Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. szeptember 14-i adás

Zalai Vadászati Évadnyitó – Sohollár – I.rész / Az Uzsai Lőtéren / Vadászati Évadnyitó – Ludasszállás – I.rész / Meglepetés a mélyben! – Búvárokkal a Fenyves-tóban / VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál – Soponya – I.rész / Aranysakálok nyomában – Egy éjszaka a Petesmalmi Vadászháznál – II.rész

 

Zalai Vadászati Évadnyitó – Sohollár – I.rész

Sohollár-1

2014. augusztus 30-án a huszonötödik alkalommal került megrendezésre a Zalai Vadászati Évadnyitó. A sohollári völgyben a hagyományoknak megfelelően délelőtt az ünnepélyes ceremóniáké, délután pedig a kikapcsolódásé, szórakozásé volt a főszerep.

 

IMG_5125A Hét Vezér Emlékhelynél dr. Bitay Márton Örs államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium, dr. Nádor László az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Szervezete és a Zala Megyei Vadászszövetség, Rosta Gyula vezérigazgató a Zalaerdő Zrt. nevében helyezett el koszorút. A Hubertus misét dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta Horváth Gábor becsehelyi és Furján Gellért csácsbozsoki plébános közreműködésével. A szentmisét követően adták át a vadászati kitüntetéseket. Délután kisebbek-nagyobbak egyaránt találtak maguknak elfoglaltságot a rengeteg program között.

 

Az Uzsai Lőtéren

LőtérA Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Uzsai Erdészetének területén 2010-ben létrehozott lőterére látogatott el a HAZAI VADÁSZ stábja. Ezen a golyós, és sörétes lőtéren a sportvadászok, hivatásos vadászok, sportolók lehetőséget kapnak arra, hogy a biztonságos fegyverkezelést gyakorolni tudják. A lőtéren minden vadászati lőszituációt lehet gyakorolni, és ez most még nagyobb jelentőséget kap, mivel már megkezdődött a vadász idény.  Az Erdészet komoly hangsúlyt fektet arra is, hogy a fiatalokkal, gyermekekkel is megismertesse a lősport alapjait, a biztonságos fegyverkezelést, a közjóléti programjain keresztül.

 

Vadászati Évadnyitó – Ludasszállás – I.rész

LudasszállásHét évvel ezelőtt szentelte fel Dr. Bábel Balázs kalocsai érsek a Szakmárral és Alsóerekkel határos Ludasszálláson az újjáépült kápolnát Szent Hubertusz, a vadászat védőszentjének tiszteletére. Az aprócska épület zarándokhellyé vált a vadászok számára, különösen ősszel. Hagyományosan ilyenkor tartják ugyanis a Vadászati Évadnyitó ünnepséget, amely idén szeptember 6-ra esett, melyen a kápolnát újjáépíttető Tóth Kálmán, és Pál Gyula, a Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesület elnökének meghívására a HAZAI VADÁSZ stábja is részt vett.

 

Meglepetés a mélyben! – Búvárokkal a Fenyves-tóban

b1

Augusztus utolsó napjainak egyikén, az idei év legizgalmasabb forgatási helyszíne felé tartott a HAZAI VADÁSZ stábja. A Bakony mellett, egy gyönyörű fenyveserdő közepén meghúzódó, kristály tiszta vizű Fenyves-tó volt az úti célunk. Korábban már többször forgattunk itt, így Olvasóink, Nézőink számára már ismerős lehet ez a csodálatos környezet, melyet a VERGA Zrt. gondoz, kezel. Most azonban egészen más jellegű, jóval veszélyesebb témát szerettünk volna rögzíteni. Az erdei úton, a megbeszélt hely felé ereszkedve, azonnal feltűnt, hogy a legutóbbi látogatásunk óta milyen nagymértékű, pozitív változásokon ment keresztül a környezet.

w3Nyoma sem volt a sárdagasztásnak, fehér, apró-kavicsos borítást kapott az idevezető út. A korábban, szinte áthatolhatatlan bozót – amely a vízpart felé haladást lehetetlenné tette! – eltűnt, így szellős, kellemes látványban volt részünk, miközben lefelé ereszkedtünk. Amíg “kicsodálkoztuk” magunkat, megérkeztek a búvárok is, és azonnal hozzákezdtek a beöltözködéshez, és a merülés részleteinek tervezéséhez. Számukra is ismeretlen volt a Fenyves-tó víz alatti világa, ezért kíváncsian kérdezősködtek a korábbi halfogásainkról, a tóval kapcsolatos információkról.

 

VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál – Soponya – I. rész

SoponyaÚjra el telt egy év, és a vadgasztronómia kedvelői elindulhatnak Soponyára, a soponyai Sárvíz-Völgye Erdészeti-, Vadászati-, és Ökoturisztikai Központjába, ahol a tavalyi rendezvényt meghaladó mértékű, színvonalas programokkal várták a Látogatókat! Természetesen így  a vadász idény elején megrendezésre került a XXII. Fejér Megyei vadásznap is. A Fesztivál célja az volt, hogy összekovácsolja a természet, az ökoturizmus, a nívós vadászati kultúra, a vadhús és borfogyasztás, a vadgasztronómia szerelmeseit.

 

 Aranysakálok nyomában! – Egy éjszaka a Petesmalmi Vadászháznál – II.rész

sakál1Az augusztusi napfényben még szebb, hangulatosabb volt Dr. Studinka László ötvenes évekbeli otthona, melyet 2012-ben teljesen felújított  SEFAG Zrt. A muskátlis tornác előtt Ács Kornél, a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészetének fővadásza fogadott minket. Mégsem “ugrottunk”azonnal az aranysakál témának , mert az üdvözlés után első dolgunk volt, hogy “birtokba vegyük” a magyar vadászok számára szakrális vadászházat. Beesteledett mikorra elérkezett az idő, hogy aranysakál “nézőbe” induljunk. A les előtt húzódó U alakú terület szélét pásztáztuk az objektívekkel, mégis Ács Kornél fővadász éles szeme volt a nyerő!

sakál4Halkan jelezte, mutatta, hogy hol bukkant elő az óvatos aranysakál. Varázslatos pillanat volt, amikor megpillantottuk! Később, amint beállt a teljes sötétség az akusztikus technika segítségével még azt is hallhattuk, hogy merre, milyen irányban, egy vagy több sakál “vette az adást” és válaszolt nekünk! Tartsanak velünk, és ismerjenek meg nagyon sok érdekességet az aranysakál életmódjáról, szokásairól, magyarországi előfordulásáról! Informálódjanak azoktól a vadász szakemberektől, akik évek óta figyelik a sakál populációt a területükön! Backstage – Az aranysakál vonyítása (akusztikus hang): https://www.youtube.com/watch?v=wd-_mB7Q1v8

 

Műsorunkat 2014. szeptember 14-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag