Backstage – Meglepetés a mélyben! – Búvárokkal a Fenyves-tóban

Augusztus utolsó napjainak egyikén, az idei év legizgalmasabb forgatási helyszíne felé tartott a HAZAI VADÁSZ stábja. A Bakony mellett, egy gyönyörű fenyveserdő közepén meghúzódó, kristály tiszta vizű Fenyves-tó volt az úti célunk. Korábban már többször forgattunk itt, így Olvasóink, Nézőink számára már ismerős lehet ez a csodálatos környezet. Most azonban egészen más jellegű, jóval veszélyesebb témát szerettünk volna rögzíteni.

tó-3

Minket is foglalkoztatott a Fenyves-tó kialakulásának története, az átlagostól nagyobb vízmélység, a jobb vízi láthatóság, és a tó egyedi növényvilága, halfaunája. Így amikor a vizet kezelő VERGA Zrt. -től meghívást kaptunk egy víz alatti merülés filmfelvételére, akkor azonnal igent mondtunk. Így már érthető, hogy elsőként érkeztünk a vízpartra. Az erdei úton, a megbeszélt hely felé ereszkedve, azonnal feltűnt, hogy a legutóbbi látogatásunk óta milyen nagymértékű, pozitív változásokon ment keresztül a környezet.

tó-9

Nyoma sem volt a sárdagasztásnak, fehér, apró-kavicsos borítást kapott az idevezető út. A korábban, szinte áthatolhatatlan bozót – amely a vízpart felé haladást lehetetlenné tette! – eltűnt, így szellős, kellemes látványban volt részünk, miközben lefelé ereszkedtünk.

IMG_5002

Az igazi meglepetés mégis a vízparton várt ránk: masszív, faborítású stégek, a kialakított horgászállásokat összekötő út, a fák között komfortos ösvény, és már láthatóak a mobilházak alapjai is!

 

tó5tó1tó3

 

 

 

 

 

 

 

 

tó2IMG_5001IMG_4994

 

 

 

 

 

 

 

 

Amíg “kicsodálkoztuk” magunkat, Miklós Tamás vezetésével megérkeztek a búvárok is ( http://diver.hu/ ). Péter, Tamás és István azonnal hozzákezdtek a beöltözködéshez, és a merülés részleteinek tervezéséhez. Számukra is ismeretlen volt a Fenyves-tó víz alatti világa, ezért kíváncsian kérdezősködtek a korábbi halfogásainkról, a tóval kapcsolatos információkról. Közben a stáb is tette a magáét, forogtak a kamerák, zümmögött fölöttünk a drón.

IMG_4909

A búvártechnikai kérdések-válaszok megtárgyalásának közepén megérkezett a VERGA Zrt. vezérigazgatója, Tengerdi Győző is, aki ahogy kilépett a terepjáróból, azzal a lendülettel hozzá is kezdett a thermo-búvár ruha felvételéhez. A stáb elhelyezte a búvárokon a “vizes” kamerákat, lámpákat, majd mivel már komolyra fordult a dolog, a négy búvár a merülés technikai részleteit tárgyalta meg.

b4

IMG_4912

b5

b6

 

IMG_4905IMG_4919IMG_4920

 

 

 

 

 

 

 

 

b1

Egy rövid szusszanás után el is indultak a víz felé. Biztosan hátráltattuk őket egy kissé a filmforgatás miatt, de úgy tűnt, hogy ez nem zavarta a stég felé igyekvő uszonyosokat. Még egy utolsó ellenőrzés következett a légzőkészülékekkel a vízben, majd lassan lemerültek a zöldes-kék színű, kristály tiszta karsztvízben.

f5

f6

A stégről nézve csak a hatalmas buborék felhők jelezték, hogy merre járnak. Mivel fehér színű palackokkal merültek, és a víz láthatósága megengedte, úgy döntöttünk, hogy közvetlenül a víz fölött a drónnal figyeljük a mozgásukat.

f10

f13

Ez jó döntésnek bizonyult, mivel időnként feljöttek a felszínre, és megbeszélték a mélyben látottakat. A kiindulási ponthoz képest bal-felé haladtak, egy teljesen a víz alá merült fenyőfa csoport felé, majd a mély-vizet szegélyező nádfal előtt folytatták a víz alatti felfedezést. István, Tamás és Győző továbbra is a fenyőcsoport környezetében haladt, míg Péter a mélyebb részeket vette célba. A stáb több vízparti pontról is vette az eseményeket, még a közel félórás víz fölötti lebegéstől lassan lemerülő drónunk akkumulátorának jelzéseit is érzékeltük. Újat, frisset adtunk neki, majd visszaküldve, folytatta az izgalmas repülést!

w1

w10

w20

w24

w29

w3

Búváraink is tették a dolgukat, és a félórás merülés ideje is a végéhez közeledett, így újra a stég felé vettük valamennyien az irányt. Egymás után jelentek meg a vízfelszínen, de stábunk nem hagyott békét nekik, mert azon melegében kíváncsiak voltunk a merülés közben látottakra.

f17

b3

Jöttek tehát az interjúk, mi a stégen elnyúlva, víz felé nyújtott mikrofonokkal, ők pedig a vízben “lubickolva”! István és Győző még a visszaöltözködéssel “küzdött”, de mi már a vízparton sebtiben felállított mini stúdióban a kamerák képeit néztük, elemeztük, és mentettük le számítógépeinkre.

IMG_4932

Közben Tamás is megérkezett, aki, mivel a lámpákkal felszerelt kamerát vállalta be, és az extra palack miatt több időt tölthetett a víz alatt, szép kört “futott” be. Elképedve mesélte, hogy milyen furcsa “szerzettel”, egy kígyóval “futott” össze a vízfenék közelében. Bár “AZ” menekülésre fogta a dolgot, de Tamás nem hagyta annyiban, és percekig filmezte a korhadék, és vízi növényzet közé elbújt, szép, termetes jövevényt.

k1

k4

Gyors helyzetértékelés után rájöttünk, hogy egy nagyobb példány, az emberre teljesen veszélytelen, védett állattal, kockás siklóval találkozott a kamera! A kockás sikló (Natrix tessellata) egy eurázsiai kígyófaj, mely közeli rokonával, a vízisiklóval ellentétben valóban vízhez kötött életet él, és tápláléka nagy részét is innen szerzi. Közepes termetű, átlagosan 75-100 centiméteres hosszúságúra megnövő kígyófaj, a nőstények nagyobbak a hímeknél. Alapszíne – a teljesen fekete melanisztikus példányokat kivéve – olajzöldes szürke, amelyet hátán sötétbarna vagy fekete négyzetek tarkítanak, mint azt neve is mutatja.

k2

A hasi rész szürkés vagy sárgásbarna sötét mintázattal. A felső és alsó ajakpajzsok sárga színűek, a nagy szemek hosszúkás fejen foglalnak helyet. A változó testhőmérsékletű kockás siklók ősszel száraz, meleg helyre vonulnak telelni, ahonnan április közepén bújnak elő. A meleg időszakban szinte sosem hagyják el a vizet, amelyben és amelyen egyaránt kiválóan úsznak. A sikló órákig képes! levegővétel nélkül mozdulatlanul várakozni víz alatti rejtekhelyén, hogy aztán lecsapjon áldozatára. Zsákmányát elsősorban halak (főleg szélhajtó küszök), kisebb mértékben békák, ebihalak és gőték képezik. A kisebbeket helyben, a víz alatt fogyasztja el, a nagyobbakat kiviszi a szárazra.

 

Filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag