Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. október 2-i adás

Komoly bikák a Szántódi Erdészetből / Interjú Dr. Jámbor László OMVK elnökkel / III. Festetics Trófeaszemle – Keszthely /Átadták a Molnár Gábor Kilátót a Bakonyban / Látogatás a Bakonybéli Erdészetben: a Huszárokelőpusztai Vadászház / A Gemenci Erdei Vasút Napja

 

Komoly bikák a Szántódi Erdészetből

karádi bika - 1Még a szeptemberi esős napok előtt komoly gímbikák kerültek terítékre a Szántódi Erdészet területén. A HAZAI VADÁSZ stábja a Karádi Vadászház előtti parkban kapta “kameravégre” a szebbnél szebb trófeákat. Természetesen a legnagyobb, a 13,34 kg-os előtt időztünk a legtöbbet. Nem véletlenül, hiszen a hullajtott agancspárjait is megtekinthettük! A ritka kollekciót ifj. Jakus László vadászati ágazatvezető mutatta meg, majd folytatta az elejtés körülményeinek részletes felidézésével, és a trófea részletes elemzésével:

karádi bika - 2“A Szántódi Erdészet üzemi vadászterülete az elmúlt 15 év egyikében sem szégyenkezhetett a szeptemberi terítékek kapcsán. De nyugodtan mondhatom, immár a bőgés vége felé közeledve, hogy ebben az évben kimagasló eredményekkel zártunk. Egy kicsit sejtettük is, hogy így lesz, hiszen minden optimálisan alakult az év elején. Minden úgy történt. ahogy azt vártuk, hogy jó trófeasúlyok fognak születni szeptemberben!”

 

Interjú Dr. Jámbor László OMVK elnökkel

Dr. Jámbor László - interjúA Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyének döntőjén, a Sasréti Vadászháznál találkoztunk Dr. Jámbor Lászlóval, az Országos Magyar Vadászkamara elnökével. A vezetőség előtt álló feladatokról, és azok megoldásának terveiről kérdeztük:

“Első helyen szerepel a célok között a hivatásos vadászok státuszának és megbecsülésének a javítása. Kiemelt napirendi pont volt ez a mai, a megyei alelnököknek tartott értekezleten is. Nagyon sok valós probléma a felszínre került.

Ezért megalakult egy négy fős bizottság, amelynek az lesz a feladata, hogy még ebben az évben egy konkrét tényfeltáró anyagot, illetve erre épülő programot állítson össze, a hivatásos vadászok szakmai, anyagi, erkölcsi megbecsülésének a javítása érdekében. A magyar vadásztársadalom nagyobbik hányada sportvadász. Az elmúlt négy évben szép eredmények születtek a vadászat feltételeinek ésszerűsítése terén, ezt a folyamatot szeretnénk folytatni.” 

 

III. Festetics Trófeaszemle – Keszthely

kép-5“Az ősmagyarok csodaszarvasa, a magyar erdő első vadja, a magyar vadász legkívánatosabb zsákmánya – a derék agancsú szarvasbika.” – Széchenyi Zsigmond

2014. szeptember 13-14-én a keszthelyi Vadászati Múzeum kiállító termeiben és kertjében impozáns kiállítással várták az érdeklődőket.

A szervezők ebben az évben hazánk világviszonylatban is kimagasló gímszarvas állományára kívánták felhívni a figyelmet, hiszen a jelenlegi világranglistán az első 50 gímtrófea 32%-át teszik ki a magyar gímszarvas agancsok! A programhoz ebben az évben is csatlakozott a Vadászati Kulturális Egyesület vadászati témájú képzőművészeti alkotásokból kiválogatott kiállítása. Számos érdekes kísérőprogram, solymász- és vadászkutya bemutató várta a közönséget.

 

Átadták a Molnár Gábor Kilátót a Bakonyban

Molnár Gábor - 1“Bakony! Megtanultam benned járni az erdei sűrűt, ismerni, szeretni és egyre jobban szeretni a természet ezer színét és egyedül való nagyszerűségét.” – Molnár Gábor

Újabb közjóléti beruházás fejeződött be a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-nek köszönhetően a Bakonyban. “A jövő a kezünkben van” közjóléti beruházás sorozat keretén belül augusztus 30-án Nagyvázsony község közelében avatták fel ünnepélyes keretek között a pompás panorámát nyújtó kilátót.

Molnár Gábor - 2

A VERGA Zrt. már hagyományosnak mondható módon színvonalas műsorral, vadászkürtösökkel, szavalattal és magyar népzenével fogadta a rendezvényen a meghívottakat és az érdeklődőket. A most átadott kilátó Nagyvázsony község belterületétől délre található, a 410 méter magas Lugostető hegyen. A panorámateraszos kilátó 20 méter magas. A beruházás keretében a kilátó mellett tájékoztató tábla, erdei bútor garnitúra, valamint padok kerültek elhelyezésre.

 

Látogatás a Bakonybéli Erdészetben: a Huszárokelőpusztai Vadászház

Vadászház - 1Huszárokelőpuszta Zirctől és Pápától egyaránt kb. 20 km távolságban, a Magas-Bakony északi lábánál található, a hajdani betyárok búvóhelyeként elhíresült Gerence patak völgyében. 4 hektáros, szépen kezelt park rejti a vadászházat és üdülőházat.

A közelben helyezkedik el a Bakony-hegység legmagasabb pontja, a Kőris-hegy, mely a környék egyik közkedvelt kirándulóhelye, csodálatos panoráma tárul a látogatók előtt a Kisalföldre, a Vértes és Gerecse-, valamint a Balaton-felvidék vonulataira.

Bakonybél

 

A Huszárokelőpusztai Vadászház a kiinduló- és a befejezőpontja a Bakonybélhez közeli vadászatoknak. Nagyvadas területről van szó, zömében gímszarvassal, és vaddisznóval, de kis százalékban találkozhatunk itt dámmal, sőt muflonnal is. Az őz állománya nem jelentős.

 

A Gemenci Erdei Vasút Napja

vasútEgy igazi szeptemberi napsütéses napon Pörbölyre látogattunk, a Gemenc Zrt. Ökocentrumához, ahol látogatók százaival együtt ünnepelhettük a Gemenci Erdei Vasút Napját.  Évtizedes hagyomány ez, hogy szeptember harmadik szombatján erről szól itt minden! Igen a vasútról, mely ilyenkor nosztalgiából átalakul, és a kocsikat a Rezét kisgőzmozdony vontatja.

 

vaút - 2

Többször is fordult az ártér mentén húzódó vonalon, külön menetrend alapján, számtalan látnivalóval elvarázsolva az utasokat. Nagyrezétnél az új Méhészeti Kiállítással, ahol az üvegkaptárakban javában dolgoztak a méhek, gyűjtögettek szorgalmasan. Lassi megállóban a tavasszal megszépült Halászati Múzeum csalogatta a kíváncsiskodókat. Innen a Malomtelelői megállóba az 1 km-es tanösvényen is folytathattuk az utat, megismerve az ártéri növény- és az állatvilággal.

 

Műsorunkat 2014. október 2-án, csütörtökön 12:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag