka legnagyobb egybefüggő elterjedési területe Európában, hazánkban van. Hogyan rendelkezik vadászatáról a törvény?

fv
1 egész évben vadászható

2 fokozottan védett, nem vadászható

3 csak a szeptember – február időszakban vadászható

Ebben a hónapban, a Blaser Magyarország Kft. által fölajánlott, Mauser fülvédő kerül kisorsolásra a Hazai Vadász Kvíz kérdésben helyesen válaszoló felhasználóink között!

A választ a www.hunttrophy.com vadászati közösségi oldalon a KVÍZ menüpont HAZAI VADÁSZ játék oldalán lehet megadni!

Sorsolás: minden következő hónap 5- ig! A nyertes nevét a sorsolást követően a www.hunttrophy.com HAZAI VADÁSZ játék oldalán tesszük közzé!

 

Műsorunkat 2014. november 9-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag